A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. További információ itt.

Intézetünk hírei

2020.

Március 10. Kántor Zoltán az M1 Ma este című adásában beszélt a Székely Szabadság Napjáról. Később az M5-ön az Ez itt a kérdésben ugyancsak a Székely Szabadság Napja alkalmából beszélgetett Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár úr, Demeter Szilárd, a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatója és Kántor Zoltán, a Nemzetpolitikai Kutatóintézet igazgatója.

https://mediaklikk.hu/video/ma-este-2020-03-10-i-adas/

https://mediaklikk.hu/vi…/ez-itt-a-kerdes-2020-03-10-i-adas/

Február 27. Szabadkán a Magyar Nemzeti Tanács fogadta intézetünk munkatársait, ahol az Oktatási Fordulópontok c. kutatásunk vajdasági adatgyűjtésével kapcsolatban egyeztettek, valamint átadták az óvodakutatásunk összefoglaló kiadványát.

Február 25. Munkatársaink Csíkszeredában a Romániai Magyar Pedagógusszövetséggel egyeztetettek az Oktatási Fordulópontok kutatásunk erdélyi adatgyűjtésével kapcsolatban.

Február 19. Az Oktatási Fordulópontok c. kutatásunk során olyan külhoni fiatalokkal beszélgetünk, akiknek egyik vagy mindkét szülője tartósan külföldön dolgozik. A kutatásba bevont segítők egy képzésen vettek részt hogy olyan technikákat sajátítsanak el, melyek segíthetnek megtalálni a hangot ezzel a speciális célcsoporttal.

Február 17. Beregszászban a Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetséggel egyeztettünk az Oktatási Fordulópontok c. kutatásunk kárpátaljai adatgyűjtésével kapcsolatban, valamint átadtuk az óvodakutatásunk összefoglaló kiadványát, hogy abból minden óvodába eljuthasson egy-egy példány.

Február 14–16. Ópáloson került megrendezésre a Rákóczi Szövetség tanácskozása a Magyar Iskolaválasztási Programról, ahol Kántor Zoltán nemzetpolitikáról, óvoda- és iskolaválasztásról tartott előadást.

Február 6. Elindítottuk az „Oktatási fordulópontok” elnevezésű kutatásunkat, melynek során egy egységes Kárpát-medencei oktatási adatbázis kiépítése a célunk. Az adatokat külhoni partnereinkkel közösen gyűjtjük. Felvidéken a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetsége fogadta munkatársainkat, Ferenc Viktóriát és Rákóczi Krisztiánt.

Február 5–7. Hogyan alakul a fiatalok párkapcsolati helyzete a Kárpát-medencében? A párkapcsolati magatartás és a családalapítási szokások átalakulását jelzi, hogy az elmúlt évtizedekben némileg növekedett a tartós párkapcsolat nélkül élők és az élettársi együttélést választók aránya a fiatalok körében. A házasság nélküli együttélés eltérő mértékben ugyan, de minden külhoni régióban létező jelenség, és leginkább a felvidéki fiatalok körében elterjedt.  Vita Emese többek között azt vizsgálta, hogy milyen demográfiai és egyéb társadalmi tényezők valószínűsítik az élettársi kapcsolat választását a fiatalok esetében. A 25–29 közötti felnőttek például a fiatalabb korcsoportokhoz viszonyítva nagyobb eséllyel élnek élettársi viszonyban, akárcsak a városi lakhellyel rendelkezők (szemben a vidékiekkel) vagy az etnikailag vegyes családból származók. Elemzésének részletes eredményeit munkatársunk a 11. Fiatal Demográfusok Konferenciáján ismertette Prágában.

Január 6. A Nemzetpolitikai Kutatóintézet idén is részt vesz a Kőrösi Csoma Sándor Program (KCSP) kiküldetés előtt álló ösztöndíjasainak felkészítésében. A Duna Palotában megrendezésre kerülő oktatási programszakasz keretében Kántor Zoltán Nemzetpolitika: stratégiai alapok címen, míg Gazsó Dániel A magyar diaszpóra fejlődéstörténete és anyaországi kapcsolatai címen tartottak előadást a déli féltekére készülő KCSP-ösztöndíjasoknak.

2019.

2019. december 11. Munkatársunk, Gazsó Dániel visszatérő vendégelőadóként tartott előadást a diaszpórakutatás fogalmi kereteiről, valamint a magyar diaszpóraközösségek intézményesülésének és anyaországi kapcsolatainak történetéről a Nemzeti Közszolgálati Egyetem közigazgatás-szervező alapszakán, Nemzetpolitika tantárgy keretében.

2019. december 9. Megjelent Gazsó Dániel, a Pécsi Tudományegyetem munkatársaival, Jarjabka Ákossal, Palotai Jenővel és Wilhelm Zoltánnal közösen írt „Diaspora Communities and Diaspora Policies. The Hungarian Case” című tanulmánya az Indiában szerkesztett Population Geography folyóirat legfrissebb lapszámában.

2019. december 8. Munkatársunk, Rákóczi Krisztián a Magyar Tanács létrehozására irányuló érsekújvári rendezvényen tartott előadást a felvidéki magyar politikai képviselet helyzetéről és jövőbeli kilátásairól.

2019. december 6. Munkatársunk, Gazsó Dániel „A diaszpóra politikai dimenziói” című előadásával részt vett a Budapesti Corvinus Egyetemen tartott, az MTA TK Politikatudományi Intézet, a Corvinus Doktori Iskolák és a Magyar Politikatudományi Társaság közös szervezésesében 2019. december 5–6. között megvalósuló A politika világa társadalomtudományi perspektívákból – Politológus doktoranduszok V. konferenciáján.

Kántor Zoltán kisebbségvédelemről és a nemzetpolitikáról tartott előadást Prágában a „Century of Minority Rights – Lessons from the Post-Versailles System” című konferencián.

2019. december 3. Megjelent munkatársunk, Gazsó Dániel tavaly, 2018 decemberében, Egerben, az Eszterházy Károly Egyetemen (EKE) tartott előadása nyomán írt „A magyar diaszpóra intézményesülésének és anyaországi viszonyainak története” című tanulmánya az Amerikai magyarok – magyar amerikaiak című lektorált konferenciakötetben. A kötet elektronikusan is elérhető az EKE Történelemtudományi Intézet honlapján: http://tortenelem.uni-eger.hu/public/uploads/amerikai-magyarok-digit_5de60d174345c.pdf?fbclid=IwAR1k4VFmim5zCc_vA3XNeCB4FNEemgFuDVWySv7wUU2HobwTqksdhSyWyGU

„Minden amit valaha tudni akartál a nemzetpolitikáról (de féltél megkérdezni)” címmel tartott előadást Kántor Zoltán a Közgáz FÚZIÓ hallgatói közösségének.

2019. november 11. Kántor Zoltán „A magyar nemzetegyesítés elméletben és gyakorlatban” címmel tartott előadást a Jelen Házban, Aradon.

2019. november 8–9. A Miskolci Egyetem adott otthont a Nemzetstratégiai Kutatóintézet és szakmai partenerei (Magyar Földrajzi Társaság, Magyar Urbanisztikai Társaság, székelyudvarhelyi REGA Régiókutató Egyesület) által szervezett I. interdiszciplináris konferenciának, amely a Kárpát-medencei magyarság társadalmi és gazdasági helyzetére fókuszált. A két napos konferencián munkatársaink közül Kántor Zoltán plenáris előadást tartott “Nemzetpolitika és kisebbségi közösségépítés: a politika és a tudomány mezsgyéjén” címmel, Vita Emese pedig a Kárpát-medencei ifjúság helyzetét és lehetőségeit tárgyaló szekcióban adott elő a fiatalok párkapcsolati helyzetének változásai kapcsán.

2019. november 5. Kántor Zoltán az Andrássy Egyetemen tartott előadást ‘Kin-state policies. Hungary’s kin-state policies: Theory and practice’ címmel.

2019. október 31. Nemzetről, nacionalizmusról, kisebbségekről, nemzetpolitikáról tartott előadást Kántor Zoltán Kolozsváron a Babes-Bolyai Tudományegyetem Jelenkor Története és Nemzetközi Tanulmányok mesteris hallgatóinak.

2019. október 25. Debrecenben tartott előadást Kántor Zoltán – A magyar nemzetpolitika aktuális céljai és iránya – a Kárpát-medencei Magyarság Evangelizációjáért Alapítvány rendezvényén.

2019. október 18. A IX. Önkormányzati Szabadegyetemen, Rákóczi Krisztián kollégánk a 2018-as szlovákiai önkormányzati választás eredményeit elemezte Nagymegyeren.

2019. október 10–11. „Magyar óvodák a szülők és az intézményvezetők szemével – a 2018-as óvodakutatás eredményei” címmel tartott előadást intézetünk munkatársa, Rákóczi Krisztián a felvidéki Országos Óvodapedagógiai Konferencián, Galántán.

2019. október 3. Munkatársunk, Gazsó Dániel a Magyarság Háza Szabadegyetemén tartott előadást a diaszpórakutatás kihívásairól.

2019. szeptember 28. Kántor Zoltán a 4. MAGYARNAK LENNI SZÜLŐFÖLDEMEN konferencián mutatta be a Nemzetpolitikai Kutatóintézet Kárpát-medencei óvodai helyzetkép kutatását Biatorbágyon.

2019. szeptember 27. Idén a Nemzetpolitikai Kutatóintézet is csatlakozik a Kutatók Éjszakája programjaihoz. A kutatóintézet munkatársai egy fiktív külhoni személy (Kornél – főszerepben György Botond erdélyi humorista) életútján keresztül mutatták be az intézet tevékenységeit, kutatásainak érdekesebb eredményeit. Szóba kerültek: választási dilemmák, diaszpórában szerzett élettapasztalatok, megkapaszkodás a vállalkozói világban, családalapítás, illetve az óvodaválasztás nagy kérdései.

2019. szeptember 11. Nemzetpolitikai Kutatóintézet munkatársai ebben a félévben is részt vesznek a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen a NEMZETPOLITIKA tantárgy oktatásában. Kántor Zoltán „A nemzetpolitika fogalma, céljai, intézményrendszere” témában adott elő.

2019. augusztus 28–31. A Kárpátaljai Magyar Diákok és Fiatal Kutatók Szövetsége (KMDFKSZ) és a Momentum Doctorandus szervezésében került megrendezésre a IV. Kárpátaljai Nyári Egyetem Tiszapéterfalván, ahol több olyan Kárpátaljára fókuszáló kutatás is bemutatkozott, amely a Nemzetpolitikai Kutatóintézet együttműködésével valósult meg: így az ukrán-magyar együttélésről szóló Tandem kutatás (2016, 2019), a kárpátaljaiak demográfiai felmérése, a Summa (2017) és a kárpátaljai szórványban végzett interjús terepmunka (2018) eredményeit is ismertették a részt vevő kutatók.

2019. augusztus 30. A Kossuth Rádió Ütköző című műsorában munkatársunk Illyés Gergely és a Külügyi és Külgazdasági Intézet munkatársa, Pászkán Zsolt a romániai kormányválságról beszéltek.

2019. augusztus 23. Munkatársaink, Kántor Zoltán és Gazsó Dániel előadást tartottak a Duna Palotában, a Kőrösi Csoma Sándor és a Petőfi Sándor programok oktatási konferenciasorozatának harmadik napján. Kántor Zoltán Románia és az erdélyi magyarság helyzetéről, Gazsó Dániel a magyar diaszpóra fejlődéstörténetéről és anyaországi kapcsolatairól nyújtott ismereteket a kiküldetés előtt álló ösztöndíjasoknak.

2019. augusztus 21. A 2019/20. évi Kőrösi Csoma Sándor Program és Petőfi Sándor Program oktatási konferenciáján, Kántor Zoltán „Nemzetpolitika: stratégiai alapok” címmel tartott előadást.

2019. augusztus 16. Kiemelkedő tudományos tevékenysége, valamint a határon túli magyarság érdekvédelme területén végzett fáradhatatlan munkája elismeréseként a Magyar Érdemrend lovagkeresztje (polgári tagozat) kitüntetésben részesült Kántor Zoltán, a Nemzetpolitikai Kutatóintézet igazgatója.

2019. augusztus 5–11. Kosteleken tartják a 4. Csángóföldi Nyári Egyetemet. A rendezvény nyitónapján munkatársunk, Vita Emese tartott előadást a Kárpát-medencében élők párkapcsolati helyzetéről, gyermekvállalási szokásairól, kitérve a régióban és Magyarországon alkalmazott családpolitikai eszközökre.

2019. július 24. Tusványos utolsó napján a Bethlen Gábor sátorban a fókuszban az óvodák voltak. Először az Óvodakutatásról tartottak előadást, ezt követően a Kárpát-medencei Óvodafejlesztési program eddigi eredményeit ismerhettük meg, különböző nézőpontokból, majd egy panelbeszélgetésben ismertették az erdélyi óvodafejlesztésben elért sikereket, valamint az ottani kihívásokról is szó esett. Végül, de nem utolsó sorban a Diaszpóra – kerekasztalra került sor.

2019. július 23. A Tusnádi Nyári Egyetem és Diáktábor második napján dr. Koós-Hutás Piroska nőgyógyász előadásával nyitott a Bethlen Gábor sátor. Ezt követően a Kisebbségi Jogvédő Intézet munkatársainak szervezésében került sor négy panelbeszélgetésre, amelynek során megvitatták a Kárpát-medencei magyarok jogvédelmét: a politikai porondon, a civil szférában, peres eljárásokban és az európai színtéren. Ezen kívül továbbra is folytatódnak a Magyarság Háza programjai, Mennyire tudsz magyarul? – nyelvi kvízjáték, támogatásfinanszírozási tanácsadások és a levéltári foglalkozások.

2019. július 24. Elkezdődött a 30. Tusványos nyári tábor, a Bethlen Gábor sátorban a Magyar Nemzeti Levéltár nyitotta meg a programsorozatot, ezt követően Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár, Erdély Rudolf Zalán BGA vezérigazgatója és Kántor Zoltán igazgató úr hivatalosan is megnyitotta a sátor kapuit az érdeklődők számára.
Az idei tematikus év, a Gyerekek Éve apropóján tartott előadást Illés Boglárka, Potápi Árpád János és Hajnal Virág. Ezután került sor a kutatói, szakértői panelre, amelynek résztvevői a családalapítás, gyermekvállalás kérdéseit vitatták meg különböző perspektívákból.
Illyés Gergely moderálásával zajlott az utolsó mai napi panelbeszélgetés, amelyben a fiatal közösségek, vállalkozások lehetőségeit elemezték a résztvevők.

2019. július 19. Kántor Zoltán a XXII. Nyári Szakkollégiumi Találkozón tartott előadást a nemzetpolitikáról Diószegen.

2019. július 18. Kedden, a gombaszögi nyári egyetemen a Kárpát-medencei óvodafejlesztési kerekasztalon Erdélyi Rudolf, a BGA Zrt. vezérigazgatója, Grezsa István, a Kárpát-medencei óvodafejlesztési program koordinálásáért felelős miniszteri biztos, Molnár Sándor református zsinati főtanácsos és Kántor Zoltán, a Nemzetpolitikai Kutatóintézet igazgatója vettek részt.

2019. július 11. Az utolsó nyári egyetemi napon Csóti György tartott rövid beszámolót a KJI tevékenységéről és az egyes ügyek jelenlegi állásáról, ezt követően Rákóczi Krisztián kollégánk tartott beszámolót az NPKI kárpátaljai kutatásainak eredményeiről. Varga Péter, nemzetpolitikáért felelős diplomata az Európai Unió és a Nemzetközi Szervezetek kapcsolatáról és azok felépítéséről, szerveiről, feladatairól tartott előadást. Ebéd után Gáspár Ágnes protokollszakértő tréning során hívta fel a figyelmet a tudatos megjelenés és önérvényesítés fontosságára, kiemelten beszélt a bemutatás, bemutatkozás, tárgyalástechnika fortélyairól. Zárásként a hallgatók átvehették a részvételükért járó oklevelet és könyvcsomagot.

2019. július 10. Nyári Egyetemünk harmadik napja Budapesten indult, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Jogi Karán, Varga Zs. András házigazdaként köszöntötte a nyári egyetem hallgatóit és a Velencei Bizottság tevékenységéről tartott előadást. Őt Toró Tibor követte, aki a Nyelvi Charta és a Kisebbségvédelmi Keretegyezmény alkalmazásából eredő Romániáról született jelentéseket mutatta be. Délután Gerencsér Balázs az USA-ban szerzett kutatási tapasztalatait osztotta meg, összehasonlítva azokat a külhoni magyarok nyelvi jogi problémáival. Majd Elek Zsófia az EBESZ-en belüli kisebbségvédelem témakörét fejtegette. A nap további részében budapesti városnézésre volt lehetőség.

2019. július 9. A Nyári Egyetem második napját Antal Eszter, Benda Vivien és Wágner Tamás előadása nyitotta a kisebbégvédelemmel kapcsolatos nemzetközi dokumentumok jogi természetének elemzése, folytatódott a KJI blokkja kiegészülve Dabis Attilával, az Európai Polgári Kezdeményezés bemutatásával konkrét példákon keresztül. Szilágyi Miklós óbecsei ügyvéd zárta a délelőtti panelt, aki a munkája során tapasztalt jogsértéseket és azok megoldásaira próbált rávilágítani. A délutáni program keretében Székesfehérvárra látogattak, először a Bory-várat tekinthették meg a résztvevők, majd a Középkori Romkertet járhatták végig, idegenvezető útmutatásával. A napot egy belvárosi séta zárta.

2019. július 8. Elkezdődött a VIII. Kisebbségvédelem Európában nyári egyetemünk, melyet Csóti György KJI igazgatója nyitott meg, ezt követően Szilágyi Péter miniszteri biztos köszöntötte a hallgatókat, valamint nemzetpolitikai áttekintést nyújtott és ünnepélyesen átadták az idei KJI esszépályázat díjait. Kántor Zoltán bemutatta a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.-t, valamint felvázolt néhány fontos nemzetpolitikai kérdést. Szabó Tibor Martonvásár polgármestere, a Határon túli Magyarok Hivatalának egykori vezetője kötetlenül beszélt a hallgatókkal a külhoni magyarokat érintő aktuális kérdésekről, ezután Horváth Bálint alpolgármester egy rövid városnézésre kísérte el a résztvevőket. Az ebédet követően Benda Vivien (KJI), Fülöp Izabella (NPKI), Wágner Tamás (KJI) rövid uniós intézményi bemutatót tartottak, amit egy interaktív kvíz követett. Az előadások sorát Csáky Pál zárta, az elmúlt évek tapasztalatait osztotta meg a hallgatósággal, amit nagy érdeklődéssel fogadtak. A vacsorát követően kultúrprogram keretében a felvidéki magyar értelmiség megpróbáltatásait bemutató, Virágeső színpadi játékot tekinthették meg, Dráfi Mátyás Jászai Mari-díjas színművész főszereplésével.

Kántor Zoltán részt vett a Külügyi és Külgazdasági Intézet által szervezett „Magyar nemzeti érdek Európában: kisebbségi ügyek az Európai Parlamentben” című kerekasztal-beszélgetésén.

2019. július 6. A XVIII. Torockói Diáktáborban (Trianon – 99, Gyulafehérvár – 101. Románok és magyarok az elmúlt száz évben), Kántor Zoltán „Nemzetpolitika: 70 + 20 +10 év” címmel tartott előadást kolozsvári és budapesti politológus hallgatóknak.

2019. június 17–20. Az Athéni Oktatási és Kutatási Intézet szervezésében került megrendezésre a VI. Éves Nemzetközi Demográfiai és Népességtanulmányi Konferencia Athénban. A rendezvényen munkatársunk, Vita Emese tartott előadást, az élettársi kapcsolatok formálódásának témakörében.

2019. június 13–14. Kántor Zoltán képviselte a Nemzetpolitikai Kutatóintézetet a FUEN kongresszusán Pozsonyban és Dunaszerdahelyen.

2019. június 5–8.Turkuban rendezték meg a „Dynamics of Inequality Across the Life-course” című konferenciát, mely a különböző életszakaszokban felmerülő társadalmi egyenlőtlenségekre fókuszált. Intézetünket Vita Emese képviselte, aki előadásában az erdélyi magyar középiskolások jövőterveinek és továbbtanulási aspirációinak példáján keresztül mutatott rá az iskolai életpálya egyenlőtlenségeire.

2019. május 23–24. Kántor Zoltán, Varsóban a „Poland’s Kin-state Policies: Opportunities and Challenges” című konferencián tartott előadást „What is between the goals and the outcome of diaspora policy?” címmel.

2019. május 21. Kutatóintézetünk az idei évben is részt vett a Kőrösi Csoma Sándor Program déli féltekés ösztöndíjasainak felkészítésében: Kántor Zoltán a nemzetpolitika általános ismereteiről; Gazsó Dániel a magyar diaszpóra fejlődéstörténetéről tartottak előadást, a Duna Palotában

2019. május 20. Munkatársunk, Gazsó Dániel a Budapesti Gazdasági Egyetemen (BGE) tartott előadást Dukai Edittel – a Pécsi Tudományegyetem (PTE) geopolitikai doktori iskolájának doktorandusz hallgatójával, kutatóintézetünk volt gyakornokával – a diaszpóraközösségek intézményesülésének folyamatairól, a „Multidiszciplináris kihívások, sokszínű válaszok” 10. Jubileumi Tudományos Szimpóziumán.

