2018 folyamán a Nemzetpolitikai Kutatóintézet és a Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért egy nagy  kiterjedésű kutatásban vizsgálta a külhoni magyarok demográfiai helyzetét, a vegyes házasságok alakulását, a családalapítással, gyerekvállalással kapcsolatos attitűdöket, a külhonba kiterjesztett családtámogatások ismertségét.

Az eredmények alapján kutatási jelentés, kutatásnépszerűsítő kiadványok és szaktanulmányok készültek. A kutatási gyorsjelentés első összegzése ITT érhető el.

A Családok Éve keretében megvalósult kutatásunk részletes eredményeit tartalmazó kiadvány, mely immár magába foglalja a kérdőíves és interjús terepmunka tapasztalatait, továbbá a népességsta­tisztikai másodelemzések alapján készült elemzéseket, a képre kattintva szintén elérhető, illetve letölthető (méret: 130 MB)

A Kisebbségi Szemle 2019/3 és 2019/4-es számai további elmélyült és részletes elemzéseket közölnek demográfiai és családszociológiai témakörökben:

Rovatbevezető

Papházi Tibor – Béres Orsolya – Baraté Edina – Trieb Mariann – Székely András: Párkapcsolatok és gyermekvállalás a külhoni magyar családok körében – egy reprezentatív kutatás eredményei

Branislav Sprocha: A családszerkezet etnikai sajátosságai és az exogám házasságok mintázatai Szlovákiában 

Veres Valér: Demográfiai portré 2018: összkép Magyarország népességéről

Vita Emese: Mit ér a munkavállaló, ha nő? A nemi egyenlőtlenségek munkaerőpiaci vetületei Kelet-Közép-Európában és a határon túli magyar közösségekben

Kiss Tamás: A reproduktív magatartás etnikai különbségei Erdélyben

Fülöp Izabella: Családbarát vállalkozások külhonban