A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. További információ itt.

2024. július 14.

Search
Close this search box.

A nemzetpolitika oktatása

Kutatóintézetünk fennállása óta meghonosította és kiterjesztette a nemzetpolitika oktatását Magyarországon. Elsődleges célunk ezzel, hogy a közigazgatásban dolgozó tisztviselők és az egyetemi hallgatók külhoni magyarokról meglévő ismereteit bővítsük és mélyítsük. Ennek érdekében több felsőoktatási intézményben, kurzuson, konferencián, továbbképzésen és nyári egyetemen is részt veszünk. A következőkben ez irányú tevékenységünket ismertetjük röviden.

Továbbképzések

Rendszeresen részt veszünk a 2013-ban elindított Kőrösi Csoma Sándor Program és a 2015-től működő Petőfi Sándor Program ösztöndíjasainak képzésében. Az oktatási programszakasz keretében a világban szétszórt magyar diaszpóra, valamint a Kárpát-medencében élő magyar szórvány fogalmi kereteit, kialakulásának történetét és legfőbb ismérveit mutatjuk be.

2012 és 2017 között félévente kétnapos nemzetpolitikai továbbképzést tartottunk a közigazgatási dolgozók számára. Felkért külsős szakemberek közreműködésével általános képet nyújtottunk a nemzetpolitikai szempontból releváns témákról.

Egyetemi kurzusok

A Nemzetpolitikai Kutatóintézet kezdeményezésére a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) Közigazgatás-szervező alapképzésének keretében 2013 őszén meghirdette, majd 2014-től kötelező kurzussá tette a „Nemzetpolitika” c. tantárgyat (tantárgyfelelős: Dr. Halász Iván). Az előadásokat a Nemzetpolitikai Kutatóintézet munkatársai és az NKE oktatói tartják. A tantárgy kötelező szakirodalmának részét képezi a 2013 novemberében megjelent Nemzetpolitikai alapismeretek: közszolgálati tisztviselők számára (szerk. Kántor Zoltán) c. kötet, mely az NKE mellett az ELTE és a PPKE kisebbségpolitikai, nemzetpolitikai témájú tantárgyainak kötelező bibliográfiájába is bekerült.

2012 és 2015 között a Károli Gáspár Református Egyetem Állam- és Jogtudományi Karának külügyi szaktanácsadó szakirányú továbbképzésén a „Magyar nemzetpolitika és kisebbségi jogok” c. tantárgy oktatásában vettünk részt (a tantárgy felelőse Kántor Zoltán, kutatóintézetünk igazgatója volt). Kántor Zoltán továbbá 2012 és 2014 között az NKE Esélyegyenlőség és kisebbségvédelmi igazgatás továbbképzés keretében a „Kisebbségszociológia” és a „Nemzeti kisebbségek” c. tantárgyak, valamint 2012 és 2014 között az ELTE Nemzetközi Emberi Jogok szakirányú továbbképzésén a „Kisebbségvédelem és külpolitika metszéspontjában: magyar nemzetpolitika a rendszerváltás után” c. tantárgy oktatója is volt.

Mindemellett igyekszünk eleget tenni a különböző egyetemi meghívásoknak. Az elmúlt években az Andrássy Egyetemen, a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen (PPKE), az ELTE-n, az NKE-n, a veszprémi Pannon Egyetemen, a Szegedi Tudományegyetem, a Pécsi Tudományegyetemen és a Babeș–Bolyai Tudományegyetemen felkért vendégelőadóként rendszeresen tartottunk előadásokat.

Nyári egyetemek

A Nemzetpolitikai Kutatóintézet és a Kisebbségi Jogvédő Intézet közös szervezésében 2012 óta minden évben megvalósul a Kisebbségvédelem Európában Nyári Egyetem. A képzés minden napja a kisebbségi jog egy-egy különálló területébe nyújt betekintést. A résztvevők közelebbről megismerhetik a civil szervezetek működését, valamint a kutatói élet összetettségét. A képzés rendkívül gyakorlatorientált, hiszen praktizáló szakemberek, ügyvédek, egyetemi tanárok és gyakorlott kutatók tartják a programokat, saját tapasztalataikat megosztva a közönséggel. A Kisebbségvédelem Európában Nyári Egyetem fennállása óta közel 200 külhoni és anyaországi joghallgató, gyakorló jogász, politológus és szociológus képzéséhez járult hozzá a kisebbségvédelem területén.

A Tusnádfürdőn évente megrendezésre kerülő Bálványosi Szabadegyetem és Diáktábor keretében, a Nemzetpolitikai Kutatóintézet – a Nemzetpolitikai Államtitkársággal közösen – 2014-óta működteti a Bethlen Gábor Sátrat, mely színes programokkal várja a nemzetpolitika és a kisebbségkutatás iránt érdeklődő táborozókat. A háromnapos programsorozat alatt több mint 15 panelbeszélgetés és 60 előadó nyújt ismereteket a külhoni magyar kisebbségi közösségekről, a nyugati diaszpóráról és anyaországi támogatásukról.

Gyakornoki program

A Nemzetpolitikai Kutatóintézet szakmai gyakornoki programja lehetőséget nyújt a magyarországi és külhoni egyetemek nemzetpolitika iránt érdeklődő hallgatóinak, hogy az intézetben eltöltött öt hét alatt mélyebb ismereteket szerezzenek a nemzetpolitika működéséről, valamint a nemzetpolitikai célú kutatások előkészítéséről és lebonyolításáról.

A Nemzetpolitika oktatása menüpont struktúráját a Nemzetpolitikai Kutatóintézet felkérésére Dr. Bárdi Nándor, az MTA TK Kisebbségkutató Intézet munkatársa készítette. Az itt található, folyamatosan frissülő tematikus linkeken keresztül elérhetők a nemzetpolitikát érintő alapdokumentumok, kiadványok és tananyagok.