2019. május 10. Megjelent folyóiratunk, a Kisebbségi Szemle legújabb lapszáma. Marosvásárhelyen, a „Hogyan tovább erdélyi magyar oktatás?” konferencián Kántor Zoltán „Nemzetpolitika és oktatás: kihívások és … kihívások” címmel tartott előadást.

2019. május 7. Pécsett kerül bemutatásra A tér hatalma – A hatalom terei c. tanulmánykötet, melyet Szilágyi István professzor 70. születésnapja alkalmából adtak ki, s melyben munkatársunk, Gazsó Dániel Jarjabka Ákossal – a Pécsi Tudományegyetem habilitált docensével, a Diaszpóra Projekt Hálózat rektori megbízottjával – közösen írt, A diaszpóra csoportkohéziós összetevői c. írása is megjelenik.

2019. április 26. Munkatársunk, Gazsó Dániel, Szilágyi Péter nemzetpolitikáért felelős miniszteri biztossal együtt tartott előadást „A magyar diaszpóraközösségek kialakulása és elméleti háttere” címmel, a Kossuth Klubban ma délután megrendezésre került Harsányi János Emlékkonferencián.

2019. április 15–19. A Kolozsváron megrendezésre kerülő IX. Szociológus Napokon tartott előadást Vita Emese, az erdélyi párkapcsolatok alakulásának témakörében. Az előadást követően módszertani kerekasztal-beszélgetésre került sor, ahol a Nagymintás Ifjúságkutatások többéves tapasztalatairól beszélgettek a projektben résztvevő kutatók.

2019. április 8. Munkatársunk, Gazsó Dániel a Kőbányai Szent László Általános Iskola 7. osztályos tanulóinak tartott történelmi ismertetőt, valamint kvíz-vetélkedőt külhoni magyar közösségekre vonatkozó kérdésekkel, felkészítve a jelenlévő diákságot a Határtalanul! program keretében megvalósuló felvidéki osztálykirándulásra.

2019. március 29–30. Dr. Csala Dénes adattudós, a Lancasteri Egyetem tanára, a Székelydata blog szerkesztője tartott előadást intézetünkben, melyet szombaton egy egész napos workshop követett, ahol a résztvevők speciális adatvizualizációs szoftverekkel ismerkedhettek meg és készíthették el saját adatvizualizációjukat.

2019. március 22. Munkatársunk, Gazsó Dániel „A kisebbségi jogérvényesítés elméleti kérdései” c. témafelvezető előadásával vette kezdetét a Kárpát Jogi Network szervezésében megrendezésre került „A kisebbségi jogok mint az egyéni vagy kollektív jogérvényesítés tárgya” c. konferencia, a Budapesti Ügyvédi Kamara Protokoll termében.

2019. március 14–15. Berlinben szervezték meg azt a műhelybeszélgetést, amelyen a Concepts Beyond the Nation State (Berghahn Books) nemzetközi kötet fejezeteinek készítői tanácskoztak és véleményezték az eddigi elkészült kéziratokat. Intézetünk részéről Ferenc Viktória vett részt egy fejezet társszerzőjeként a megbeszélésen.

2019. február 24–25. Craiován került megrendezésre a román EU elnökség programjainak keretében az „Informal expert meeting on homecoming measures and awareness raising measures for human trafficking” című szakértői konferencia. A rendezvényen Kántor Zoltán tartott előadást a magyar diaszpórapolitikáról.

2019. február 16. Mintegy 650 vendég, köztük 500 külhoni magyar, azon belül is mintegy 300 külhoni magyar gyerek részvételével tartották a VII. Kárpát-medencei Családi Napot az Országházban. Az ünnepi megnyitót követően, amíg a gyerekek játékos programokon vettek részt, a felnőttek a II. Kárpát-medencei Demográfiai Konferencián hallgathattak meg előadásokat a gyermekszületéssel, a családdal, az óvodákkal kapcsolatos támogató programokról és kutatásokról. Intézetünket Ferenc Viktória és Kántor Zoltán képviselték egy-egy előadással az intézetben folyó kutatásokról.

2019. február 6. Megjelent Illyés Gergely kollégánk írása a Külügyi és Külgazdasági Intézet 4:1 című sorozatában: 2019/03 – Mi várható 2019-ben a belpolitikai és uniós feszültségekkel terhelt Romániában? http://kki.hu/assets/upload/03_KKI_4_1_ROU_20190206.pdf

2019. január 30. Megjelent a Kisebbségi Szemle legújabb száma, melyben a Kárpát-medencei Óvodafejlesztési Programhoz kapcsolódó szülői attitűdkutatás főbb eredményei kerülnek bemutatásra.

2019. január 23. Az MTA tudományos értékű periodikáknak minősítette a Nemzetpolitikai Kutatóintézet folyóiratait! A 2016-ban indított, negyedévente megjelenő Kisebbségi Szemle c. folyóiratunkat, valamint az angol nyelvű Hungarian Journal of Minority Studies c. évkönyvünket a Magyar Tudományos Akadémia Történettudományi Bizottsága tudományos értékű periodikáknak minősítette, és felvette a hivatalos folyóiratlistájára. A nálunk publikált tanulmányoknak ezzel tudományos pontértéke lett.

2019. január 20. Munkatársaink, Kántor Zoltán és Gazsó Dániel Londonban tartottak. A Szent István Ház felkérésére ismertették a helyi érdeklődőknek a magyar diaszpóra fejlődéstörténetét, valamint anyaországi kapcsolatait. Rövid látogatásuk során egy könyvadományt is átadtak a meghívó intézet könyvtárát gyarapítva.

2019. január 11. Kántor Zoltán „Kisebbségnézőben – 25 év után” címmel tartott előadást a SCHLETT ISTVÁN 80. születésnapja tiszteletére rendezett ünnepi konferencián (ELTE ÁJK Politikatudományi Intézet).

2019. január 8. Kántor Zoltán „Nemzetpolitika: a politika és a tudomány mezsgyéjén” címmel tartott előadást Kolozsváron a Max Weber Szakkollégiumban.

2019. január 3. Január elsejétől hat hónapig Románia az Európai Unió soros elnöke, lllyés Gergely munkatársunkat az ECHO TV Napi aktuális című műsorában e témáról kérdezték, az interjú itt érhető el.

 

2018

2018. december 23. A Nemzetpolitikai Kutatóintézet idei eredményeiről adtunk számot a Kossuth Rádió Határok Nélkül c. műsorának mai adásában. A kutatásokról Kántor Zoltán, Ferenc Viktória, Vita Emese és Gazsó Dániel beszéltek. A műsor itt hallgatható meg.

2018. december 13. Munkatársunk, Gazsó Dániel „A tengerentúli magyar diaszpóra intézményesülésének és anyaországi viszonyainak története” címen tartott előadást ma, Egerben, az Amerikai magyarok – magyar amerikaiak c. konferencián, amely az Eszterházi Károly Egyetem Történelemtudományi Intézetének és a Magyar Történelmi Társulat Heves Megyei Tagozatának közös szervezésében valósult meg.

2018. november 28. „Vereckén innen és túl: kereszttűzben a kárpátaljai magyarság” címmel rendezte az MCC Közép-Európa szakiránya féléves workshopját, amelyen intézetünk munkatársa, Ferenc Viktória is részt vett.

2018. november 24. Várgesztesen tartotta idei közgyűlését a Magyar Ifjúsági Konferencia, ahol az ifjúsági szervezetek képviselői a Nemzetpolitikai Kutatóintézet kutatásaival is megismerkedhettek a szakmai nap keretében.

A Kárpát-medencei Családszervezetek Szövetsége, a FEMIT Polgári Társulás és a SZAKC közös szervezésében került sor az első Kárpát-medencei demográfiai konferenciára Dunaszerdahelyen. Kántor Zoltán a megmaradásról és gyarapodásról tartott előadást. Vita Emese előadásában a felvidéki családkutatás előzetes eredményeit ismertette a párválasztás, házasság, gyermekvállalás tekintetében.

2018. november 22. Kántor Zoltán „Nemzetpolitika és kisebbségi jogvédelem/jogkiterjesztés” címmel tartott előadást a Magyarok jogvédelme a Kárpát-medencében című konferencián, amelyet a Kisebbségi Jogvédő Intézet szervezett.

2018. november 21. A Kossuth Rádió Jó reggelt Magyarország! reggeli hírműsorának vendége volt munkatársunk, Ferenc Viktória, aki a magyar nyelvoktatás kárpátaljai felértékelődéséről beszélgetett Újhelyi Zoltánnal.

2018. november 20. A Nemzeti Összetartozás Bizottsága ülésen Rákóczi Krisztián tartott előadást a szlovákiai önkormányzati választások eredményeiről.

2018. november 17. A Rákóczi Szövetség által szervezett Óvodapedagógus Találkozón tartott előadást Kántor Zoltán, Tatán.

2018. november 16. A Kossuth rádió Napközben című műsorában is beszámoltak a szórványkutatásról, a stúdióban Ferenc Viktória mondta el a részleteket.

2018. november 15. A Magyar Szórvány Napja alkalmából az Akvárium Klubban került megrendezésre konferenciánk, melynek fő témája ezúttal a kárpátaljai magyar szórvány volt.

A magyar szórvány napjának aprópóján a Térkép különkiadása is e témával foglalkozott. A műsor vendégei voltak Kántor Zoltán, igazgató és Ferenc Viktória.

A Kőrösi Csoma Sándor Program ösztöndíjasainak beszámolói alapján, Gazsó Dániel munkatársunk vezetésével készített programértékelő elemzésünket Dr. Szilágyi Péter, nemzetpolitikáért felelős miniszteri biztos ismertette a Magyar Diaszpóra Tanács Várkert Bazárban tartott VIII. ülésén.

2018. november 12. A Roosevelt Irodaházban tartottuk a szlovákiai Önkormányzati választások eredményeit értékelő rendezvényünket Menyhárt József pártelnök úrral, Őry Péterrel, az MKP Országos Tanácsának elnökével és Kőrös Ildikóval, az MKP önkormányzati és közigazgatási alelnökével.

2018. november 9. November 8-10. között zajlott Budapesten a XVIII. Országos Neveléstudományi Konferencia az ELTE Pedagógiai és Pszichológiai Karának szervezésében. Az oktatási kérdésekkel foglalkozó konferencián intézetünk munkatársa, Ferenc Viktória az óvodaválasztásról tartott szekcióelőadást.

2018. november 9-10. Az Új Ezredév Református Központban ünnepelte fennállásának 25. évfordulóját a temesvári Szórvány Alapítvány. A rendezvényen Kántor Zoltán is üdvözölte a jelenlevőket (A Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. nevében is) és méltatta az alapítvány munkáját.

2018. november 5. A Magyarság Házában került megrendezésre „Nemzeti tanács választás a Vajdaságban” című rendezvényünk.

2018. október 29 –31. Kántor Zoltán a Babes-Bolyai Tudományegyetem Nemzetközi Kapcsolatok és Európai Tanulmányok szak hallgatóinak tartott előadásokat a nemzetről, nemzeti kisebbségekről, etnicitásról, nacionalizmusról és nemzetpolitikáról.

2018. október 19. Kántor Zoltán az Esterházy Akadémián tartott előadást a nemzetpolitikáról, Martoson.

2018. október 18. Kántor Zoltán a külhoni szakképzésről tartott előadást a Magyar Nemzeti Tanács rendezvényén.

2018. október 12. A Magyarság Házában került megrendezésre a Kárpát-medencei Óvodafejlesztési Programhoz kapcsolódó kutatásunk záró konferenciája. A főbb eredményeket tartalmazó „Magyar óvodásnak lenni jó!” című kiadvány hamarosan honlapunkról is letölthetővé tesszük. Köszönjük mindenkinek, aki segítette munkájával ennek a több komponenst tartalmazó kutatásnak a megvalósulását.

2018. október 3–5. Kántor Zoltán, a Nemzetpolitikai Kutatóintézet igazgatója részt vett Vilniusban a Diaspora Policy Planner’s Forum rendezvényen, ahol Litvánia, Georgia, Görögország, Izrael, Írország, Lengyelország, Románia, Észtország, Lettország és Magyarország képviselői értekeznek az adott országok diaszpóra-politikájáról.

2018. szeptember 29. A Temesvári Magyar Napok keretében Temes megye közel 100 magyar iskolakezdője vehette át a magyar összefogást jelképező beiratkozási ösztöndíjat. Az átadás során a magyar családokat köszöntötte Kalmár Ferenc Magyarország szomszédságpolitikájáért felelős miniszteri biztos, Kántor Zoltán a Rákóczi Szövetség Tanácsadó Testületének tagja, a Nemzetpolitikai Kutatóintézet igazgatója, Halász Ferenc a Bartók Béla Alapítvány elnöke, Petrovay László és Csizmadia Anna a Rákóczi Szövetség munkatársai.

2018. szeptember 24. A Budapesti Corvinus Egyetemen került bemutatásra a Székely Levente által szerkesztett „Magyar fiatalok a Kárpát-medencében: magyar ifjúság kutatás 2016” kötet. A könyvbemutatón részt vett a Nemzetpolitikai Kutatóintézet két munkatársa, Vita Emese és Kántor Zoltán. Vita Emese Papp Z. Attilával közösen jegyzett tanulmánnyal is szerepel a kötetben: Megmaradás és átörökítés – külhoni magyar fiatalok demográfiai, társadalmi folyamatai.

2018. szeptember 18. Kántor Zoltán a Magyar Hírlapnak beszélt az Ukrajnával szembeni konfliktusról és az autonómiáról.

2018. szeptember 12. A Nemzetpolitikai Kutatóintézet munkatársai ebben a félévben is részt vesznek a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen a NEMZETPOLITIKA tantárgy oktatásában. A mai nap Kántor Zoltán „A nemzetpolitika fogalma, céljai, intézményrendszere” témában adott elő.

2018. augusztus 31. Az MTA Nyelvtudományi Intézete és Károli Gáspár Református Egyetem szervezésében a napokban zajlik a 20. Élőnyelvi Konferencia,
“Nyelvi repertoárok a Kárpát-medencében és azon kívül” témában. Intézetünk munkatársa, Ferenc Viktória határon túli származású fiatal kutatók nyelvi repertoárjáról tartott szekcióelőadást az akadémiai sikeresség szempontjából.

2018. augusztus 24. Megjelent a Metszetek című folyóirat 2018/1 száma, amely kifejezetten a kárpátaljai magyarság aktuális társadalmi folyamataival foglalkozik. Többek között intézetünk két munkatársa (Ferenc Viktória és Rákóczi Krisztián) is részt vett a tanulmányok elkészítésében: http://metszetek.unideb.hu

2018. augusztus 23. Kezdetét vette az idei Kőrösi Csoma Sándor Program északi féltekés ösztöndíjasainak felkészítése. Munkatársaink közül kedden, augusztus 21-én Rákóczi Krisztián tartott előadást a magyarországi nemzetpolitika történelmi vetületeiről, ma délután pedig Gazsó Dániel ismertette a diaszpórakutatás fogalmi kereteit, valamint a magyar diaszpóraközösségek kialakulásának és intézményesülésének történetét.

2018. augusztus 22. A Rákóczi Szövetség Összmagyar Egyetemi Táborában Kántor Zoltán a magyar nemzetpolitikáról és a külhoni magyar közösségekről adott elő.

2018. augusztus 2. Az M1 Ma reggel című műsorában Kántor Zoltán beszélt a Minority SafePack-ről.

2018. július 31. A Kossuth rádió Ütköző című műsorában Kántor Zoltán – Andócsi Jánossal és Törőcsik Zsolt műsorvezetővel – aktuális nemzetpolitikai kérdésekről beszélt.

2018. július 30. Kántor Zoltán, intézetünk igazgatója az ECHO TV Napi aktuális című műsorában számolt be a nemzetpolitika alakulásáról, az anyaországi támogatások jelentőségéről.

2018. július 27. A Bethlen Gábor Sátor harmadnapján „A 21. század kihívása: valóban népbetegség-e a meddőség?” címen tartott előadást Koós-Hutás Piroska szülész-nőgyógyász főorvos.

Délben újra sor került az immár negyedik alkalommal megrendezett tusnádfürdői diaszpóra kerekasztal-beszélgetésre. Az idei évben a diaszpórapolitika eredményei és kihívásai témakörben tartottak előadást: Potápi Árpád János (államtitkár, Nemzetpolitikai Államtitkárság), Szenthe Anna (elnök, Kanadai Magyar Kulturális Tanács, kanadai regionális elnök, Magyar Diaszpóra Tanács), Deák Ernő (elnök, Nyugat-Európai Országos Magyar Szervezetek Szövetségének), Kovásznay Ádám (titkár, Svédországi Magyarok Országos Szövetsége). Az előadásokat idén is munkatársunk, Gazsó Dániel (kutató, Nemzetpolitikai Kutatóintézet) vezette fel és moderálta.

A délután folyamán 13:30–14:30 között az ifjúságkutatás – ifjúságpolitika került napirendre. Előadást tartottak: Illés Boglárka (helyettes államtitkár, Emberi Erőforrások Minisztériuma), Hajnal Virág (főosztályvezető, Nemzetpolitikai Államtitkárság), Székely Levente (kutatási igazgató, Kutatópont), Szabó Júlia (szociológus, PhD hallgató, Budapesti Corvinus Egyetem), Vita Emese (kutató, Nemzetpolitikai Kutatóintézet), A panelen bemutatásra került Székely Levente (szerk.): Magyar fiatalok a Kárpát-medencében. Magyar Ifjúság Kutatás 2016 című tanulmánykötet. Moderált: Debreceni-Tóth Gabriella (főosztályvezető-helyettes, Nemzetpolitikai Államtitkárság). Ezt követően, 14:30–16:00 között „Óvodafejlesztés: tapasztalatok és továbbképzés” című kerekasztalbeszélgetés keretében előadtak: Grezsa István (nemzetpolitikai szakértő, Kárpát-medencei Óvodafejlesztési Program), Erdélyi Rudolf Zalán (vezérigazgató, Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.), Hajnal Jenő (elnök, Magyar Nemzeti Tanács), Vörös Mária (megbízott elnök, Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetsége), Orosz Ildikó (elnök, Kárpátaljai Magyar Pedagógusok Szövetsége), Horváth Anna (programfelelős, Erdélyi Református Egyházkerület óvoda program), Erdei Ildikó (igazgató, Bartók Béla Líceum, Temesvár). Moderált: Kántor Zoltán (igazgató, Nemzetpolitikai Kutatóintézet).

A Bethlen Gábor Sátor programjait a Mátyás király Emlékév bemutatásával zártuk. Előadtak: Potápi Árpád János (államtitkár, Nemzetpolitikai Államtitkárság), Csibi Krisztina (igazgató, Magyarság Háza), Gaal Gergely (elnök, Mátyás király Emlékév tanácsadó testület), Gergely Balázs (testületi tag, Mátyás király Emlékév tanácsadó testület), Radu Lupescu (szakmai tanácsadó, Mátyás király Emlékév tanácsadó testület). Moderált: Varga Gabriella (munkatárs, Mátyás király Emlékév).

2018. július 26. A tusványosi Bethlen Gábor Sátor másnapján 10:30–12:00 között Vállalkozói mentorálásra került sor a Design Terminál mentoraival: Böszörményi Nagy Gergely (ügyvezető, Design Terminál), Jónás László (üzletfejlesztési vezető, Design Terminál), Ács Zoltán (innovációs vezető, Design Terminál) és Molnár Kristóf (kommunikációs es partnerkapcsolati vezető, Design Terminál).
A délután folyamán a Bethlen Gábor Sátor porondján a Kisebbségi Jogvédő Intézet nyújtott programokat. 12:00–13:15 között „Magyarok jogvédelme a Kárpát-medencében” című kerekasztal vendégelőadói voltak: Darcsi Karolina (politikai-kommunikációs titkár, Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség), Erdődi Edvina (elnökségi tag, Vajdasági Magyar Szövetség Ifjúsági Fóruma), Menyhárt József (elnök, Magyar Közösség Pártja), Toró T. Tibor (ügyvezető elnök, Erdélyi Magyar Néppárt). Moderált: Csóti György (igazgató, Kisebbségi Jogvédő Intézet). 13:30–14:45 között „Magyarok jogvédelme a Kárpát-medencében – a civil szférában” című rendezvényre került sor. Előadást tartottak: Benda Vivien (jogász, Kisebbségi Jogvédő Intézet), Sóti Attila (elnök, Vajdasági Magyar Diákszövetség), Szigeti Enikő (ügyvezető igazgató, Civil Elkötelezettség Mozgalom, Marosvásárhely). Moderált: Csóti György (igazgató, Kisebbségi Jogvédő Intézet). 15:00–16:15 között „Magyarok jogvédelme a Kárpát-medencében – peres eljárásokban” című panelbeszélgetés előadói voltak: Illyés Zsolt (ügyvéd, Kolozsvár), Korom Ágoston (tanársegéd, Nemzeti Közszolgálati Egyetem Államtudományi és Közigazgatási Kar), Takács Kató Katalin (ügyvéd, Sepsiszentgyörgy). Moderált: Antal Eszter (jogász, Kisebbségi Jogvédő Intézet).
A tusványosi Bethlen Gábor Sátor második napja a „Magyarok jogvédelme az európai színtéren” című programmal ért véget. Előadtak: Kalmár Ferenc (miniszteri biztos, Külügyi és Külgazdasági Minisztérium), Magyar Anna (alelnök, Európai Helyi és Regionális Önkormányzatok Kongresszusa) és Tőkés László (képviselő, Európai Parlament) tartottak előadást. Moderált: Szili Katalin (miniszterelnöki megbízott).

Kántor Zoltán „Nemzetpolitika és megmaradás” címen tartott előadást délután, a Bálványosi Nyári Szabadegyetem Csíki Anyák-KCSSZ Sátrában megrendezett „Tények és vélemények a gyermekvállalásról” programján.

2018. július 25. Kántor Zoltán Tusnádfürdőn adott interjút a Kossuth Rádiónak.

Elkezdődtek a 29. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor keretében felállított Bethlen Gábor Sátor programjai. A három napon át tartó rendezvénysorozat alatt, a sátor előtt a Magyarság Háza munkatársai folyamatosan fogadják az érdeklődőket az idei Emlékév jegyében működtetett Mátyás király kuckóban. Emellett a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. munkatársai támogatásfinanszírozási tanácsadást tartanak. Az első nap a Nemzeti Levéltár bemutatkozásával kezdődött. Előadást tartottak: Szabó Csaba (főigazgató, Magyar Nemzeti Levéltár) és Mikó Zsuzsanna (főigazgató-helyettes, Magyar Nemzeti Levéltár). Moderált: Germuska Pál (főosztályvezető, Magyar Nemzeti Levéltár).

Délben megnyitó beszédet tartottak a Bethlen Gábor Sátor programjaiért felelős intézetek vezetői: Potápi Árpád János (államtitkár, Nemzetpolitikai Államtitkárság), Erdélyi Rudolf Zalán (vezérigazgató, Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.) és Kántor Zoltán (igazgató, Nemzetpolitikai Kutatóintézet). Ezt követően a Minority SafePack kisebbségvédelmi kezdeményezés került napirendre. Előadók: Vincze Lóránt (elnök, FUEN), Komlóssy József (volt alelnök, FUEN), Bodor László (ügyvezető alelnök, Romániai Magyar Demokrata Szövetség), Berényi József (elnökségi tag, MKP Országos Elnöksége), Tárnok Balázs (alelnök, Rákóczi Szövetség). Moderált: Moszkovits János újságíró. 13:30-tól „Jogérvényesítés Romániában és Európában. Parlamenti és intézményes eszközök” című panelbeszélgetés vendégelőadói voltak: Sógor Csaba (európai parlamenti képviselő, Romániai Magyar Demokrata Szövetség), Ambrus Izabella (parlamenti képviselő, Romániai Magyar Demokrata Szövetség), Molnár Zsolt (ombudsman-helyettes, Nép Ügyvédjének Hivatala). Moderált munkatársunk: Illyés Gergely (kutató, Nemzetpolitikai Kutatóintézet).

A délután folyamán további három programra került sor a Bethlen Gábor Sátorban. 14:15–15:15 között az állampolgárság, regisztráció és a választások kérdéseit ismertették: Zsigmond Barna Pál (országgyűlési képviselő), Tóth László (főkonzul, Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusa), Mile Lajos (főkonzul, Magyarország Kolozsvári Főkonzulátusa), Both Hajnal (jogi referens, Nemzetpolitikai Államtitkárság), Kontrát Károly (parlamenti államtitkár, Belügyminisztérium). Moderált: Sándor Krisztina (ügyvezető elnök, Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács). 15:15–16:15 között az idei tematikus év, a külhoni magyar családok éve került napirendre. Előadók: Potápi Árpád János (államtitkár, Nemzetpolitikai Államtitkárság), Novák Katalin (államtitkár, Emberi Erőforrások Minisztériuma), Fűrész Tünde (elnök, Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért), Kántor Zoltán (igazgató, Nemzetpolitikai Kutatóintézet). Moderált: Hajnal Virág (főosztályvezető, Nemzetpolitikai Államtitkárság). A nap utolsó, családokat segítő szervezetekről szóló panelbeszélgetés résztvevői: Borsos Melinda (elnök, Erdélyi Református Egyházkerület Nőszövetsége), Vass Levente (parlamenti képviselő, RMDSZ, ügyvezető elnök, Studium-Prospero Alapítvány), Sógor Enikő (elnök, Prosperitas Vitae Egyesület, Csíkszentmártoni Korai Fejlesztő és Rehabilitációs Központ), Kolozsvári Tibor (Dévai Szent Ferenc Alapítvány, Tusnádfürdő), Boda Szabolcs Szécseny 88. Szabadidőpark). Moderált: Illyés Gergely (kutató, Nemzetpolitikai Kutatóintézet).

2018. július 17. Kántor Zoltán Gombaszögön vett részt „Az új magyar kormány nemzetpolitikai céljai, programja” című panelbeszélgetésen (résztvevők: Dr. Szilágyi Péter, nemzetpolitikáért felelős államtitkár-helyettes, Dr. Kántor Zoltán, kutató, moderátor: Mózes Szabolcs).

2018. július 13. Csütörtök volt az utolsó nap az idei nyári egyetemen, amelyet Darcsi Karolina előadása indította, az ukrán oktatási törvényről beszélt és az aktuális kárpátaljai kérdéseket osztotta meg a jelenlevőkkel. Ezt követően Szigeti Enikő a CEMO érdekérvényesítő tevékenységét mutatta be, majd egy interaktív szimulációs tréningen vehettek részt a hallgatók. Végül záróbeszéddel és kvízesttel zárt a Kisebbségvédelem Európában nyári egyetemünk, jövőre is várunk szeretettel minden érdeklődőt!

2018. július 12. A szerdai napot Budapesten töltötték a nyári egyetem hallgatói. Először Parlament látogatáson vettek részt, ezt követően az Alapvető Jogok Biztosának Hivatalában folytatódott a program, Bándi Gyula köszöntött. Kardos Gábor az Európa Tanács kisebbségvédelmi mechanizmusairól tartott előadást. Elek Zsófia az európai kisebbségvédelem perspektíváit mutatta be az EBESZ rendszerében, végül Manzinger Krisztián a magyar nemzetpolitika mozgástere az Európai Unióban című előadása következett.

2018. július 11. A nyári egyetem keddi napját Varga Péter előadása indította, a Minority Safepack kezdeményezésről, ezt követően Dabis Attila a Romániából való kitiltásának történetét mesélte el a hallgatóknak. Betekinthettünk a délvidéki anyanyelvhasználi ügyekbe Szilágyi Miklós előadásában, Fiala-Butora János a felvideki árnyékjelentésekről beszélt, valamint Menyhárt Gabriella az erdélyi zászló perekről tartott előadást. Az este közös énekléssel zárult, Maczkó Mária népdalénekes vezetésével.

2018. július 9. Elkezdődött a “Kisebbségvédelem Európában nyári egyetem”, amely a Kisebbségi Jogvédő Intézet és Nemzetpolitikai Kutatóintézet szervezésében került megrendezésre, immár 7. éve. A megnyitó alkalmával Csóti György köszöntötte a vendégeket, majd Szilágyi Péter, nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkár mutatta be e területen elért eddigi eredményeket, a sort Kántor Zoltán kutatóintézetünk igazgatója zárta, aki bevezette a hallgatókat a nemzetpolitika alapfogalmaiba, összefoglalta intézetünk tevékenységeit. Szabó Tibor, Martonvásár polgármestere a saját pályafutása során a nemzetpolitikában szerzett tapasztalatairól, meglátásairól beszélt. Ezt követően Horváth Bálint alpolgármester úr vezette körbe a csapatot a városban, miközben felhívta a hallgatók figyelmét a helyi nevezetességekre. Délután Sógor Csaba a Kisebbségvédelem az Európai Parlamentben című előadása következett. A sort Varga Zs. András alkotmánybíró úr folytatta a Velencei Bizottság működéséről, majd Botka Csaba zárta a délvidéki vagyonvisszaszármaztatások jogi buktatóinak elemzésével, az ügyvédi irodában szerzett tapasztalatait alapul véve. A napot egy kisebbségvédelemmel kapcsolatos vetélkedővel zártuk.

2018. július 6. Kántor Zoltán, az ASN konferencia harmadik napján „Kin-votes for the Kin-state” címen tartott előadást Grazban.

2018.július 5. Az ASN konferencia második napján, 2018. július 5-én délelőtt Kántor Zoltán a “Nation-building Across the Border” c. panel felkért hozzászólója volt, míg a délutáni szekcióban Ferenc Viktória és volt munkatársunk, Kovács Eszter (MTA TK KI) tartottak közösen előadást “Migration Experiences of Highly Educated Minority and Diaspora Hungarians” címen

2018. július 4. Munkatársunk, Gazsó Dániel “A Comparative Analysis of Diaspora Policies in Central and Eastern Europe” címen tartott előadást Grazban, az idei Association for the Study of Nationalities (ASN) nemzetközi konferencia első napján.

2018. június 11. Kántor Zoltán „Nemzetpolitika: tudomány, politika vagy szakpolitika?” címmel tartott előadásta Magyar Politikatudományi Társaság XXIV. Vándorgyűlésén címmel tartott előadást.

2018. június 8. Munkatársunk, Gazsó Dániel „A diaszpórakutatás elméleti és módszertani kérdései” címmel ma, 2018. június 8-án tartott előadást Pécsett, a Farkas Ferenc emlékére rendezett kétnapos nemzetközi tudományos konferencia diaszpóra szekciójában.

2018. június 5.  Somorján, a Fórum Intézet „Helyzetjelentés a szlovákiai magyar közösségről I., Helyünk Európában – Kihívások, stratégiák” konferenciáján Kántor Zoltán „Nemzetpolitika és kisebbségi közösségépítés” címmel tartott előadást.

2018. június 4. A Nemzeti Összetartozás Napja alkalmából Nemzet és Közösség címmel tartottuk konferenciánkat az Akváium Klubban, ahol Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár ünnepi beszédét követően, előadást tartott: Zahorán Csaba, Simon Attila, Bakk Miklós, Tóth Norbert és Kántor Zoltán.

2018. május 15. Intézetünk munkatársai, Gazsó Dániel és Kántor Zoltán a Kőrösi Csoma Sándor program déli féltekére utazó ösztöndíjasai számára tartottak előadásokat a felkészítő program keretében.

2018. május 14. A Kárpátaljai mindennapok c. konferenciáról beszélgetett Sükösd Levente és Ferenc Viktória a Karc FM  Magyar Hangok című műsorában.

2018. május 11. A Budapesti Corvinus Egyetem Magatartástudományi és Kommunikációelméleti Intézete és a Tud.Com Kutatócsoport által szervezett konferencián tartott előadást intézetünk munkatársa, Ferenc Viktória a tudomány által nyert adatok társadalmi hasznosíthatóságáról, a tudománykommunikáció fontosságáról, illetve mindezek nyelvi vonatkozásáról.

Kántor Zoltán „Kin-state politics from an electoral perspective: kin-votes at kin-state elections” címmel tartott előadást a Corvinus Egyetemen, a ‘1ST UNDERSTANDING EAST CENTRAL EUROPEAN POLITICS CONFERENCE’ című konferencián.

Május 11-én, pénteken délután a Magyarság Házában “Kárpátaljai mindennapok a kutatások tükrében” címmel szerveztünk konferenciát, amelyet Grezsa István kormánybiztos nyitott meg. A konferencia tematikája kiemelten foglalkozott a kisebbségi jogok érvényesíthetőségének problémájával Ukrajnában (Tóth Mihály), a SUMMA 2017-es, Kárpátalja magyar népességére vonatkozó kutatás eredményeinek első bemutatásával (Tátrai Patrik) és a TANDEM 2016-os kutatás alapján a kárpátaljai ukránok és magyarok identitásának alakulásával (Ferenc Viktória). Az előadásokat, kutatási eredményeket Orosz Ildikó, Brenzovics László és Kapitány Balázs kommentálták. A konferencia a Magyarság Háza “Útikalauz magyaroknak: Kárpátalja” c. rendezvényéhez kapcsolódott.

2018. május 2. Az Európai Protestáns Magyar Szabadegyetem Akadémiai Napok címmel szervezett tanácskozást 2018. április 27. és május 3. között Kárpátalján, Makkosjánosiban. A rendezvényen munkatársunk, Ferenc Viktória Kárpátalja magyar és ukrán lakossága körében végzett TANDEM 2016 c. kutatásról beszélt.

2018. április 27. Megjelent folyóiratunk, a Kisebbségi Szemle legújabb száma, melynek tematikus blokkjában a 2016-ban végzett TANDEM kárpátaljai szociológiai felmérés eredményeit bemutató tanulmányok olvashatók.

2018. április 26. Semjén Zsolt nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes és Potápi Árpád János nemzetpolitikai államtitkár közösen mutatták be a Nemzetpolitikai eredmények 2010-2018 című kiadványt, melyben ismertetve van az NPKI tevékenysége és egyes kutatási eredményei is.

Kántor Zoltán is zsűrizett Kolozsváron, a Sapientia Egyetemen szervezett TDK Társadalomtudományi szekciójának – Politikatudomány tagozatán.

2018. április 23. „Nemzetpolitika és kisebbségi jogkiterjesztés” címmel tartott előadást Kántor Zoltán a Szegeden megrendezett „A nemzeti kisebbségek jogi és demográfiai helyzete és kihívásai a Kárpát-medencében” című konferencián

2018. április 14. Munkatársunk, Illyés Gergely az M1 székelyudvarhelyi stúdiójában beszélt a külhoni voksokról.

2018. április 13. Munkatársunk,Illyés Gergely a Transindexnek nyilatkozott a román belpolitikai helyzetről.

2018. április 4. Megjelent az NPKI legújabb elemzése: Egy év szolidaritás az európai kisebbségi közösségekért

2018. március 28. Beregszászban a kárpátaljai fiatalok voltak a fókuszban a GeneZYs 2015 ifjúságszociológiai felmérés és az eredmények alapján megjelent kötet (2017) apropóján. A rendezvényen munkatársunk Ferenc Viktória is előadott.

2018. március 19. A Nemzetpolitikai Kutatóintézet, a FUEN és a Rákóczi Szövetség ma tartotta a “Kisebbségvédelmi kezdeményezés a határon túli magyar közösségekért és a magyarországi nemzetiségekért” című közös rendezvényét a Magyarság Házában.

2018. március 10. Megjelent a legújabb NPKI elemzés: A Kisebbségvédelmi Keretegyezmény negyedik monitoring ciklusa Romániában

2018. március 4. Kántor Zoltán Mátraházán, a Collegium Talentum (Sapientia Hungariae Alapítvány) ösztöndíjasainak tartott előadást a nemzetpolitikáról és a kárpátaljai helyzetről.

2018. március 3. Kántor Zoltán részt vett a Tom Lantos Intézet által szervezett „Is There a Momentum for Change? Assessing International Minority Protection Regimes in Times of >Abnormal Justice <” szakértői megbeszélésen

2018. március 1. Kántor Zoltán részt vett a Corvinus 7 szakkollégiuma által szervezett konferencián, mely a határon túli magyarság helyzetéről szólt a Minority SafePack európai polgári kezdeményezés kapcsán.

2018. február 18.  Kántor Zoltán a Collegium Talentum (Sapientia Hungariae Alapítvány) ösztöndíjasainak tartott előadást a nemzetpolitikáról és a kárpátaljai helyzetről.

2018. február 13. A Magyary Zoltán Szakkollégium, a Rákóczi Szövetség, a Szent György Szakkollégium, az ELTE EHÖK és az ELTE BTK HÖK közös szervezésében került megrendezésre az I. Minority SafePack minikonferencia az ELTE Bölcsészettudományi Karán. A konferencia célja az volt, hogy az előadók segítségével a hallgatóság minél pontosabb képet kapjon a kezdeményezés szakmai, politikai, társadalmi és jogi hátteréről. Előadók voltak: Bodor László (FUEN), Tárnok Balázs (Rákóczi Szövetség), Aáry-Tamás Lajos (okt. jogok biztosa) és Kántor Zoltán (Nemzetpolitikai Kutatóintézet igazgatója). 

2018. február 3. Kántor Zoltán a Háromszékben megjelent interjúban beszélt az oktatási gondokról.

2018. január 30. Megjelent a Regio folyóírat 2017/4-es száma, benne munkatársunk Ferenc Viktória recenziója a kisebbségi oktatás egy friss kötetéről.

2018. január 24. Az elhúzódó romániai kormányválság hátteréről és következményeiről vitázott a Sajtóprésben (ETV) Gáspár Sándor újságíró, Pataky István, a Vásárhelyi Hírlap főszerkesztője és munkatársunk, Illyés Gergő politológus.

2018. január 22. A Bonum TV ma délelőtti műsorában – Chile budapesti nagykövetének országismertetője után – munkatársunk, Gazsó Dániel számolt be a dél-amerikai országban élő magyar közösség múltjáról és jelenéről élő adásban.

2018. január 19. Megrendezésre került a Nemzetpolitikai Kutatóintézet „Függetlenség vs. Integráció – A katalán autonómia kérdése” c. konferenciája, a Duna Palota Elvira termében.
Vendégelőadóink voltak: Tóth Norbert (egyetemi docens, Nemzeti Közszolgálati Egyetem), Nagy Sándor Gyula (vezető kutató, Külügyi és Külgazdasági Intézet) és Dabis Attila (nemzetközi koordinátor, Kisebbségi Jogvédő Intézet). Moderált munkatársunk: Gazsó Dániel.

2018. január 18. A Magyar Nyelvstratégiai Intézet Gazdaság és Szaknyelv témájú konferenciáján intézetünk munkatársa, Ferenc Viktória is előadást tartott „21. századi nyelvi repertoár és annak hatása a kutatók munkaerő-piaci esélyeire” címmel.

Az Inforádió Aréna című műsorának esti vendége volt munkatársunk, Illyés Gergely és Barabás T. János (KKI), ahol a romániai helyzetről beszéltek.

2018. január 17. Román belpolitika: mi vezetett a miniszterelnök lemondásához? – a Transzindexnek munkatársunk, Illyés Gergely válaszolt.

2018. január 12. Munkatársunk, Gazsó Dániel a Márton Áron Kutatói és Tehetséggondozó Ösztöndíjprogram idei évnyitó konferenciáján, ma délelőtt ismertette a Nemzetpolitikai Kutatóintézet céljait és tevékenységi köreit. A holnapi műhelyfoglalkozások keretében intézetünktől Ferenc Viktória mint témavezető fogadja majd az érdeklődő ösztöndíjasokat.

2017

2017. december 19. A Külügyi és Külgazdasági Intézet tizennyolcadik podcastjában Barabás Tibor János vezető kutató és vendégei, Kántor Zoltán a Nemzetpolitikai Kutatóintézet igazgatója, és Pászkán Zsolt Románia-szakértő a hagyományos, és a nyugati jellegű társadalmi csoportok bel- és külpolitikai véleményütközéséről, valamint a magyar kisebbség útkereséséről beszélgettek.

2017. december 7. A Nemzetpolitikai Kutatóintézet önálló tudományos folyóiratai – a negyedévente megjelenő, magyar nyelvű Kisebbségi Szemle; és az évente megjelenő, angol nyelvű Hungarian Journal of Minority Studies – felkerültek a Central and Eastern European Online Library (CEEOL) honlapjára. Így a már megjelent lapszámok tanulmányai elérhetővé váltak több mint száz, a világ különböző pontján működő könyvtár digitális adatbázisában is.
https://www.ceeol.com/search/search-result…

2017. december 4–5. “Concepts Beyond the Nationa State – Towards a Comparative European Analysis” címmel kétnapos műhely-találkozóra került sor a Jyvaskyla-i Egyetemen, Finnországban. A találkozó során egy kötet koncepcióját és fejezeteit vitatták meg a felkért szerzők, akik között intézetünk munkatársa, Ferenc Viktória is szerepel.

2017. december 2. Kántor Zoltán Újvidéken beszélt a kisebbségi nyelvhasználatról, a nyelvi jogokról és a jogkiterjesztési küzdelmekről a „Jog a mindennapjainkban”című konferencián.

2017. november 30. Letölthetők a honlapunkról a „Külhoni fiatal magyar vállalkozó éve – 2016” és a „Külhoni magyar családi vállalkozások éve – 2017” kutatási beszámolói.

2017. november 29. Kántor Zoltán előadóként részt vett a Danube Institute által szervezett, angol nyelvű, Autonomy or Secession: The Case of Catalonia in a Wider Context c. nemzetközi konferencián. A rendezvény előadóvendégei voltak továbbá: H.E.D. José Ángel López Jorrin spanyol nagykövet és Nagy Sándor Gyula szakértő, a Külügyi és Külgazdasági Intézet kutatója.

2017. november 25. Ma ünnepli fennállásának hét éves évfordulóját a Nemzetpolitikai Kutatóintézet.

2017. november 24. A Nemzetpolitikai Államtitkárság és a Nemzetpolitikai Kutatóintézet konferenciát szervezett a  Magyar Országgyűlésben, Magyarország és a Szlovén Köztársaság által 25 évvel ezelőtt megkötött kisebbségvédelmi megállapodás évfordulója kapcsán.

2017. november 21. Honlapunkról teljes terjedelmében letölthető Harrach Gábor és Rákóczi Krisztián „Külön utakon – Adalékok a felvidéki magyarság 2009 utáni politikatörténetéhez” című könyve.

2017. november 17. A nagyváradi városháza tanácstermében szervezett román—magyar konferenciát az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács és a Reconstructio Egyesület, melyen Kántor Zoltán a magyar nyelv üzleti életben betöltött szerepérő beszélt.

2017. november 16. Az ELTE Társadalomtudományi Karának érdeklődő hallgatói ma délelőtt meglátogattak minket, hogy betekintést nyerjenek kutatóintézetünk munkájába. Kántor Zoltán mellett Ludányi András és Gazsó Dániel fogadták őket és tartottak nekik előadásokat a Nemzetpolitikai Kutatóintézet tevékenységeiről: kutatásaink eredményeiről, legfőbb publikációinkról.

Megjelent munkatársunk, Gazsó Dániel irodalomkritikai írása Zelei Miklós A kettézárt falú c. dokumentumregényének harmadik, bővített kiadásáról a Kortárs irodalmi és művészeti folyóirat 2017/11-es számában.

2017. november 15. A Magyar Szórvány Napja alkalmából november 15-én a Nemzetpolitikai Kutatóintézet „Magyarok szórványban: Fókuszban Kárpátalja” címen tartott rendezvényt aMagyarság Házában. Az eseményt Szilágyi Péter (Nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkár) nyitotta meg. Előadó vendégeink voltak: Tátrai Patrik (MTA CSFK Földrajztudományi Intézet kutatója); Orosz Ildikó (II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola elnöke); Kovács Hanna és Szilaj István (Petőfi Sándor Program Kárpátalján tevékenykedő ösztöndíjasai). Moderált: Ferenc Viktória (NPKI, kutató).

2017. november. 14. Munkatársunk, Gazsó Dániel a szórvány tudományos megközelítéséről, a szórványosodás folyamatáról, a külhoni magyar közösségek körében tapasztalható kulturális asszimiláció és emigráció mértékéről számolt be a Karc Fm Spájz című beszélgető műsorában.

2017. november. 12. Munkatársunk, Ferenc Viktória az elmúlt napokban az idén Nyíregyházán megrendezett XVII. Országos Neveléstudományi Konferencia résztvevője volt, ahol a Kárpát-medencei kisebbségi magyar felsőoktatás témájáról szervezett szimpoziumon előadást tartott.

2017. november 7. Megjelent a Nemzetpolitikai Kutatóintézet angol nyelvű évkönyve, a Kisebbségi Szemle rokonfolyóirata, a Hungarian Journal of Minority Studies első száma.

A Magyar Országgyűlés Nemzeti Összetartozás Bizottságában Kántor Zoltán mutatta be a szlovákiai választási eredményeket.

2017. november 6. A Magyarság Házában került sor a szlovákiai megyei választásokat elemző rendezvényünkre.

2017. november 5. Munkatársunk Illyés Gergely a Magyar időknek beszélt aRomán belpolitikai helyzetről.

2017. november 3. A Magyarság Házában került megrendezésre Harrach Gábor és Rákóczi Krisztián „Külön utakon. Adalékok a felvidéki magyarság 2009 utáni politikatörténetéhez” c. újonnan megjelent könyvének bemutatója.

2017. október 29. Az M1 vasárnap esti Szemtől szembe c. műsorának vendége volt munkatársunk, Ferenc Viktória az ukrán oktatási törvény kapcsán.

2017. október 26. „Gyakorló pedagógusok Kárpátalján – egy felmérés tanulságai” címmel tartott előadást Ferenc Viktória a Magyar Állandó Értekezlet Oktatási Szakbizottságában.

2017. október 24. MEGJELENT Nemzetpolitikai könyvek c. sorozatunk legújabb kötete:  „Külön utakon. Adalékok a felvidéki magyarság 2009 utáni politikatörténetéhez.” Szerzők: Harrach Gábor és Rákóczi Krisztián.

Kántor Zoltán „Kin-state Policies: Hungary’s Kin-state policies” címmel tartott előadást az Andrássy Egyetemen.

2017. október 19. Illyés Gergely kollégánk a Krónikának beszélt a román-magyar kapcsolatokról.

2017. október 15. Illyés Gergely kollégánk a román belpolitikáról nyilatkozott a Transindexnek.

2017. október 9. Az ukrán oktatási törvény körüli vita fejleményeiről munkatársunk, Ferenc Viktória beszélt az M1 Ma este című műsorában.

2017. október 4. Munkatársunk, Gazsó Dániel tartott órát az NKE Közigazgatás-tudományi Karán, a Közigazgatás-szervező BA nappali tagozatos hallgatóinak, a kelet-közép-európai nemzetpolitikák történetelméleti alapismereteiről és legfőbb célkitűzéseiről.

2017. szeptember 30. Kántor Zoltán az „Európa jövője” c. multidiszciplináris konferencián tartott előadást „Nemzetpolitika: Elméleti alapvetések és külhoni magyar közösségépítés” címmel.

2017. szeptember 26. Ferenc Viktória az Inforádiónak nyilatkozott az ukrán oktatási törvénnyel kapcsolatban.

2017. szeptember 22. Kántor Zoltán a Tíz éves a politológia a Pázmányon konferencián „A nemzet kérdése: Konzervativizmus és nemzettudat” címmel tartott előadást.

2017. szeptember 13. Ferenc Viktória, a Nemzetpolitikai Kutatóintézet munkatársa elemezte az új ukrán oktatási törvényt a Karc FM-en.

2017. szeptember 12. Nemzetpolitikai beszélgetések a Magyarság Házában. Kántor Zoltán, a Nemzetpolitikai Kutatóintézet beszélgetőpartnerei voltak ez alkalommal: Szabó Lilla, a Kolozsvári Magyar Napok programigazgatója; Hajnal Jenő, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke; Kudlotyák Krisztina, Pro Cultura Subcarpathica civil szervezet igazgatója; Bodó Barna, Szórvány Alapítvány elnöke. A beszélgetés témája a Kárpát-medencei magyar napok és fesztiválok voltak.

2017. szeptember 10. A vasárnapi Ma reggel vendége volt munkatársunk, Ferenc Viktória a kisebbségi jogokat durván sértő ukrajnai oktatási reform kapcsán.

2017. szeptember 8. Munkatársunk, Ferenc Viktória moderátorként és előadóként részt vett az MTA-SYLFF (Sasakawa Fiatal Vezetők Ösztöndíja Alapítvány) “Saját sorsunk – A jövő önmenedzselése” c. kétnapos nemzetközi konferenciáján.

Kántor Zoltán „A nemzet kérdése Magyarországon és a szomszédos államokban a rendszerváltás után” címmel tartott előadást az ELTE BTK-n (Granasztói György emlékkonferencia).

2017. augusztus 21. Munkatársaink, Kántor Zoltán és Gazsó Dániel előadást tartottak a Duna Palotában, a diaszpóra felé irányuló Kőrösi Csoma Sándor Program északi féltekés ösztöndíjasainak, valamint a Kárpát-medencei szórvány közösségek támogatását segítő Petőfi Sándor Program ösztöndíjasainak. Kántor Zoltán a nemzetpolitika alapismereteiről és stratégiáiról, míg Gazsó Dániel a diaszpórakutatás fogalmi kereteiről és a magyar diaszpóra-közösségek fejlődéstörténetéről beszéltek a kiküldetés előtt álló ösztöndíjasoknak.

2017. július 31 – augusztus 5. Hatodik alkalommal került megrendezésre a Kisebbségi Jogvédő Intézet (KJI) és a Nemzetpolitikai Kutatóintézet (NPKI) által szervezett Kisebbségvédelem Európában című nyári egyetem Gödöllőn. A nyári egyetemen előadást tartottak az NPKI részéről Kántor Zoltán, Ferenc Viktória és Rákóczi Krisztián.

2017. július 20. Kántor Zoltán „A nemzettől a nemzetpolitikáig” címmel tartott előadást a Rákóczi Szövetség által szervezett V. Kárpát-medencei Irodalomtanár Találkozón, Királyszálláson.

2017. július 20. Illyés Gergely kollégánk Klaus Johannis székelyföldi látogatásáról beszélt a maszol.ro-nak.

2017. július 19. Kollégánk, Illyés Gergely is előadást tartott A Román belpolitika, a szervezett káosz iskolapéldája című panelben,Tusványoson.

2017. július 19 – 21. Az NPKI működtette a 28. Bálványosi Nyári Szabadegyetemen és Diáktáborban a Nemzetpolitikai Államtitkárság és a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. BETHLEN GÁBOR sátrát, Tusnádfürdőn. Három nap alatt több mint 50 előadó tartott beszámolókat és előadásokat 11 témakörben állampolgárságról, jogvédelemről, Minority SafePack-ről, óvodafejlesztésről, családi vállalkozásokról, valamint a diaszpóráról.

2017. július 19. A Kisebbségi Szemle 2017/1-es számának tanulmányai online is elérhetővé váltak.

2017. július 18.  Megjelent a Kisebbségi Szemle 2017/1-es száma!

2017. július 12.  Mózes Szabolcs, Rákóczi Krisztián és Harrach Gábor a Gombaszögi Nyári Táborban a Merre tovább, szlovákiai magyar képviselet? című panelbeszélgetésen vettek részt.
A beszélgetés alapjául szolgáló tanulmányok a Kisebbségi szemle folyóiratban (jövő héten), illetve ősszel egy kötetben jelennek meg.

2017. július 11. Európai utak a nyelvi jogok érvényesítésében című panelben vett részt Gombaszögön kolléganőnk, Ferenc Viktória.

2017. július 10. „Nemzetpolitika és ifjúság” címmel tartott előadást Kántor Zoltán, a Szabadkán megrendezett Fiatalok a Vajdaságban című konferencián.

2017. július 9. A Felsőszinevéren megrendezett Kárpátaljai Nyári Szabadegyetem péntek délutáni programjában a kárpátaljai magyarok társadalmi helyzetével foglalkoztak a meghívott előadók a vonatkozó legfrissebb kutatások tükrében. A panel moderátora intézetünk igazgatója, Kántor Zoltán volt, a szakértők között munkatársunk, Ferenc Viktória is meghívást kapott.

2017. július 3. Ma kezdik két hónapos szakmai gyakorlatukat a kolozsvári Babes-Bolyai Tudományegyetem hallgatói intézetünkben. Bízunk benne, hogy eredményes időszak elé néznek a fiatalok!

2017. július 1. Munkatársunk, Illyés Gergely a MASZOL.ro-nak nyilatkozott a romániai helyzetről .

2017. június 26. A ReConnect Hungary programmal Magyarországra látogató amerikai magyar fiatalok számára egy a Kárpát-medencei magyarokról szóló előadásblokkot is biztosítottak a szervezők, amelyben Latkoczy Emese (HHRF) és Herner-Kovács Eszter (MTA TK KI) mellett intézetünk munkatársa, Ferenc Viktória is részt vett.

2017. június 25. Ferenc Viktória az argentínai magyar diaszpóráról a Kossuth rádió Határok nélkül című műsorában.

2017. június 25. Autonómiáról, kisebbségi jogokról és a romániai kormányválságról beszélt Kántor Zoltán és Tóth Norbert a Kossuth rádió Európai idő című műsorában.

2017. június 22. Tóth Norbert és Kántor Zoltán a romániai kormányválságról, kisebbségi jogokról, autonómiáról beszéltek a Kossuth rádió Ütköző című műsorában.

2017. június 21. Intézetünk munkatársa, Ferenc Viktória is előadást tartott a Kőrösi Csoma Sándor Program zárókonferenciáján, ahol az argentínai magyar közösségekben szerzett élményeit és tapasztalatait osztotta meg a programban résztvevő ösztöndíjasokkal.

2017. június 19. Intézetünk a mai napon költözött új székhelyére. Új címünk: 1016 Budapest, Gellérthegy u. 30-32.

2017. június 14. Kántor Zoltán is részt vett a Jan Dziedziczak úrral, Lengyelország Külügyminisztériumának a Lengyelség, parlamenti és konzuli ügyekért, kulturális diplomáciáért felelős államtitkárával és kíséretével folytatott nemzetközi tapasztalatcserén és egyeztetésen.

Munkatársunk, Gazsó Dániel tegnap ismertette Zelei Miklós A kettézárt falu c. dokumentumregény harmadik, bővített kiadását, a Professzorok Batthyány Köre által rendezett könyvbemutatón.

2017. május 19. Hungarian Minority Communities in Central-Eastern Europe címmel tartott előadást Kántor Zoltán a FUEN kongresszusán Kolozsváron.

2017. május 18. Munkatársunk, Ferenc Viktória az akadémiai sikeresség nyelvi tényezőiről tartott előadást Finnországban, a Jyväskylä-i Egyetemen.

2017. május 16. Munkatársaink, Kántor Zoltán és Gazsó Dániel előadást tartottak, a Magyarság Házában, a Körösi Csoma Sándor Program 2017. évi oktatási programszakaszának első napján, a déli féltekés ösztöndíjasoknak.

2017. május 9–10. Tízedik alkalommal került megrendezésre a Nemzetpolitikai továbbképzés című kurzusunk közigazgatásban dolgozók számára.

2017. május 6. Kántor Zoltán tartott előadást Újvidéken az Európa Kollégiumban a Szegedi Tudományegyetem által szervezett nemzetpolitikai képzésen.

2017. május. 5. Szegeden mutatták be a Nemzetpolitikai Kutatóintézet által kiadott „A nemzeti kisebbségek helyzete és jogai Európában” című kötetet.

2017. április 27. A Nemzetpolitikai Kutatóintézet és a Fórum Kisebbségkutató Intézet közös szervezésében került bemutatásra Simon Attila – Tóth László: Kis lépések nagy politikusa – Szent-Ivány József. A politikus és művelődésszervező. című kötet. A beszélgetést a kötetről munkatársunk, Harrach Gábor moderálta.

2017. április 26. Beregszászon, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskolán, kerekasztal-beszélgetés formájában került bemutatásra a TANDEM 2016 c. szociológiai kutatás. A kutatás eredményeit a Nemzetpolitikai Kutatóintézet munkatársaival együtt a közreműködő intézetek képviselői ismertették.

2017. április 25. Kisebbségi Szemle című folyóiratunkat munkatársunk, Gazsó Dániel mutatta be a Budapesti Corvinus Egyetemen tartott „Tudományos Folyóiratszemle – A Tudományos Élet Színterei” c. rendezvényen, melyet a Doktoranduszok Országos Szövetségének Kommunikáció- és Médiatudományi Osztálya szervezett.

2017. április 7. Munkatársaink, Kántor Zoltán és Gazsó Dániel előadóként részt vettek a Nemzetpolitikai Kutatóintézet és a Kulturális Kapcsolatokért Alapítvány közös szervezésében a Kodolányi János Főiskolán megrendezésre került angol nyelvű, nemzetközi „Hungarian autonomy in Central Europe” című konferencián.

2017. április 1.  A Pécsi Tudományegyetem Diaszpóra Projektje és a Határokon Túli Magyarságért Alapítvány közös szervezésében került megrendezésre a Magyarok II. Kulturális Világtalálkozója. A rendezvényen előadóként vett részt kutatóintézetünk munkatársa, Gazsó Dániel.

2017. március 29. Megjelent a Magyar Kisebbség legújabb száma (2016. 3-4). A lapszámban tanulmányt jegyeznek a Nemzetpolitikai Kutatóintézet munkatársai – Rákóczi Krisztián és Illyés Gergely (társszerző: Székely István Gergő) – is.

2017. március 28. Ma az Országgyűlés Nemzeti Összetartozás Bizottságában bemutatásra került a TANDEM 2016 szociológiai felmérés: Ukrán-magyar együttélés Kárpátalján (előadók: Dr. Grezsa István, Szabolcs-Szatmár-Bereg megye és Kárpátalja fejlesztési feladatainak kormányzati koordinációjáért felelős kormánybiztos és Dr. Ferenc Viktória, a Nemzetpolitikai Kutatóintézet munkatársa), valamint a Jelentés a külhoni fiatal vállalkozók helyzetéről – 2016 (Előadók: Dr. Kántor Zoltán, a Nemzetpolitikai Kutatóintézet igazgatója és Dr. Csite András, a HÉTFA Elemző Központ alapítója és ügyvezetője).

2017. március 24. Kántor Zoltán a Nemzetpolitikai Kutatóintézet igazgatója a külhoni magyar közösségek autonómia törekvéseit elemezte a KARC FM Magyar hangok c. műsorában.

2017. március 20. A Nemzetpolitikai Kutatóintézet és a Századvég Alapítvány ma délelőtt tartotta közös rendezvényét “Kisebbségi jogok, érdekképviselet, autonómia” címmel. Bemutatásra került a Századvég folyóirat autonómia száma, A nemzeti kisebbségek helyzete és jogai Európában c. kötet, valamint a Kisebbségi Szemle folyóirat választási száma.

2017. március 16. A geneZYs 2015 Kárpát-medencei ifjúságszociológiai felmérés eredményeiről beszélgettek Kassán, a Rovás Akadémia kávéházában. A beszélgetésen részt vett intézetünk munkatársa, Ferenc Viktória is.

2017. március 7. Megjelent legújabb elemzésünk „ Az Egyesült Államok Külügyminisztériumának 2016-os évre vonatkozó emberi jogi jelentéseinek magyar vonatkozásai a Kárpát-medence országaiban – összehasonlító elemzés” címmel.

2017. március 2. Ferenc Viktória az NPKImunkatársa is részt vett a Domus Café kerekasztal beszélgetésén, melyen ezúttal “Egy erdélyi Uruguayban, egy kárpátaljai Argentínában, egy vajdasági Ausztráliában kereste az azonosságokat, a különbségeket és az árnyalatokat a külhoniak magyarságérzetében.”

2017. február 28. Az Országgyűlésben, a KMKF Társadalmi szervezetek munkacsoport ülésén Kántor Zoltán „A Kárpát-medencei egyházak szerepe a magyar nyelvű oktatásban” címmel tartott előadást.

2017. február 24. A Külügyi és Külgazdasági Intézet és a Nemzetpolitikai Kutatóintézet közös szervezésében „Hogyan tovább Románia?” címmel külpolitikai kerekasztal beszélgetésre került sor, melynek egyik előadója Illyés Gergely volt.

2017. február 23. Illyés Gergely és a KKI munkatársa, Barabás T. János az Inforádió Aréna című műsorában beszéltek a romániai magyarságról.

2017. február 22. Megjelent „Az Európai Unió Törvényszékének ítélete a Minority SafePack európai polgári kezdeményezés ügyében” című elemzésünk.

2017. február 22. Kántor Zoltán a Karc FM Horizont c. műsorában a szomszédos országok és Magyarország viszonyáról, a külhoni magyar közösségek helyzetéről beszélt.

2017. február 10. A Nemzetpolitikai Kutatóintézetben sor került a „Jogkiterjesztési küzdelem Ukrajnában: eszközök és lehetőségek”, valamint a „Közelebb a célhoz – EU-s kisebbségpolitika a luxemburgi ítélet után” című rendezvények megszervezésére.

2017. február 7. A Kossuth Rádió Ütköző című műsorában Illyés Gergely Bakk Miklóssal elemezte a romániai belpolitikát.

2017. február 7. Az NPKI ebben a szemeszterben is részt vesz a Nemzeti Közszolgálati Egyetem által meghirdetett Nemzetpolitika c. tantárgy oktatásában. A félév során az NPKI részéről előadást tartanak Harrach Gábor, Gazsó Dániel és Kántor Zoltán.

2017. február 1. Az NPKI a megalakulása óta segíti a Nemzetpolitikai Államtitkárságot a Napi Nemzetpolitikai Sajtószemle elkészítésében. Hat évnyi közös munka eredményeként elérkeztünk az 1500. sajtószemle megjelenéséig.

2017. január 30. Az NPKI munkatársainak közreműködésével megjelent a Századvég c. folyóirat 82. száma, melynek vendégszerkesztője Kántor Zoltán volt.

2017. január 28. A Márton Áron Kutatói Program 2016/2017 – Módszertani konferencián Kántor Zoltán beszélt a nemzetpolitikáról és mutatta be a Nemzetpolitikai Kutatóintézetet.

2017. január 26. Megjelent a Kisebbségi Szemle c. folyóirat második lapszáma, melyben a szlovákiai parlamenti választásokat, a vajdasági törvényhozási, tartományi és helyi önkormányzati voksolásokat, valamint a romániai és ukrajnai helyhatósági választásokat mutatjuk be.

2017. január 6. Kántor Zoltán a Karc FM Magyar Hangok c. műsorában beszélt a romániai kormányalakításról.

2017. január 5. A Kossuth Rádió Ütköző című műsorában munkatársunk Illyés Gergely, és Pászkán Zsolt a Külügyi és Külgazdasági Intézet kutatója a most beiktatott romániai kormányról és a romániai magyarságról beszéltek.

2016

2016. december 31. Kántor Zoltán a Karc FM Kódex c. műsorában nemzetpolitikáról, a külhoni magyarok helyzetéről beszélt.

2016. december 22. Megjelent a „Parlamenti választások Romániában” c. legfrissebb elemzésünk.

2016. december 20. és 22. Illyés Gergely is részt vett a Transindex által szervezett kerekasztalokon.

2016. december 14. Kántor Zoltán és Pászkán Zsolt a Hír TV Globál című műsorának vendégeként beszéltek a romániai parlamenti választásokról.

2016. december 12. Illyés Gergely a Hír TV-ben és az InfoRádió Aréna c. műsorában értékelte a romániai parlamenti választások eredményeit.

2016. december 12. A Nemzetpolitikai Kutatóintézet a Külügyi és Külgazdasági Intézettel közösen tartotta a romániai parlamenti választásokat elemző és értékelő rendezvényét.

2016. december 12. Kántor Zoltán és Illyés Gergely a romániai parlamenti választások eredményeiről számoltak be az Országgyűlés Nemzeti Összetartozás Bizottsága ülésén.

2016. december 11. Illyés Gergely a Duna TV és az M1 műsoraiban elemezte a romániai parlamenti választások eredményeit.

2016. december 7. Kántor Zoltán “Responsability for Minorities: Minorities in Hungary – kin-Hungarians abroad” címmel tartott ma előadást az Andrássy Egyetemen megrendezésre került nemzetközi konferencián.

2016. december 6. Illyés Gergely Kiss Tamással, a kolozsvári Nemzeti Kisebbségkutató Intézet munkatársával a Kossuth Rádió Ütköző c. műsorában beszélt a romániai parlamenti választásokról, valamint annak várható következményeiről.

2016. december 5. Az Országgyűlés Külügyi Bizottságában Kántor Zoltán és Illyés Gergely tartottak beszámolót a közelgő romániai választások várható fejleményeiről.

2016. december 4. Az M1 Szemtől szembe c. műsorában Kántor Zoltán és Illyés Gergely a közelgő romániai választásokról beszéltek.

2016. december 1. A fiatal vállalkozók évéhez kapcsolódóan megjelent a „Megkapaszkodás, gyarapodás, bátorítás. Jelentés a külhoni fiatal magyar vállalkozók helyzetéről” c. kutatási összefoglaló.

2016. november 30. Megjelent A nemzeti kisebbségek helyzete és jogai Európában c. három nyelvű (magyar-angol-francia) kötet a Nemzetpolitikai Kutatóintézet kiadásában.

2016. november 30. Kántor Zoltán az M1 Ma reggel c. műsorában beszélt a Magyar Diaszpóra Tanács és a Magyar Állandó Értekezlet várható témáiról.

2016. november 28-29. Kilencedik alkalommal került megrendezésre a Nemzetpolitikai továbbképzés című képzésünk kormánytisztviselők részére. Az Intézet munkatársai közül előadtak Ludányi András, Kántor Zoltán, Illyés Gergely és Rákóczi Krisztián.

2016. november 26. „Kisebbségi magyar közösségépítés” címmel tartott előadást Kántor Zoltán a Rákóczi Szövetség felvidéki városok és vidéke Célalapok közgyűlésén.

2016. november 25. Megrendezésre került a külhoni magyar fiatal vállalkozók helyzetéről készült kutatási beszámolót ismertető konferencia.

2016. november 22. Megjelent „Az erdélyi magyar felekezeti oktatás a korrupcióellenes harc célkeresztjében” c. legújabb elemzésünk.

2016. november 17. Sor kerülta TANDEM 2016 kárpátaljai szociológiai felmérés első eredményeit bemutató rendezvényünkre.

2016. november 15. Kutatóintézetünk szervezésében a Magyar Szórvány Napja alkalmából tudományos szimpóziumra került sor a Magyarság Házában.

2016. november 10. Kántor Zoltán “Kin-statePolicies. Hungary’s Kin-statePolicies:Theory and Practice” címmel tartott előadást Berlinben a “The promotion of nationalminoritiesbytheir ’mothercountries’ in Central and Eastern Europe in the 20th and 21st century” konferencián.

2016. november 7. „Kisebbségi magyar közösségépítés – elmélettől a gyakorlatig” címmel tartott Kántor Zoltán előadást a Pozsonyi Magyar Szakkollégiumban.

2016. november. 5. Gazsó Dániel előadást tartott a Nemzeti Közszolgálati Egyetem, Közigazgatás-tudományi Kar, Közigazgatás-szervező alapképzés levelező szakos hallgatóinak a nemzetpolitika történetelméleti alapjairól és magyarországi alakulásáról.

2016. november 4. A Karc FM „Magyar hangok” című műsorában Kántor Zoltán a székelyföldi őrtűzgyújtás kapcsán beszélt az autonómiáról.

2016. október 30. Kántor Zoltán az autonómiáról beszélt az M1-en.

2016. október 28. A romániai parlamenti választások előtti helyzetről számolt be munkatársunk, Illyés Gergely. A vele készített interjú a Transindex oldalán olvasható.

2016. október 21. A Pázmány Péter Katolikus Egyetemen megrendezésre került “The Justiciability of the Prior Right to Education – The Role of Civil Society fortheAwareness, Advocacy and Accountability of the Right to Education” c. konferencián Kántor Zoltán moderálta a civil szféra szerepével és a külhoni magyar oktatási kérdésekkel foglalkozó panelbeszélgetést.

2016. október 14. Megjelent a Kisebbségi Szemle című folyóiratunk első száma.

2016. október 13. Megjelent az „Előrehozott parlamenti választások Horvátországban” c. legújabb elemzésünk.

2016. szeptember 26. Sor került a „Horvátországi magyarok a 2016-os parlamenti választások után: helyzetelemzés és jövőkép” c. rendezvényünkre a Magyarság Házában.

2016. szeptember 24. Kántor Zoltán részt vett az Óbecsén megrendezésre került nemzetpolitikai szeminárium keretében tartott „A Vajdaságban rejlő lehetőségek” c. kerekasztal-beszélgetésen.

2016. szeptember 21. Gazsó Dániel előadóként részt vett az Antall József Tudásközpont és a PTE Diaszpóra Projekt közös szervezésében Pécsett megrendezett „Magyarok a nagyvilágban” c. pódiumbeszélgetésen.

2016. szeptember 20. Sor került „Kisebbségi érdekvédelem a nemzetközi porondon” c. rendezvényünkre a Magyarság Házában.

2016. szeptember 17. Kántor Zoltán „Nemzetpolitikai kihívások és válaszok: demográfia, kivándorlás, diaszpóra” címmel tartott előadást a XIV. Kufstein Tanácskozáson, Felsőpulyán.

2016. szeptember 14. Elkezdődött a nemzetpolitika tárgy oktatása a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen. A kurzus a Nemzetpolitikai Államtitkárság és a Nemzetpolitikai Kutatóintézet kezdeményezésére jött létre 2013-ban. Jelenleg már kötelező előadás formájában oktatják az NKE oktatói és a Nemzetpolitikai Kutatóintézet munkatársai, nappali és levelező tagozaton egyaránt. A mai napon Kántor Zoltán tartott előadást a nemzetpolitika elméleti alapjairól.

2016. augusztus 24. Megjelent legújabb elemzésünk, melyben az Egyesült Államok Külügyminisztériumának a Kárpát-medencei országokra vonatkozó, a vallásszabadságról szóló jelentéseit vizsgáltuk meg.

2016. augusztus 23. Kántor Zoltán a Rákóczi Szövetség által szervezett XXVIII. Kárpát-medencei Főiskolás Táborban “Nemzetpolitika és közösségépítés: elmélet és gyakorlat” címmel tartott előadást.

2016. augusztus 22. A Nemzetpolitikai Kutatóintézet munkatársai előadást tartottak a Kőrösi Csoma Sándor és Petőfi Sándor Programok felkészítő kurzusának első napján. Délelőtt Kántor Zoltán a nemzetfogalomról és nemzetstratégiáról, valamint Gazsó Dániel a diaszpórakutatás fogalmi kereteiről és a magyar diaszpóra fejlődéstörténetéről tartottak előadást, míg délután Harrach Gábor a Kárpát-medencei magyarság demográfiai helyzetét ismertette.

2016. augusztus 15. Megjelent az Egyesült Államok Kárpát-medencei országokról szóló éves jelentéseiről készített angol nyelvű elemzésünk: The Annual Reports of the United States Department of State for the countries of the Carpathian Basin Compared and Analyzed for the years 2011–2015.

2016. július 31. – augusztus 6. Ötödik alkalommal került megrendezésre a Kisebbségi Jogvédő Intézet (KJI) és a Nemzetpolitikai Kutatóintézet (NPKI) által szervezett Kisebbségvédelem Európában című nyári egyetem Gödöllőn. A nyári egyetemen előadást tartott az NPKI részéről Kántor Zoltán és Rákóczi Krisztián.

2016. július 20 – 22. Az NPKI működtette a 27. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor Bethlen Gábor sátrát. Három nap alatt mintegy 60 előadó tartott beszámolókat a külhoni magyar fiatal vállalkozók helyzetéről, ifjúságkutatásról, kisebbségi jogokról és veszélyeztetett magyar tannyelvű iskolákról, egyszerűsített honosításról és állampolgársági kérdésekről, a Márton Áron Emlékévről valamint a diaszpóráról.

2016. július 13. A Gombaszögi Nyári Táborban Horony Ákos, Lancz Attila, Kántor Zoltán és Stubendek Attila egy kerekasztal-beszélgetés során mutatták be a „Velemjáró” c. applikációt.

” http:=”” bgazrt.hu=”” _classes=”” files=”” js=”” elrte=”” images=”” pixel.gif”=”” title=”” rel=”media05244336378033587″ width=”150″ height=”100″ style=”font-weight:bold”> 2016. július 6. Kántor Zoltán a Martosi Szabadegyetemen, a „Velünk járó 21. század” panelben a torvenytar.sk (Őry Péter) és a velemjaro.sk (Horony Ákos) kapcsán beszélt a modernizálódó nemzetpolitikáról.

” http:=”” bgazrt.hu=”” _classes=”” files=”” js=”” elrte=”” images=”” pixel.gif”=”” title=”http://archive.bgazrt.hu/_classes/files/js/elrte/images/pixel.gif” rel=”media3872171639858649″ width=”150″ height=”100″ style=”font-weight:bold”>2016. július 2. Kántor Zoltán moderálta a Nemzetpolitikai kerekasztalt a felsőszinevéri nyári szabadegyetemen.

2016. június 24. A Nemzetpolitikai Kutatóintézet igazgatója, Kántor Zoltán Lőrincz Csaba díjat kapott.

2016. június 23. Weboldalunkon megjelentek a diaszpórában működő magyar nyelvű médiumokról folytatott kérdőíves kutatásunk kvantitatív részeredményei.

2016. június 18. „Két állampolgárság – két szavazat – két politikai közösség” címmel tartott előadást Kántor Zoltán A demokrácia minősége című, a Magyar Politikatudományi Társaság 2016. évi Vándorgyűlésén, Esztergomban.

2016. június 16. Megjelent legújabb elemzésünk „Helyhatósági választások Romániában” címmel.

2016. június 16. Kántor Zoltán „National Minorities and Kin-state policies” címmel tartott előadást a VII. Finnugor Világkongresszuson (Finnország, Lahti).

2016. június 8. Kántor Zoltán és Gazsó Dániel előadást tartottak a Kőrösi Csoma Sándor Program résztvevőinek.

2016. június 7. Illyés Gergely és Kántor Zoltán az Inforádió Aréna című műsorában beszéltek a romániai helyhatósági választásokról.

2016. június 6. „Helyhatósági választások Romániában” címmel a Nemzetpolitikai Kutatóintézet, valamint a Külügyi és Külgazdasági Intézet június 6-án tartotta közös rendezvényét a Magyarság Házában.

2016. június 6. A Magyar Országgyűlés Nemzeti Összetartozás Bizottságában az NPKI munkatársai, Illyés Gergely és Kántor Zoltán nyújtottak tájékoztatást a romániai helyhatósági választások eredményeiről.

2016. június 1. Megjelent legújabb elemzésünk a 2016. április 24-i szerbiai választásokról.

2016. május 31. A Nemzeti Összetartozás Hete a Magyarság Házában c. rendezvénysorozat részeként a Nemzetpolitikai Kutatóintézet szervezésében tudományos szimpóziumra került sor „A megmaradás útjai – helyzetkép a külhoni magyarságról” címmel.

2016. május 27. Megjelent a Nemzetpolitikai Kutatóintézet legújabb elemzése: „Az Active Watch jogvédő szervezet jelentései a romániai magyarellenességről”.

2016. április 25. Az előrehozott szerbiai választások eredményeit bemutató rendezvényre került sor a Magyarság Házában.

2016. április 21.Ferenc Viktória és Kántor Zoltán részt vettek a Nemzetpolitikai Kutatóintézet képviseletében az EBESZ Kisebbségi Főbiztosa “20th Anniversary of The Hague Recommendations. Nemzeti kisebbségek és nyelvi jogok az oktatásban” rendezvényén.
2016. április 20. Illyés Gergely az NPKI képviseletében részt vett a Kulturális Autonómia Tanács 4. Nemzetpolitikai kerekasztalán, amelyen az alkotmánymódosítás és a közigazgatási reform kérdése került terítékre.

2016. április 18-19. Sor került a „Nemzetpolitikai továbbképzés közigazgatásban dolgozók számára” c. rendezvényre a Magyarság Házában. A továbbképzésen az intézet munkatársai közül Illyés Gergely, Gazsó Dániel, Kántor Zoltán, Ludányi András és Rákóczi Krisztián tartottak előadásokat.

2016. április 13. Az M1 „Szemtől szembe” című műsorában a Nemzetpolitikai Kutatóintézet igazgatója, Kántor Zoltán és a Magyar Nemzeti Bank elnöki tanácsadója, Hídvéghi Balázs nemzetpolitikai kérdésekről beszélt.

2016. április 9.A Magyarság Háza Rejtőzködő Kárpát-medence sorozatában a Bánság mutatkozott be. A rendezvény keretében az NPKI tudományos szimpóziumot szervezett, amelyben előadások hangzottak el a Bánság történelméről, demográfiai és oktatási helyzetéről, valamint az ifjúsági és civil szervezetekről.

2016. április 8. Siófokon a HÖOK által szervezett vezetőképzőn Ferenc Viktória, Kántor Zoltán és Rákóczi Krisztián tartottak előadásokat.

2016. április 4. A Kossuth Rádió „Határok Nélkül” c. műsorában Hajnal Virág és Kántor Zoltán a külhoni magyar fiatal vállalkozók évéhez kapcsolódó programokról beszéltek.

2016.március 22. Megjelent elemzésünk a szlovák parlamenti választásokról és az azt követő kormányalakítási tárgyalások kiértékeléséről.

2016. március 22. A Magyar Országgyűlés Nemzeti Összetartozás Bizottságában Kántor Zoltán, az NPKI igazgatója és Csite András, a Hétfa Elemző Központ vezetője tartott előadást a „Gazdasági és munkaerőpiaci feltérképezések a Kárpát-medencei régiókban” címmel.

2016. március 21. Rákóczi Krisztián az M1 „Ma Reggel” c. adásában a szlovák kormányalakításról beszélt.

2016. március 13. A Lánchíd Rádió „Szabad gondolat” című műsorában Kántor Zoltán Tőkés László kitüntetésének visszavonásáról beszélt.

2016. március 12. A Kossuth Rádió Időt kérek c. műsorának volt vendége Ferenc Viktória.

2016. március 10. A Magyarság Házában a Nemzetpolitikai Államtitkárság vendégül látta a Miniszterelnökség gyakornoki programjának 37 résztvevőjét. Szilágyi Péter, nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkár, Csibi Krisztina, a Magyarság Háza igazgatója és Kántor Zoltán, a Nemzetpolitikai Kutatóintézet igazgatója tartottak tájékoztató előadásokat.

2016. március 8. Kántor Zoltán és Rákóczi Krisztián az Országgyűlés Nemzeti Összetartozás Bizottsága ülésén elemezték a szlovákiai parlamenti választások eredményeit.

2016. március 8. Megjelent a Minority Studies folyóirat legújabb száma.

2016. március 8. Harrach Gábor, az NPKI munkatársa a szlovákiai parlamenti választások kapcsán nyilatkozott az Echo TV-nek és az M1 Ma reggel c. műsorának.

2016. március 7. Rákóczi Krisztián a szlovákiai parlamenti választások kapcsán nyilatkozott az InfoRádiónak, a Kossuth Rádiónak, az MTI-nek és az M1 Ma este c. műsorának.

2016. március 7. Harrach Gábor és Rákóczi Krisztián a Nemzetpolitikai Kutatóintézet konferenciáján elemezték a szlovákiai parlamenti választások eredményeit.

2016. március 6. Ferenc Viktória a Kossuth Rádió Határok nélkül c. műsorában a külhoni fiatalok elvágyódási, elvándorlási arányairól beszélt a legfrissebb felmérések tükrében.

2016. március 4. Illyés Gergely, az NPKI munkatársa Tőkés László kitüntetésének visszavonásáról nyilatkozott a Magyar Nemzetnek.

2016. március 2. Megjelent a legújabb angol nyelvű elemzésünk The Hungarian Diaspora’s Kin-State címmel.

2016. február 22. Az M1 Ma reggel című műsorában Kántor Zoltán az Anyanyelv Nemzetközi Napja kapcsán a kutatóintézet vonatkozó rendezvényeiről beszélt.

2016. február 22. A Nemzetpolitikai Kutatóintézet az Anyanyelv Nemzetközi Napja alkalmából rendezett konferenciát Révkomáromban „Kétnyelvűsítő küzdelmek a gyakorlatban és a digitális térben”címmel.

2016. február 18. A Nemzeti Közszolgálati Egyetemen tartottak konferenciát „Nyelvi jogok, nyelvpolitika, nyelvhasználat” címmel, ahol Kántor Zoltán és Ferenc Viktória plenáris előadásukban a nyelvi jogok és a nemzetpolitika kapcsolatáról beszéltek a legfrissebb kutatások tükrében.

2016.február 18. A magyar civil jogvédelem helye, szerepe és mozgástere ma Erdélyben címmel megjelent a Nemzetpolitikai Kutatóintézet legújabb elemzése:

2016. február 16. A Nemzetpolitikai Kutatóintézet és a Pro Civis Polgári Társulás „Gazdasági és nyelvi gyarapodás” címmel rendezett konferenciát Révkomáromban.

2016. február 13-14. Sor került a Balassi Intézet Márton Áron Szakkollégiuma Kutatói Programjának idei nyitókonferenciájára. 2016-ban a Nemzetpolitikai Kutatóintézet is a program partnerintézménye lett. Intézetünk részéről Ferenc Viktória vállal szerepet az külhoni magyar oktatással kapcsolatos kutatások tutorálásban.

2016. február 11. Intézménylátogatáson vettek részt a Sapientia EMTE nemzetközi kapcsolatok és európai tanulmányok szakos hallgatói. Az előadások során megismerkedhettek a magyar nemzetpolitika intézményrendszerével és a Nemzetpolitikai Kutatóintézet legfontosabb kutatásaival, a Kárpát-medence demográfiai helyzetével, valamint a diaszpóra politikával.

2016. február 3. Illyés Gergely az Erdély TV-nek nyilatkozott a nyáron esedékes romániai helyhatósági választásokkal kapcsolatban

2016. február 2. Illyés Gergely az M1 hírcsatornának és az Erdély FM-nek nyilatkozott a nyáron esedékes romániai helyhatósági választásokkal kapcsolatban

2016. január 21. Választások előtt Szlovákiában: magyar esélyek címmel jelent meg a Nemzetpolitikai Kutatóintézet elemzése.
2016. január 21. Megjelent a Kisebbségkutatás 2015/4. száma.

2016. január 20. Megjelent a Kalligram kiadónál az “Autonómie v Európe: riešenia a výzvy” című kötet, amely a Nemzetpolitikai Kutatóintézet Autonomies in Europe: solutions and challenges angol nyelvű kötetének szlovákra fordított változata.

2016. január 18. „Érdekérvényesítés és nemzetiségi önkormányzatok Muravidéken”  címmel konferenciára került sor a Magyarság Házában az NPKI-ban.

2015

2015. december 18. A magyar diaszpóra anyaországa címmel jelent meg az NPKI legújabb elemzése.

2015. december 8. Illyés Gergely az M1 hírcsatornának nyilatkozott a kézdivásárhelyi terrorizmusvád kapcsán.

2015. november 30. Sor került a „2015 a külhoni magyar szakképzés éve” zárókonferenciára a Magyarság Házában.

2015. november 27. Az NPKI társszervezésében ” Isten veled, liberalizmus? Az európai identitás válsága” címmel könyvbemutatóra került sor.
2015. november 26. “A felvidéki magyar oktatás” címmel konferenciára került sor a Magyarság Házában a Rákóczi Szövetség és a Nemzetpolitikai Kutatóintézet szervezésében.

2015. november 20. A Nemzetpolitikai Kutatóintézet részéről Ferenc Viktória vett részt Kolozsváron a Kulturális Autonómia Tanács által szervezett kerekasztal-beszélgetésen, amelyen a szórványoktatás kérdését vitatták meg a felkért szakértők.

2015. november 17. Az NKE szervezésében “A Szent Szövetségtől az Európai Unióig (1815-2015). Az európai nemzetállamok 200 éve” címmel nemzetközi konferenciára került sor, melyen Kántor Zoltán Nemzetpolitikai modellek Európában címmel tartott előadást.

2015. november 15. “Magyarok szórványban: esélyek, lehetőségek, kihívás” címmel szervezett konferenciát az NPKI.

2015. november 13. Az NPKI társszervezésében “Értjük egymást? Tudós tanácskozás autonómiáról és terminológiáról” címmel konferenciára került sor a Magyarság Házában.

2015. november 12. “Kutatott nemzetpolitika” címmel jelent meg interjú Kántor Zoltánnal a Présház portálon.

2015. november 4. Illyés Gergely a TVR Magyar Adásának, az M1 hírcsatornának, az Erdély TV-nek, az Erdély FM-nek, a Gazdasági Rádiónak és a Kossuth Rádiónak nyilatkozott Victor Ponta miniszterelnök lemondása kapcsán.

2015. október 30. Illyés Gergely az M1 hírcsatornának nyilatkozott a romániai levélszavazatos rendszer következményeiről.

2015. október 29. Az NPKI társszervezésében „A kisebbségi oktatás értékei és kihívásai” címmel konferenciára került sor a torockói Duna Házban.

2015. október 29. Kántor Zoltán a Kossuth Rádió Határok nélkül című műsorában az erdélyi magyar oktatás értékeiről és kihívásairól a Torockón aznap rendezett konferencia apropóján beszélt.

2015. október 27. “Milyen messze világíthatnak az őrtüzek?” címmel jelent meg a legújabb NPKI elemzés a honlapon.

2015. október 27. “Önkormányzati választások Ukrajnában, 2015” címmel a kárpátaljai helyhatósági választások magyar vonatkozású eredményeinek bemutatására került sor.

2015. október 21. Az „Autonómia 2.0, avagy az autonómia továbbfejlesztésének kérdése az aalandi választások tükrében” című rendezvényt tartott az NPKI.

2015. október 19-20. Kétnapos nemzetpolitikai továbbképzést tartott az NPKI a közigazgatásban dolgozók számára.

2015. október 16. A Kulturális Autonómia Tanács által szervezett Anyanyelvhasználat a közigazgatásban c. kerekasztalon, Kolozsváron intézetünket Ferenc Viktória képviselte.

2015. október 15. Schöpflin György európai parlamenti képviselő „Politika, illúziók, téveszmék” című könyvének bemutatójára került sor az NPKI-ban.

2015. október 14. Illyés Gergely az Erdélyi Magyar Televízió Sajtóprés című műsorában elemezte a marosvásárhelyi előválasztás eredményeit.

2015. október 13. Illyés Gergely az M1 hírcsatornának nyilatkozott a marosvásárhelyi előválasztásokról.

2015. október 12. “Választás után, választás előtt – Katalónia és a függetlenség dilemmája” címmel megjelent az NPKI legújabb elemzése.

2015. október 12. Illyés Gergely az MTI-nek nyilatkozott a marosvásárhelyi előválasztásokról.

2015. október 8. Ferenc Viktória előadást tartott a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem Patterns of Integration of Old and New Minorities c. konferencián a kárpátaljai magyarok nyelvi jogainak gyakorlati érvényesüléséről.

2015. október 7. Illyés Gergely a Transindex hírportálnak nyilatozott a román belpolitikai helyzet kapcsán.

2015. október 6. Ferenc Viktória a Lánchíd Rádió számára adott interjút a külhoni magyar pedagógushallgatók körében végzett kérdőíves vizsgálatról.

2015. október 5. Ferenc Viktória a Marosvásárhelyi rádió számára adott interjút az erdélyi pedagógushallgatók körében végzett vizsgálatról.

2015. október 2. “A tanári munka hatása az oktatásra – pedagógushallgatók a fókuszban” címmel konferenciára került sor az NPKI-ban.

2015. október 2. A Kossuth Rádió Határok nélkül c. műsorában Ferenc Viktória a A tanári munka hatása az oktatásra – pedagógushallgatók a fókuszban című konferencia kapcsán.

2015. szeptember 29. Illyés Gergely a Kossuth Rádiónak kommentálta a román belpolitikai helyzetet.

2015. szeptember 28. Az NPKI-ban a katalán választások eredményeit értékelő konferenciára került sor.
2015. szeptember 23. Illyés Gergely a Gazdasági Rádióban kommentálta a román belpolitikai helyzetet.

2015. szeptember 20. A honlapra felkerült az NPKI elemzése “Az új román zászlótörvény elfogadásának hatása a székely zászló használatára” címmel.

2015. szeptember 9. A Nemzeti Közszolgálati Egyetemen szerdánként az intézet munkatársai előadásokat tartanak a “Nemzetpolitika” c. kurzus keretein belül.

2015. szeptember 3. Illyés Gergely a Magyar Nemzetnek értékelte a román belpolitikai eseményeket.
2015. augusztus 29. Kántor Zoltán a stokholmi Magyar Házban beszélt a magyar állam nemzetpolitikájáról.

2015. augusztus 27. A veszprémi Pannon Egyetem konferenciáján Ferenc Viktória a nemzetközi kisebbség- és nyelvvédelem kihívásairól tartott előadást.

2015. augusztus 25. Illyés Gergely az M1 hírcsatornának nyilatkozott a román belpolitikai helyzetről.

2015. augusztus 12. Kántor Zoltán az Inforádió Aréna műsorában a román-magyar viszonyról és a nemzetpolitika aktuális kérdéseiről beszélt.

2015. augusztus 11-13. Illyés Gergely, Papp Szilamér Zsolt és Rákóczi Krisztián előadásokat tartottak a nagyváradi Kárpát-medencei Nyári Egyetemen.

2015. augusztus 3-7. A Petőfi Sándor Program oktatási hetében a Kutatóintézet több munkatársa tartott előadást az ösztöndíjasok részére a nemzetstratégiáról és a Kárpát-medencei magyarság demográfiai, politikai, gazdasági helyzetéről.

2015. július 28. Illyés Gergely a Gazdasági Rádió számára kommentálta a román kormány adócsökkentési terveit.
2015. július 25. Illyés Gergely a Kossuth Rádióban kommentálta Orbán Viktor tusványosi beszédét.

2015. július 22-24. A Nemzetpolitikai Kutatóintézet a Bálványosi Szabadegyetemen színes programokkal, előadásokkal várta a 26. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor résztvevőit.

2015. július 19. A Tom Lantos Intézetben műhelytanácsozást tartottak a külhoni magyarokról, melynek keretében magyar és nemzetközi szakértők vitattak meg olyan kérdéseket, mint a nyelvhasználati jogok, a kettős állampolgárság és az identitás. Kántor Zoltán és Ferenc Viktória képviselték intézetünket.

2015. július 15. Kántor Zoltán a ReConnect Hungary programban részt vevők számára a nemzet kérdéséről, a külhoni magyarságról és a magyar nemzetpolitikáról beszélt a Duna Palotában.
2015. július 13. Megjelent a Kisebbségkutatás c. folyóirat idei 2. száma, melynek tematikus blokkja a diaszpóra kérdéskörét járja körül.

2015. július 5-12. Gödöllőn megrendezésre került a Nemzetpolitikai Kutatóintézet (NPKI) és a Kisebbségi Jogvédő Intézet (KJI) Kisebbségvédelem Európában című nyári egyeteme.

2015. július 3. Felsőszínevéren Kántor Zoltán a XXIII. Kárpátaljai Nyári Szabadegyetemen „Nemzetpolitika a nemzetközi porondon” címmel tartott előadást.

2015. június 8-9. A Nemzetpolitikai Kutatóintézet munkatársai (Kántor Zoltán, Ferenc Viktória, Gazsó Dániel, Harrach Gábor, Illyés Gergely, Ludányi Abdrás, Papp Szilamér Zsolt, Rákóczi Krisztián) előadásokat tartottak a Nemzetpolitikai továbbképzésen.

2015. május 29. Belgrádban, a XV. Kisebbségi Nyelvek Nemzetközi Konferenciáján Ferenc Viktória az iskolaválasztás motivációiról tartott előadást.

2015. május 29. Kántor Zoltán a IV. Erdélyi Politikatudományi Konferencián tartott előadást.

2015. május 26. Kántor Zoltán a Magyarság Házában a Közép Európai Egyetem hallgatóinak tartott előadásában bemutatta az NPKI tevékenységét, valamint a magyar nemzetpolitika főbb irányvonalait.

2015. május 21. Bukarestben a Balassi Intézet által szervezett nemzetközi konferencián Kántor Zoltán Hungary’s Kin-state Politics and the issue of Dual Citizenship címmel tartott előadást.

2015. május 19. Az európai kisebbségvédelem kihívásai címmel szervezett konferenciát az NPKI.

2015. május 18. Illyés Gergely a Transindexnek nyilatkozott a romániai választási törvény tervezett módosításáról.

2015. május 13. “Gazdaság a közösség szolgálatában” címmel tartott közös előadást Csite András, a HÉTFA Kutatóintézet igazgatója és Kántor Zoltán, a Nemzetpolitikai Kutatóintézet igazgatója Sepsiszentgyörgyön.

2015. május 12. Kántor Zoltán a szlovák államnyelvtörvényről tartott vitaindító előadást a III. Szlovák-Magyar Egyeztetési Fórumon a Magyar Külügyi és Külgazdasági Intézetben.

2015. május 10. Illyés Gergely az M1-nek a romániai választási törvény módosításáról és a magyar-román külügyminiszteri találkozóról nyilatkozott.

2015. május 9. Kántor Zoltán a szabadkai nemzetpolitikai képzési programon tartott előadást.

2015. május 7. Ferenc Viktória a veszprémi Pannon Egyetem Magyar- és Alkalmazott Nyelvtudományi Intézetében a külhoni magyarok oktatásáról tartott előadást.

2015. május 4. Kántor Zoltán “Közösségépítés és szakképzés” címmel tartott előadást a Kerekasztal a muravidéki magyar szakképzés fejlesztéséről c. rendezvényen, Lendván.

2015. április 29. Ferenc Viktória és Kántor Zoltán a Nemzetpolitikai Kutatóintézetről és a folyamatban lévő kutatásokról adott interjút a Rádió Orientnek.

2015. április 23. Ferenc Viktória és Tóth Norbert, az NPKI munkatársai a New York-i Columbia egyetemen, az Association for the Study of Nationalities c. konferencián tartottak előadást.

2015. április 19. Ferenc Viktória és Kántor Zoltán a szakképzés évével kapcsolatos kutatásokat  mutatta be a Kossuth Rádió Határok nélkül című műsorában.

2015. április 15. Megjelent a Kisebbségkutatás c. folyóirat legújabb száma, amelyben többek között a romániai elnökválasztásról, a szlovákiai helyhatósági választásokról, illetve az ukrajnai parlamenti választásokról olvashatók tanulmányok.

2015. április 15.  Kántor Zoltán Nemzetpolitika és szakképzés címmel tartott előadást a “Kerekasztal a horvátországi magyar szakképzés fejlesztéséről” c. rendezvényen Eszéken.

2015. áprilus 14. A Magyarság Házában a Kőrösi Csoma Sándor programban részt vevők képzésén az NPKI részéről Ludányi András, Gazsó Dániel és Kántor Zoltán adtak elő.

2015. április 1. Megkezdődött a szakiskolák évéhez kapcsolódó kérdőíves kutatás harmadik fázisa, melynek során a szakiskolásokat foglalkoztató külhoni magyar vállalkozókat kérdezzük meg. Az első kérdőívet Papp Szilamér Zsolt a kolozsvári Idea Design + Print vezetőjével töltötte ki.

2015. április 1. Illyés Gergely a román-magyar viszonyról nyilatkozott a Magyar Nemzetnek.

2015. március 31. Ludányi András, az intézet önkéntes munkatársa Kolozsváron a Magyarok a szétszórtságban c. rendezvényen bemutatta az általa szerkesztett Cseh Tibor: Csernátontól a reménység taváig c. könyvet.

2015. március 30. Kántor Zoltán könyvcsomagot adott át Kozmács Istvánnak, a Konstantin Filozófus Egyetem Magyar Nyelv- és Irodalomtudományi Intézet docensének.

2015. március 27. Kántor Zoltán a Nyugat- és Kelet-Közép-Európai autonómiák gyakorlatáról és kihívásairól tartott plenáris előadást Beregszászban.

2015. március 26. Beregszászon a Nyelvi és kulturális sokszínűség Kelet-Közép-Európában c. nemzetközi konferencián Ferenc Viktória tartott előadást a kárpátaljai magyar és többségi iskolába járó gyerekek kompetenciáiról.

2015. március 24. Az MTA Jogtudományi Intézetében Kántor Zoltán Nemzetpolitika, szomszédságpolitika, külpolitikacímmel tartott előadást A külpolitikai döntéshozatal jogi környezete című rendezvényen. 

2015. március 19. Nagydobronyban, a Kárpátaljai Népfőiskolai Egyesület által szervezettÉrdekérvényesítés, nyelvi jogok, kétnyelvűségcímű konferencián előadott Kántor Zoltán és Ferenc Viktória.

2015. március 18. Megjelent a Kutatóintézet Is there a “Hungarian issue” in Romania? c. elemzése.2015. március 18. Kántor Zoltán a Kerekasztal a vajdasági szakképzés fejlesztéséről c. tanácskozáson ismertette az NPKI által a szakképzés évéhez kapcsolódó háttérkutatásokat.

2015. március 16. A Magyar Hírlapban jelent meg interjú Kántor Zoltánnal, az NPKI igazgatójával.

2015. március 11. A Beregszászi Egészségügyi College és a Jánosi Mezőgazdasági Líceum diákjai vettek részt a szakképzés évéhez kapcsolódó kérdőíves kutatásban.

2015. március 10. A beregszászi II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola Felsőfokú Szakképzés Intézet diákjaival Papp Szilamér Zsolt töltette ki a szakképzés évéhez kapcsolódó kérdőívet.

2015. március 8. Megjelent az NPKI legújabb elemzése, Van-e magyar kérdés Romániában? címmel.

2015. március 8. Tóth Norbert a Kossuth Rádió Gondolat-jel c. műsorában beszélt az autonómiákról.

2015. március 4. Papp Szilamér Zsolt, az NPKI munkatársa a Felvidék Ma hírportálnak nyilatkozott aszakképzés évéhez kapcsolódó kutatási projektről.

2015. március 3. A román választási rendszer tervezett átalakításáról Illyés Gergő beszélt a Duna TVKözbeszéd c. műsorában.

2015. február 24. Kántor Zoltán az Európai Parlamentben tartott előadást Language policy in constructing national narratives címmel.

2015. február 19. Nyelv(használat) a gyakorlatban címmel konferenciára, valamint a Kincses többnyelvűség Kolozsvároncímű kiállításmegnyitóra került sor a Magyarság Házában.

2015. február 18. Kántor Zoltán és Ferenc Viktória résztvevői voltak annak a kerekasztal-beszélgetésnek, amelyet a kárpátaljai magyar szakképzés fejlesztéséről tartottak Beregszászon a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskolán.

2015. február 17. Felkerült az NPKI honlapjára a The re-nationalization of the Székely Mikó High School of Sepsiszentgyörgy c. elemzésünk.

2015. február 17. Az NPKI munkatársai Kárpátalján, a munkácsi tanítóképzőben és a beregszászi főiskolán kérdőíves felmérést végeztek óvodapedagógus és tanító szakon tanuló hallgatók körében.

2015. február 17. Ludányi András, intézetünk önkéntes munkatársa a Rádió Orient vendége volt, ahol a magyar diaszpóráról beszélt.

2015. február 12. Honlapunkon megjelent a The Slovak ministerial decree on the verge of the principle of legal certaintyc. elemzésünk.

2015. február 11. Honlapunkon megjelent A jogbiztonság elvét sérti az állampolgársági rendelet c. elemzésünk.

2015. február 7. Interjú jelent meg Kántor Zoltánnal a Mandineren, “Nem fognak elenyészni a nemzetek” címmel.

2015. február 7. Tóth Norbert előadott a szabadkai nemzetpolitikai képzési programon.

2015. február 5. Kántor Zoltán a Pozsonyi Magyar Intézetben mutatta be az Autonomies in Europe c. kötetünket.

2015. január 31. Ferenc Viktória a Szent István Rádió Megmaradni című műsorában beszélgetett a kárpátaljai magyarok aktuális helyzetéről.

2015. január 30. Illyés Gergely a Duna TV Közbeszéd c. műsorának volt vendége, ahol a romániai korrupció ellenes bizottság tevékenységét elemezte.

2015. január 28. Honlapunkon megjelent a “Románia és az ukrán válság” c. elemzésünk.

2015. január 15. Ferenc Viktória a Rádió Orientnek adott interjút a kárpátaljai magyarok aktuális helyzetéről.

2015. január 15. Honlapunk megjelent a “Prioritásként kell kezelni a nemzetiségi arányok alapján kialakított választási körzeteket Ukrajnában” c. elemzésünk.

2015. január 14-15. Kántor Zoltán előadásokat tartott a kolozsvári Babes-Bolyai Tudományegyetemen.

2015. január 11. Illyés Gergely a Lánchíd Rádiónak nyilatkozott a Mikó-ügy kapcsán.

2015. január 9. Kántor Zoltán a Trans-ethnic Coalition-Building within and across States címmel megrendezett konferencián adott elő az Uppsalai Egyetemen.

2015. január 8. Honlapunk megjelent A sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégium visszaállamosítása c. elemzésünk.
2014

2014. január 7. Megjelent a Kisebbségkutatás című folyóirat 2013/4-es száma.

2014. január 31. Felkerült honlapunkra a 2013 decemberében megjelent Minority Studies különszáma. A kötet a 2012. szeptember 28-án a Nemzetpolitikai Kutatóintézet által szervezett azonos című nemzetközi konferencián elhangzott előadások szerkesztett változatait tartalmazza.

2014. január 31. A II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola Győr termében a kárpátaljai magyar doktoranduszok életpálya-vizsgálatáról és az ARANYMETSZÉS 2013 kutatásról tartottak beszámolót és kéziratvitát. A kézirat egyik szerzőjeként intézetünk munkatársa, Ferenc Viktória is részt vett a rendezvényen.

2014. február 3. Elkezdődött a „Nemzetpolitika elméleti és intézményi alapjai” c. kurzus oktatása a Nemzeti Közszolgálati EgyetemenA szemeszter során előadást tart az NPKI minden munkatársa.

2014. február 3. Megjelent az NPKI elemzése „Politikai játékszerré vált a kettős állampolgárság kérdése” címmel.

2014. február 4. Megjelent az NPKI elemzése „A szerbiai alkotmánybíróság alkotmányellenesnek ítélte a nemzeti tanácsi törvény több szakaszát” címmel.

2014. február 6. Meghirdettük az idei nyári egyetemünket „Kisebbségvédelem Európában” címmel, melyet ismét közösen rendezünk a Kisebbségi Jogvédő Intézettel.

2014. február 6. Megjelent az NPKI elemzése „Állampolgárság, szavazás ” címmel.

2014. február 7. A Kossuth Rádió 180 perc műsorában Kántor Zoltán a tervezett román alkotmánymódosítás kisebbségi vonatkozásairól beszélt.

2014. február 11. Megjelent az NPKI elemzése, amely gagauz autonómia perspektíváiról született.
2014. február 12. Megjelent az NPKI elemzése „Alkotmánymódosítás Romániában. Lehetőség vagy veszély?” címmel.

2014. február 14. A „Nemzetpolitikai alapismeretek” c. könyvnek szerveztek bemutatót Magyarország Kolozsvári Főkonzulátusán. A rendezvényen intézetünk igazgatója, Kántor Zoltán átvette a temesvári Szórvány Alapítvány által novemberben neki ítélt Pro minoritate díjat.

2014. február 17. Megjelent az NPKI elemzése „Franciaország jelentős lépést tett a Nyelvi Karta ratifikációja érdekében” címmel.

2014. február 18-19. A Nemzetpolitikai Kutatóintézet munkatársai előadásokat tartanak a Kőrösi Csoma Sándor Program ösztöndíjasai számára.

2014. február 20-21. „Anyanyelvhasználat külhonban – a jogi lehetőségektől a megvalósításig” konferencia.

2014. február 26. Megjelent az NPKI elemzése „Kisebbségek nyelvi jogai Ukrajnában: a 2012-es nyelvtörvény eltörlése és az új törvénytervezet” címmel.

2014. március 3. Kántor Zoltán a romániai magyarságról, a romániai magyar autonómiatörekvésekről és a nemzetpolitikáról tartott előadást Bécsben a Bécsi Magyar Történeti Intézet (Balassi Intézet – Collegium Hungaricum) felkérésére.

2014. március 3. Megjelent az NPKI elemzése „Véglegesek a magyar pártok listái a szerbiai előrehozott választásokra” címmel.

2014. március 3-4. A kutatóintézet szervezésében, a Magyarság Házában nemzetpolitikai továbbképzésre került sor a közigazgatásban dolgozók számára.

2014. március 6. Illyés Gergely, a Nemzetpolitikai Kutatóintézet külső munkatársa az erdélyi magyarság helyzetéről nyilatkozott a Lánchíd Rádiónak.

2014. március 10. Kántor Zoltán a Duna Tv Térkép című műsorában elemezte a marosvásárhelyi Székely Szabadság Napja demonstrációt.

2014. március 11. Megjelent az NPKI elemzése „Kormányátalakítás Romániában ” címmel.
2014. március 14. A franciaországi (Clermont-Ferrand) jog és politikatudomány szakos hallgatók és oktatóik jártak intézetünkben. Kántor Zoltán igazgató köszöntette a vendégeket, majd Herner-Kovács Eszter és Ferenc Viktória tartottak előadást a magyar nemzetpolitika múltjáról és jelenéről, valamint az intézet nemzetközi tevékenységéről és publikációiról.

2014. március 17. Herner-Kovács Eszter tartott előadást „A szerbiai előrehozott parlamenti választások értékelése” címmel a Magyarság Házában.

2014.március 17.Rákóczi Krisztián tartott előadást „A szlovákiai államfőválasztás értékelése” címmel a Magyarság Házában.

2014. március 20. Herner-Kovács Eszter a Hír TV Külpolitikai percek c. műsorában a szerbiai  előrehozott parlamenti választások eredményeit elemezte.

2014. március 20. Megjelent az NPKI elemzése „A kisebbségek védelme az európai pártok és az EP-ben képviselettel rendelkező jelentősebb szervezetek választási programjában” címmel.

2014. március 20. A Pázmány International Club rendezvényén munkatársunk, Herner-Kovács Eszter beszélgetett Juhász József Balkán-szakértővel a szerbiai választások eredményeiről és várható következményeiről.

2014. március 21. Németh Zsolt, a Külügyminisztérium államtitkára és Brendus Réka, a Nemzetpolitikai Államtitkárság osztályvezetője átadtak 30 példányt a Nemzetpolitikai alapismeretek c. tankönyvből a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem részére.

2014. március 24. Megjelent az NPKI elemzése „Előrehozott választást tartottak Szerbiában” címmel.

2014. március 27. Felkerült a honlapra a Hasznos linkek menüpont, ahol összegyűjtöttük a nemzetpolitikához, külhoni magyarsághoz, kisebbségkutatáshoz és kisebbségvédelemhez kapcsolódó legfontosabb szervezetek, fórumok, intézetek, hírportálok honlapját.

2014. április 1. Megjelent az NPKI elemzése „A kisebbségi autonómiához való jog kérdése a nemzetközi jogban” címmel.

2014. április 1. Megjelent a Kisebbségkutatás c. folyóirat 2014/1 száma.

2014. április 1. Az M1 Ma reggel c. műsorában Rákóczi Krisztián a szlovákiai államfőválasztások eredményeit elemezte.

2014. április 1. Intézetünk munkatársa, Rákóczi Krisztián értékelte a szlovákiai államfőválasztás második fordulóját a Magyar Külügyi Intézet és a Nemzetpolitikai Kutatóintézet közös rendezvényén.

2014. április 3. Az MTA TK Kisebbségkutató Intézetben Fedinec Csilla és Csernicskó István” Babiloni Kárpátalja” c. könyvét Michael Moser és Zoltán András professzorok mellett, intézetünk munkatársa, Ferenc Viktória is bemutatta.

2014. április 6. Az M1 Ma reggel c. műsorának vendége volt Kántor Zoltán, aki az országgyűlési választások és a külhoni magyarok témakörben nyilatkozott.

2014. április 7. Megjelent az NPKI elemzése „Külhoni voksok a 2014-es parlamenti választásokon” címmel

2014. április 9. Kántor Zoltán a külhoni magyarok választási részvételéről és a választások tapasztalatairól beszélt a Kossuth Rádió Határok nélkül című műsorában.

2014. április 11. A Momentum Doctorandus, a kárpátaljai magyar doktoranduszok szervezete idén is elkészítette a kárpátaljai magyar végzősök számára a Felvételi tájékoztató c. kiadványt. A füzet szerkesztésében, a szülőföldi magyar nyelvű továbbtanulásról szóló fejezet összeállításában és a felvételi tájékoztató terjesztésében intézetünk munkatársa, Ferenc Viktória (a szervezet korábbi elnöke) is részt vett.
2014. április 11. Beregszászban a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskolán zajlott a „Modern trends in foreign language teaching and applied linguistics in the twenty-first century: meeting the challenges” c. nemzetközi konferencia első napja. Intézetünk munkatársa, Ferenc Viktória a kisebbségi felsőoktatás nyelvi kihívásairól tartott előadást, majd a délután folyamán szekciót vezetett.

2014. április 11. Az NPKI igazgatója, Kántor Zoltán tartott előadást „Állam és társadalom a nemzetépítés folyamatában.Államhatalom és társadalmi autonómia a nyugati keresztény civilizáció hagyományában” címmel az ELTE-BTK Új- és Jelenkori Magyar Történeti Tanszékén.

2014. április 11. Az Erdélyi Naplóban megjelent a „Szülőföldön és magyarul” írás, amelyben Ferenc Viktória és Kántor Zoltán beszél a Nemzetpolitikai Államtitkárság kiemelt programjainak szakmai hátteréről.

2014. április 12. Kántor Zoltán az RTV Szlovénia Magyar Műsorok Stúdiójának adott interjújában a magyarországi parlamenti választások kapcsán a  külhoni magyarok választási részvételéről és a választások tapasztalatairól.

2014. április 15. Megjelent az NPKI elemzése „Európa Tanácsi határozat a nemzeti kisebbségek helyzetéről és jogairól ” címmel.
2014. április 16. „Iskola és Képesség” címmel konferenciára került sor az NPKI-ban. A konferencia résztvevőit Répás Zsuzsanna nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkár és az NPKI képviseletében Kántor Zoltán igazgató köszöntötte. A konferencián intézetünk munkatársai, Ferenc Viktória és Morvai Tünde is tartottak előadást.

2014. április 16. Megjelent a Nemzetpolitikai Kutatóintézet első angol nyelvű elemzése: „Resolution of the Council of Europe on the situation and rights of national minorities” címmel.

2014. április 19. Kántor Zoltán az április 16-án sorra került Iskola és képesség c. konferencia kapcsán nyilatkozott a felvidéki Pátria Rádiónak.

2014. április 22. A Nemzetpolitikai Kutatóintézet két cikkben is szerepel a 2014. áprilisi Közszolgálat folyóiratban. A nemzetpolitika oktatása projektről, valamint a „Anyanyelvhasználat külhonban – a jogi lehetőségektől a megvalósításig” konferenciánk apropóján a külhoniak nyelvhasználatáról.
2014. április 22. Lánchíd Rádiónak nyilatkozott Ferenc Viktória az Iskola és képesség c. konferenciánk kapcsán.

2014. április 23. Intézetünk vendégei voltak Örkény Antal egyetemi tanár kíséretében a Közép-európai Egyetem (CEU) hallgatói. AZ NPKI igazgatója, Kántor Zoltán előadásából megismerkedhettek az intézet feladataival, céljaival.

2014. április 25. Kántor Zoltán „Citizenship and out of country vote: political participation in two political communities” címmel tartott előadást a „The association for the study of nationalities 2014 world convention” c. konferencián, a Columbia Egyetemen New Yorkban.

2014. április 25. Intézetünk munkatársa, Tóth Norbert előadást tartott „The EU Accession of Croatia and How it Affected the Improvement of the Croatian Legislation on Minority Rights” címmel tartott előadást a „The association for the study of nationalities 2014 world convention” c. konferencián, a Columbia Egyetemen New Yorkban.

2014. április 28. Kin-state Politics: Tendencies and Dilemmas: The Case of Hungary and the Neighboring States címmel Kántor Zoltán előadást tartott a Rutgers-en (New Brunswick).

2014. április 30. „Majority school choice in minority” címmel Ferenc Viktória Dubrovnikban a 3rd LINEE+ Linguistic and Cultural Diversity in Space and Time konferencián tartott előadást.

2014. április 30. Megjelent az NPKI elemzése „Megalakult az új kormány Szerbiában” címmel.

2014. május 8. Intézetünk külső munkatársa, Morvai Tünde a Balassi Intézet Szakkollégiumi Tehetséggondozó Programjának felkérésére kerekasztal beszélgetést vezetett, szakirányú szekciót moderált a programban résztvevő határon túli hallgatók beszámoló konferenciáján.

2014. május 8. A Nemzeti Közszolgálai Egyetem és a pekingi MINZU egyetem közös workshopot tartott, melynek keretében a kínai delegáció ellátogatott az intézetünkbe és meghallgattak egy előadást az NPKI igazgatójától.

2014. május 8. A Postgraduates’ International Network szervezésében Women is Science címmel fiatal kutatók számára tartottak workshopot. Az est moderátora intézetünk munkatársa, Ferenc Viktória volt.

2014. május 9. Megjelent az NPKI elemzése „EP-választások 2014: magyar jelöltek” címmel.

2014. május 13. Megjelent az NPKI elemzése „A külföldön lakóhellyel rendelkező állampolgárok szavazati joga parlamenti választásokon az Európai Unió tagállamaiban” címmel.

2014. május 14. Kántor Zoltán a Lánchíd Rádiónak nyilatkozott az ukrajnai fejlemények és a kisebbségi kérdés kapcsán.

2014. május 15. Megjelent az NPKI elemzése „Semmi új a nap alatt: kisebbségi jogok, kettős állampolgárság, autonómia” címmel.
2014. május 15. Tóth Norbert, az NPKI külső munkatársa az M1 Barangolások öt kontinensen c. műsorának volt a vendége.

2014. május 15. Kántor Zoltán „Nemzet, nemzetpolitika: elmélet és gyakorlat” címmel előadást tartott a kolozsvári Babes-Bolyai Tudományegyetemen.

2014. május 16. Megjelent a „Nyelvi jogaink és lehetőségeink” c. nyelvhasználati útmutató, amelynek egyik szerzője intézetünk munkatársa, Ferenc Viktória.

2014. május 19. Intézetünk munkatársa, Ferenc Viktória a Termini Egyesület tavaszi találkozóján mutatta be a „Nyelvi jogaink és lehetőségeink” kiadványunkat.

2014. május 22. Megjelent az NPKI elemzése “There is nothing new under the sun: minority rights, dual citizenship, and autonomy” címmel.

2014. május 26. Választások után: magyar érdekképviselet az Európai Parlamentben címmel konferenciára került sor, melyen a Fidesz-KDNP nemzeti listájának külhoni képviselőjelöltjei vettek részt.

2014. május 27. Megjelent az NPKI elemzése “Megmaradt a felvidéki magyarság brüsszeli képviselete” címmel.

2014. május 27. Beregszászban a Bethlen Gábor Magyar Gimnáziumban vette kezdetét Kárpát-medencei online kérdőíves felmérésünk az általános iskolát végző gyerekek továbbtanulási szándékairól.

2014. május 28. Kántor Zoltán „Külhoni helyzetkép. Társadalmi folyamatok és nemzetpolitikai stratégia” címmel előadást tartott a Magyar Országgyűlés Nemzeti Összetartozás Bizottságának alakuló ülésén.

2014. május 28. Ferenc Viktória Szabadkán Iskola és képesség címmel tartott beszámolót a Nemzetpolitikai Kutatóintézet kezdeményezésére készült Kárpát-medencei kisiskolások körében végzett kompetenciavizsgálat eredményeitől Szabadkán a Magyar Nemzeti Tanács közoktatási konferenciáján.

2014. május 29. Megjelent legújabb elemzésünk, Európai parlamenti választások Romániában címmel.

2014. június 4. Trianon következményei a 20. és 21. században: kisebbségi kérdések Európában címmel konferenciára került sor a Magyarság Házában az NPKI szervezésében. A tanácskozás aNemzeti Összetartozás Napja hivatalos állami ünnepség kísérőrendezvénye volt.

2014. június 6. Kántor Zoltán Nemzetpolitika és autonómia: elmélet és gyakorlat címmel tartott előadást a “Területi és nem területi autonómia az összehasonlító, a nemzetközi és a tételes jogban c. konferencián Palicson.

2014. június 13. A Közép-európai Egyetem, a Tom Lantos Intézet és az Association for the Study of Nationalities szervezésében 2014. június 12-14. között Nationalist Responses to Economic and Political Crises címmel konferenciára került sor. Kántor Zoltán, az NPKI igazgatója a Kin-state Relations and Non-Resident Citizenship panel felkért hozzászólója volt.

2014. június 27. Erdélyi és felvidéki érdekképviselet az Európai Parlamentben címmel konferenciára került sor, melynek Csáky Pál (MKP) és Sógor Csaba (RMDSZ) EP-képviselők voltak az előadói.

2014. június 30. Megjelent a Kárpátalja magyar nyelvű oktatásának jelene és jövője című kötet, benne Kántor Zoltán Nemzetpolitikai stratégia és a nemzetpolitika kiemelt programjai című tanulmányával.

2014. július 1. 500 példányban megjelent a Nyelvi jogaink és lehetőségeink. Útmutató és tájékoztató a nyelvtörvény gyakorlati alkalmazásához kárpátaljai magyaroknak c. kiadvány.

2014. július 3. Iskola és képesség címmel zajlott le a XXII. Kárpátaljai Nyári Szabadegyetem első napjának kerekasztal-beszélgetése, ahol a külhoni pedagógusszövetségek képviselői Ferenc Viktória kutatási beszámolójára reflektálva vitatták meg a külhoni magyar közoktatás legfontosabb kihívásait.

2014. július 3. Kántor Zoltán és Ferenc Viktória a XXII. Kárpátaljai Nyári Szabadegyetemen bemutatták a Nyelvi jogaink és lehetőségeink. Útmutató és tájékoztató a nyelvtörvény gyakorlati alkalmazásához kárpátaljai magyaroknak c. kiadványt.

2014. július 4. Kántor Zoltán, az NPKI igazgatója 400 példány kárpátaljai nyelvhasználati útmutatót adott át Orosz Ildikónak, a Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség vezetőjének.

2014. július 7. Wetzel Tamás, nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkár, Gyeney Laura, a Kisebbségi Jogvédő Intézet vezetője és Kántor Zoltán, az NPKI igazgatója Piliscsabán megnyitották a július 13-ig tartó Kisebbségvédelem Európábancímet viselő nyári egyetemet. A megnyitóról a Kormány.hu oldalon megtalálható összefoglaló ide kattintva megtekinthető.

2014. július 9. Kántor Zoltán a Kisebbségvédelem Európában c. nyári egyetemen a Magyar Nemzetpolitika – A nemzetpolitikai stratégia kerete c. dokumentum jogvédelemmel kapcsolatos fejezeteiről tartott előadást.

2014. július 9. Herner-Kovács Eszter a Kisebbségvédelem Európában c. nyári egyetemen a vajdasági MNT jogvédelemmel és jogkiterjesztéssel kapcsolatos tevékenységét mutatta be.

2014. július 11. Kántor Zoltán a Nemzetpolitikai Kutatóintézet és a Magyarság Háza által szervezett Találkozás és tanácskozás a Népesedési Világnap alkalmából című rendezvény moderátora volt.

2014. július 13. Kántor Zoltán a Tom Lantos Intézet által szervezett tanácskozáson Hungary’s kin-state policies címmel mutatta be a magyar nemzetpolitikát.

2014. július 16. Megjelent az Autonomies in Europe: Solutions and Challenges c. tanulmánykötet. A kiadvány az autonómia elméleti aspektusaival, létező európai példákkal és a külhoni magyar közösségek autonómia-törekvéseivel foglalkozik.

2014. július 18. A magyar nemzetpolitikáról tartott előadást Kántor Zoltán a Tom Lantos Intézet és a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Global Minority Rights Summer School nyári egyetemén.

2012. július 21. Megjelent a Kisebbségkutatás című folyóirat 2014. évi 2. száma.

2014. július 23-25. A Nemzetpolitikai Kutatóintézet a Bálványosi Szabadegyetemen színes programokkal, előadásokkal várta a 25. Tusványos résztvevőit a Bethlen Gábor sátorban.

2014. július 26. A Nemzetpolitikai Könyvek sorozat részeként megjelent munkatársunk, Tóth Norbert könyve, A kisebbségi területi autonómia elmélete és gyakorlata címmel.

2014. július 28. Megjelent Kántor Zoltán A nemzet intézményesülése a rendszerváltás utáni Magyarországon című kötete az Osiris Kiadónál.

2014. augusztus 11. Erdélyi autonómia-tervezetek és a román államfőválasztás témájában Illyés Gergely, az NPKI külső munkatársa a Kossuth Rádió 180 perc című adásában nyilatkozott.

2014. augusztus 15. Kántor Zoltán a Kossuth Rádió Ütköző c. műsorában Szarka Lászlóval az RMDSZ és az EMNP államfőjelölt-állításáról és az erdélyi magyar autonómia-törekvésekről beszélgetett.

2014. szeptember 3. Megkezdődött A nemzetpolitika elméleti és intézményi alapjai című tantárgy oktatása a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen (NKE). A tárgyat részben a Nemzetpolitikai Kutatóintézet munkatársai oktatják.

2014. szeptember 5-7. A Nemzetpolitikai Kutatóintézet képviseltette magát a XII. Magyar nyelv és könyv ünnepen.

2014. szeptember 12. Illyés Gergely a Kossuth Rádió 180 perc című műsorának nyilatkozott az RMDSZ autonómiatervezete kapcsán

2014. szeptember 19. Függetlenségi népszavazás Skóciában – Értelmezés és kitekintés címmel tanácskozás volt az NPKI-ban.

2014. szeptember 20. Kántor Zoltán a Lánchíd Rádiónak nyilatkozott az autonómiatörekvések kapcsán.

2014. szeptember 26. Kántor Zoltán Direct Democracy in Romania (with a special focus on the Hungarians in Romania)címmel előadást tartott a Direct Democracy in Central and Eastern Europe című, azAndrássy Gyula Egyetem és a Pázmány Péter Katolikus Egyetem által szervezett konferencián.

2014. szeptember 26. A Kutatók éjszakáján a Magyarság Háza udvarán Nemzetpolitikai gulyás elkészítésére került sor.

2014. szeptember 29.  Tóth Norbert a Tilos Rádió Kontúr c. műsorában az autonómiatörekvések kapcsán nyilatkozott.

2014. október 8. Tóth Norbert az ATV Friderikusz című műsorának volt vendége.

2014. október 15-16. Nemzetpolitikai továbbképzés a közigazgatásban dolgozók számára címmel kétnapos rendezvényre került sor a Magyarság Házában az NPKI szervezésében.

2014. október 16. Kántor Zoltán Királyhelmecen Autonómia-törekvések Nyugat- és Kelet-Közép-Európában címmel tartott előadást.

2014. október 16. Tóth Norbert az M1 Barangolások 5 kontinensen c. műsorának volt a vendége.

2014. október 20. A Nemzetpolitikai Kutatóintézet szervezésében külhoni pedagógusszervezetek képviselői találkoztak a Magyarság Házában, ezzel megkezdődött a külhoni magyar szakképzés éve program előkészítése.

2014. október 27. Vajdasági Magyar Nemzeti Tanács választási értékelése címmel tartott rendezvényt az NPKI.

2014. október 27. Választások Ukrajnában: magyar szempontok címmel az ukrajnai választások várható következményeit értékelte tanácskozásán az NPKI.

2014. november 3. Illyés Gergely, az NPKI külső munkatársa a Kossuth Rádió 180 perc, a Duna TV Térkép és a Kossuth Rádió Határok nélkül c. műsorainak nyilatkozott a romániai államfőválasztással kapcsolatban.

2014. november 3. Magyar jelöltek a romániai elnökválasztáson címmel konferenciára került sor a Nemzetpolitikai Kutatóintézetben.

2014. november 4. Illyés Gergely, az NPKI külső munkatársa a romániai köztársaságielnök-választás kapcsán interjút adott a trasindex.ro hírportálnak, az Erdély FM rádiónak, valamint az M1 Ma reggel c. műsorának.

2014. november 5. Herner-Kovács Eszter a Rádió Orientnek nyilatkozott a vajdasági nemzeti tanácsi választások kapcsán.

2014. november 10. Kántor Zoltán a Nemzeti Összetartozás Bizottsága ülésén a vajdasági nemzeti tanácsi, valamint az ukrajnai előrehozott parlamenti választások eredményeit, várható következményeit elemezte.

2014. november 10. Megjelent a Kisebbségkutatás 2014. évi 3. száma

2014. november 13. Előadások az NPKI-ban a Magyar Nyelv Napja és a Magyar Szórvány Napja alkalmából.

2014. november 17. A szlovákiai helyhatósági választások értékelése címmel tartott rendezvényt az NPKI.

2014. november 17. Illyés Gergely a szatmar.ro hírportálnak nyilatkozott a romániai államfőválasztással kapcsolatban.

2014. november 18. Illyés Gergely a Rádió Orientnek adott nyilatkozatában a romániai államfőválasztás eredményét elemezte.

2014. november 18. Kántor Zoltán a romániai államfőválasztás utáni helyzetet értékelte az InfoRádióban.

2014. november 19. Rákóczi Krisztián a szlovákiai helyhatósági választások kapcsán adott interjút a Rádió Orientnek.

2014. november 19. Kántor Zoltán előadást tartott a „2nd Slovak-Hungarian Discussion Forum” c. rendezvényen Pozsonyban.

2014. november 19. Kántor Zoltán a Magyar Diaszpóra Tanács ülésén adott elő.

2014. november 20. Illyés Gergely, az NPKI külső munkatársa a Hír Tv Globál című műsorának vendége volt a romániai államfőválasztással kapcsolatban.

2014. november 20. Kántor Zoltán a Magyar Állandó Értekezleten tartott előadást.

2014. november 25. Ludányi András, az NPKI önkéntes munkatársa társszerkesztésével megjelent Csernátontól A Reménység taváig c. kötet budapesti bemutatójára került sor a Litea könyvesboltban.

2014. november 25. Kántor Zoltán és Tóth Norbert tartottak előadást a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen az Elszakadás-autonómia-kisebbségi jogok c. konferencián.

2014. november 27-29. A Magyar Szociológiai Társaság Nationhood in the Carpathian Region című kolozsvári konferencián Ferenc Viktória és Herner-Kovács Eszter adtak elő.

2014. november 28. Illyés Gergely a Duna Tv Közbeszéd című műsorának meghívottja volt.

2014. december 3. Kántor Zoltán a Postgraduates’ International Network Elvándorlás-Bevándorlás c. konferenciájának megnyitóján mondott köszöntőt.

2014. december 9. Kántor Zoltán, az NPKI igazgatója az Andrássy Egyetemen tartott előadást a magyar nemzetpolitikáról.

2014. december 15. Kántor Zoltán előadást tartott a 2015 – A külhoni magyar szakképzés éve c. konferencián.

2014. december 17. A Nemzetpolitikai Kutatóintézet „ÁTMENET” – külhoni magyar iskolaválasztás, alap- és középfok közötti iskolai átmenet elnevezésű kutatásának bemutatására és kiértékelésére került sor a Magyarság Házában.

2014. december 29. Megjelent a Kisebbségkutatás 2014. évi 4. száma.

2014. december 30. Megjelent a Minority Studies 17. száma.

 

SAJTÓMEGJELENÉSEK:

SAJTÓMEGJELENÉSEK 2016

2016. február 22. – Magyar Demokrata

2016. február 22. – Stop.hu

2016. február 22. – Hír Ma

2016. február 22. – Webrádió

2016. február 22. – InfoRádió

2016. február 22. – MTI

2016. február 22. – M1 / Ma reggel

2016. február 16. – Magyar Hírlap

2016. február 10. – Maszol

2016. január 18. – Stop.hu

2016. január 18. – Hírek.sk

2016. január 18. – Kormány.hu

2016. január 18. – .Polgár Portál

2016. január 18. – Fidesz.hu

2016. január 18. – Híradó.hu

2016. január 18. – Webrádió

2016. január 18. – MTI

SAJTÓMEGJELENÉSEK 2015

2015. november 30. – Magyar Hírlap

2015. november 14. – Felvidék Ma

2015. november 14. – Webrádió

2015. november 14. – OrientPress

2015. november 13. – Stop.hu

2015. november 13. – Híradó.hu

2015. november 13. – Körkép.sk

2015. november 13. – Magyar Idők

2015. november 13. – Gondola.hu

2015. november 13. – MTI

2015. november 11. – Présház.eu

2015. november 5. – Transindex

2015. november 5. – Gazdasági Rádió

2015. november 5. – Erdély Ma

2015. november 5. – ATV

2015. november 5. – Kossuth Rádió / 180 perc

2015. november 5. – M1 / Ma reggel

2015. november 5. – Népszava

2015. november 4. – Transindex

2015. november 1. – Krónika Online

2015. október 30. – MNO

2015. október 29. – Hírek.sk

2015. október 28. – Magyar Hírlap

2015. október 28. – Magyar Szó

2015. október 27. – KárpátHír

2015. október 27. – Kárpátalja

2015. október 27. – Híradó.hu

2015. október 27. – MNO

2015. október 27. – Kormány.hu

2015. október 27. – OrientPress

2015. október 27. – Hírek.sk

2015. október 27. – Fidesz.hu

2015. október 27. – Magyar Idők

2015. október 14. – Maszol

2015. október 14. – Háromszék

2015. október 13. – Erdély Ma

2015. október 13. – Magyar Hírlap

2015. október 13. – Háromszék

2015. október 12. – Bukaresti Rádió

2015. október 12. – Vajdaság Ma

2015. október 12. – Szabadság

2015. október 12. – Stop.hu

25. október 12. – Krónika Online

2015. október 12. – Mediatica

2015. október 12. – Magyar Hírlap

2015. szeptember 29. – Szabadság

2015. szeptember 28. – Hír168

2015. szeptember 28. – MNO

2015. szeptember 28. – Erdély Ma

215. szeptember 28. – MTI

2015. augusztus 26. – Origó

2015. augusztus 26. – Stop.hu

2015. augusztus 25. – Napi Gazdaság

2015. augusztus 25. – Magyar Hírlap

2015. augusztus 25. – Krónika Online

2015. augusztus 25. – OrientPress Hírügynökség

2015. augusztus 22. – Magyar Idők

2015. augusztus 15. – Erdély Ma

2015. augusztus 13. – InfoRádió

2015. augusztus 13. – Krónika Online

2015. augusztus 13. – M1 / Ma reggel

2015. augusztus 12. – InfoRádió

2015. július 25. – Erdély Ma

2015. július 25. – Háromszék

2015. július 22. – Hírek24

2015. július 22. – Mandiner.hu

2015. július 22. – Híradó.hu

2015. július 22. – Krónika Online

2015. július 20. – MNO

2015. július 20. – Stop.hu

2015. július 20. – M1 / Ma reggel

2015. július 9. – MNO

2015. július 8. – Magyar Hírlap

2015. július 8. – Krónika Online

2015. június 29. – Stop.hu

2015. május 18. – Felvidék Ma

2015. május 10. – Magyar Televízió

2015. május 8. – Nyugati Jelen

2015. május 7. – Magyar Rádió / Határok nélkül

2015. május 7. – Transindex

2015. május 7. – Erdély Ma

2015. május 6. – Mandiner

2015. május 2. – OrientPress Hírügynökség

2015. április 30. – Erdély Online

2015. április 29. – RádióOrient

2015. április 20. – Magyar Hírlap

2015. április 20. – Magyar Szó

2015. április 20. – Polgár Portál

2015. április 19. – Erdély Ma

2015. április 19. – Magyar Rádió / Határok nélkül

2015. április 19. – Hírek.sk

2015. április 19. – Új Magyar Szó

2015. április 19. – ATV

2015. április 19. – Új Szó

2015. április19. – InfoRádió

2015. április 19. – MTI

2015. április 1. – Magyar Nemzet

2015. március 31. – Magyar Televízió

2015. március 16. – Magyar Hírlap

2015. március 8. – Magyar Rádió / Gondolat-jel

2015. március 4. – Felvidék Ma

2015. február 24. – Erdély Ma

2015. február 22. – Magyar Rádió / Vasárnapi Újság

2015. február 21. – MNO

2015. február 20. – Transindex

2015. február 20. – Erdély Ma

2015. február 19. – Magyar Rádió / Határok nélkül

2015. február 19. – Vajdaság Ma

2015. február 19. – Székelyhon

2015. február 19. – Krónika

2015. február 19. – Délmagyar.hu

2015. február 19. – OrientPress

2015. február 19. – Híradó.hu

2015. február 19. – Magyar Hírlap

2015. február 19. – Stop.hu

2015. február 19. – Kisalföld

2015. február 19. – MTI

2015. február 9. – OrientPress

2015. február 7. – Mandiner

2015. február 7. – Bumm.sk

2015. január 27. – Magyar Hírlap

2015. január 18. – OrientPress Hírügynökség

2015. január 16. – Magyar Hírlap

2015. január 15. – Híradó.hu

2015. január 15. – MTI

2015. január 10. – MNO

2015. január 10. – Lánchíd Rádió

2015. január 9. – Transindex.ro

2015. január 9. – Híradó

2015. január 9. – Magyar Hírlap

2015. január 9. – Új Magyar Szó

2015. január 9. – Stop.hu

2015. január 9. – Polgár Portál

2015. január 9. – Galamus-csoport

2015. január 9. – MTI

SAJTÓMEGJELENÉSEK 2014

2014. november 28. – MNO

2014. november 27. – OrientPress

2014. november 24. – MTI

2014. november 24. – Stop

2014. november 24. – Felvidék Ma

2014. november 24. – Erdély Ma

2014. november 24. – Vajdaság Ma

2014.november 21. –  Ma.hu

2014. november 21. – OrientPress

2019.november 19. – MTI

2019. november 19. –  Új Magyar Szó

2019. november 19. – InfoRádió

2019. november 19. –  Frissvideók.hu

2019. november 19. – Híradó.hu

2019. november 19. – Mediatica.ro

2014. november 17. – Vajdaság Ma

2014. november 17. – Háromszék

2014. november 17. – Esti Hírlap

2014. november 17. – MKP

2014. november 17. – Stop

2014. november 17. – InfoRádió

2014. november 17. – Felvidék Ma

2014. november 17. – Pannon RTV

2014. november 17. – OrientPress

2014. november 17.  – Magyar Hírlap

2014. november 17. – Híradó

2014. november 17. – MTI

2014. november 13. – Magyar Hírlap

2014. november 13. – Felvidék Ma

2014. november 13. – Echo TV

2014. november 13. – Vajdaság Ma

2014. november 13. – Híradó.hu

2014. november 13. – Kormány.hu

2014.november 13. – Mix Online

2014. november 13. – Hir6.hu

2014. november 13. – Fidesz.hu

2014. november 13. – Galamus-csoport

2014. november 13. – Hírek.sk

2014. november 13. – MTI

2014. november 12. – OrientPress

2014. november 12. – Híradó.hu

2014. november 10. – Híradó.hu

2014. október 28. – Magyar Nemzet

2014. október 28. – Magyar Hírlap

2014. október 27. – Gondola.hu

2014. október 27. – Híradó.hu

2014. október 27. – Magyar Hírlap

2014. október 27. – Pannon RTV

2014. október 27. – MTI

2014. október 27. – InfoRádió

2014. október 27. – Híradó.hu

2014. október 27. – MNO

2014. október 27. – MTI

2014. szeptember 20. – Erdély Ma

2014. szeptember 20. – Lánchíd Rádió

2014. szeptember 19. – Stop.hu

2014. szeptember 19. – MNO

2014. szeptember 19. – ATV

2014. szeptember 19. – MTI

2014. szeptember 12. – Erdély Ma

2014. szeptember 4. – Felvidék Ma

2014. július 25. – Transindex

2014. július 24. – Erdély Ma

2014. július 14. – Válasz.hu

2014. július 14. – MR Kossuth Rádió / 180 perc

2014. július 14. – Magyar Hírlap

2014. július 14. – InfoRádió

2014. július 13. – Echo TV / Híradó (22:00)

2014. július 13. – Vajdaság Ma

2014. július 13. – Bumm.sk

2014. július 13. – Híradó.hu

2014. július 13. – Esti Hírlap

2014. július 13. – Gondola.hu

2014. július 13. – MNO

2014. július 13. – Galamus-csoport

2014. július 13. – MTI

2014. július 12. – 168 óra

2014. július 12. – Magyar Szó

2014. július 11. – hvg.hu

2014. július 11. – ATV.hu

014. július 11. – Echo TV / Híradó (19:30)

2014. július 11. – Pannon RTV

2014. július 11. – Polgár Portál

2014. július 11. – Metropol

2014. július 11. – Vajdaság Ma

2014. július 11. – Galamus-csoport

2014. július 11. – Hír24

2014. július 11. – Híradó.hu

2014. július 11. – 444.hu

2014. július 11. – MNO

2014. július 11. – Magyar Hírlap

2014. július 11. – Népszava

2014. július 11. – MTI

2014. július 9. – Erdély Ma

2014. július 9. – OrientPress Hírügynökség

2014. július 7. – Kárpátalja Ma

2014. július 7. – Kormány.hu

2014. július 7. – MTI

2014. július 6. – Felvidék Ma

2014. június 28. – Transindex.ro

2014. június 27. – Magyar Hírlap

2014. július 27. – Híradó.hu

2014. június 27. – Pannon RTV

2014. június 27. – Fidesz.hu

2014. június 27. – Kormány.hu

2014. június 27. – Székelyhon.ro

2014. június 27. – Új Magyar Szó

2014. június 27. – MTI

2014. június 6. – Kárpátalja Ma

2014. június 5. – Paraméter.sk

2014. június 4. – Felvidék Ma

2014. június 4. – Galamus-csoport

2014. június 4. – Krónika Online

2014. június 4. – Hírado.hu

2014. június 4. – Polgár Portál

2014. június 4. – MNO

2014. június 4. – Erdély Ma

2014. június 4. – InfoRádió

2014. június 4. – Magyar Hírlap

2014. június 4. – Háromszék

2014. június 4. – Felvidék Ma

2014. június 3. – Stop.hu

2014. június 3. – Híradó.hu

2014. június 3. – Galamus-csoport

2014. június 2. – Kormány.hu

2014. június 2. – Gondola.hu

2014. június 2. – Hírek.sk

2014. június 2. – MNO

2014. június 2. – InfoRadio

2014. június 2. – Metropol

2014. május 28. – Pannon RTV / Közügyek

2014. május 28. – MNO

2014. május 27. – MTI

2014. május 28. – Háromszék

2014. május 27. – MNO

2014. május 27. – Magyar Hírlap

2014. május 27. – Híradó.hu

2014. május 27. – Galamus-csoport

2014. május 27. – MTI

2014. május 27. – Magyar Szó

2014. május 27. – Magyar Rádió / 180 perc

2014. május 27. – Duna TV / Híradó (05:40)

2014. május 27. – Népszava

2014. május 26. – Polgár Portál

2014. május 26. – Echo TV / Híradó (19:30)

2014. május 26. – Új Magyar Szó

2014. május 26. – Hírek.sk

2014. május 26. – Magyar Rádió / Határok nélkül

2014. május 26. – Erdély Ma

2014. május 26. – InfoRádió

2014. május 26. – Vajdaság Ma

2014. május 26. – Kárpátinfo.net

2014. május 26. – Híradó.hu

2014. május 26. – Galamus-csoport

2014. május 26. – Fidesz.hu

2014. május 26. – Felvidék Ma

2014. május 26. – MTI

2014. május 18. – Transindex.ro

2014. május 10. – InfoRádió

2014. május 9. – Híradó.hu

2014. május 9. – Hírek.sk

2014. május 9. – Vajdaság Ma

2014. május 9. – Galamus-csoport

2014. május 9. – Webrádió

2014. május 9. – Magyar Hírlap

2014. május 9. – Felvidék Ma

2014. május 9. – MTI

2014. május 3. – Magyar Szó

2014. április 22. – Lánchíd Rádió

2014. április 20. – Magyar Rádió / Vasárnapi újság

2014. április 19. – Magyar Szó Online

2014. április 17. – Népszabadság

2014. április 17. – Magyar Nemzet

2014. április 17. – Magyar Hírlap

2014. április 16. – Metropol.hu

2014. április 16. – Székelyhon.ro

2014. április 16. – InfoRádió

2014. április 16. – MTI

2014. április 16. – Szabadság

2014. április 15. – Híradó.hu

2014. április 15. – Krónika Online

2014. április 11. – Erdélyi Napló

2014. április 10. – TV Slovenija – Szlovén TV / Težišče – Súlypont 

2014. április 9. – Erdély Ma

2014. április 7. – Magyar Rádió / Határok nélkül

2014. április 7. – Vajdasági RTV / Napjaink

2014. április 6. – Magyar Televízió / Ma reggel

2014. április 1. – Magyar Televízió / Ma reggel

2014. április – Közszolgálat

2014. március 20. – Hír TV / Külpolitikai percek

2014. március 17. – Hírek.sk

2014. március 17. – Pannon RTV

2014. március 17. – Magyar Hírlap

2014. március 17. – MTI

2014. március 10. – Duna TV / Térkép (különkiadás)

2014. március 5. – Helyi Téma

2014. február 23. – Magyar Rádió / Vasárnapi Újság

2014. február 22. – Magyar Rádió / Időt kérek

2014. február 21. – Magyar Televízió / Ma reggel

2014. február 21. – Duna Televízió / Híradó

2014. február 20. – Echo  TV / Híradó

2014. február 20. – Magyar Rádió / Határok nélkül

2014. február 20. – Esti Hírlap

2014. február 20. – Pannon RTV

2014. február 20. – Hírek.sk

2014. február 20. – MNO

2014. február 20. – Kormány.hu

2014. február 20. – Vajdaság Ma

2014. február 20. – Erdély Online

2014. február 20. – Híradó.hu

2014. február 20. – MTI

2014. február 12. – Híradó.hu

2014. február 12. – Galamus-csoport

2014. február 12. – MTI

2014. február 9. – Felvidék Ma

2014. február 7. – Krónika Online

2014. február 7. – Magyar Rádió / 180 perc

2014. február 7. – Vajdaság Ma

2014. február 6. – MTI

SAJTÓMEGJELENÉSEK 2013

2013. november 18. – Kormány.hu

2013. november 18. – MTI

2013. november 17. – Krónika Online

2013. november 15. – Híradó.hu

2013. november 15. – Magyar Hírlap Online

2013. november 15. – MTI

2013. november 14. – Heti Válasz

2013. november 12. – Hírek.sk

2013. november 12. – Fidesz.hu

2013. november 12. – Magyar Televízió / Ma Reggel

2013. november 12. – Híradó.hu

2013. november 12. – Magyar hírlap Online

2013. november 12. – MTI

2013. november 12. – Magyar Hírlap

2013. november 12. – Magyar Nemzet

2013. november 11. – Felvidék Ma

2013. november 11. – MNO

2013. november 11. – Hírek.sk

2013. november 11. – Paraméter.sk

2013. november 11. – MTI

2013. november 5. – Híradó.hu

2013. november 5. – Híradó.hu

2013. november 5. – Magyar Nemzet

2013. november 4. – Krónika Online

2013. november 4. – Kormány.hu

2013. november 4. – MTI

2013. október 24. – Erdélyi Napló

2013. október 23. – Nyugati Jelen

2013. október 23. – Kárpátalja Ma

2013. október 22. – Transindex.ro

2013. október 22. – Erdély Ma

2013. október 22. – Magyar Rádió / Határok nélkül

2013. október 22. – MNO

2013. október 22. – Külhoni Magyar Sajtószolgálat

2013. október 23. – Kormány.hu

2013. október 22. – Híradó.hu

2013. október 22. – Hírek.sk

2013. október 22. – Fidesz.hu

2013. október 22. – MTI

2013. október 17. – Magyar Szó Online

2013. október 17. – Mediatica.ro

2013. október 17. – Bumm.sk

2013. október 17. – Kormány.hu

2013. október 17. – MTI

2013. október 15. – Erdély Ma

2013. október 15. – Lánchíd Rádió

2013. október 14. – Híradó.hu

2013. október 11. – Erdély Ma

2013. október 11. – Szabadság

2013 október 10. – Krónika Online

2013. október 10. – Hírek.sk

2013. október 9. – InfoRádió

2013. október 9. – Híradó.hu

2013. október 9. – MTI

2013. október 7. – Felvidék Ma

2013. október 6. – Erdély Ma

2013. október 5. – MNO

2013. október 5. – Magyar Hírlap

2013. október 5. – Erdély Ma

2013. október 5. – Híradó.hu

2013. október 5. – MTI

2013. szeptember 29. – Magyar Rádió / Európai idő

2013. szeptember 27. – Kormány.hu

2013. szeptember 27. – Magyar Televízió / Ma Reggel

2013. szeptember 26. – Magyar Szó

2013. szeptember 25. – Felvidék Ma

2013. szeptember 25. – Maszol.ro

2013. szeptember 25. – Kormány.hu

2013. szeptember 25. – Hírek.sk

2013. szeptember 25. – Vajdaság Ma

2013. szeptember 25. – InfoRádió

2013. szeptember 25. – Magyar Hírlap

2013. szeptember 25. – MTI

2013. szeptember 25. – MTI

2013. szeptember 25. – Hírek.sk

2013. szeptember 25. – Új Szó

2013. szeptember 25. – Híradó.hu

2013. szeptember 25. – Fidesz.hu

2013. szeptember 25. – ATV

2013. szeptember 25. – Híradó.hu

2013. szeptember 25. – Híradó.hu

2013. szeptember 25. – MTI

2013. szeptember 25. – MTI

2013. szeptember 25. – MTI

2013. augusztus 22. – Heti Válasz

2013. augusztus 20. – Echo TV / Szópárbaj (1. rész) (2. rész)

2013. augusztus 16. – Hír TV / Magyarország élőben

2013. augusztus 14. – Magyar Interaktív Televízió

2013. augusztus 6. – Magyar Interaktív Televízió

2013. július 22. – Echo TV / Napi Aktuális

2013. július 16. – Pannon RTV / Szubjektív

2013. július 10. – Magyar Rádió / Határok nélkül

2013. július 9. – Felvidék Ma

2013. június 29. – Kárpátalja Ma

2013. június 27. – Krónika

2013. június 26. – MNO

2013. június 26. – Bumm.sk

2013. június 26. – Új Szó

2013. június 26. – Vajdaság Ma

2013. június 26. – MTI

2013. május 16. – Hírek.sk

2013. május 16. – MTI

2013. május 8. – Híradó.hu

2013. május 8. – MTI

2013. április 22. – Kárpátalja Ma

2013. április 15. – Új Magyar Szó

2013. április 14. – Magyar Rádió / Vasárnapi Újság

2013. április 13. – Magyar Rádió / Időt kérek

2013. április 11. – Hírek.sk

2013. április 10. – Magyar Televízió / Ma Reggel

2013. április 10. – Magyar Hírlap

2013. április 10. – Szabadság

2013. április 9. – Echo TV / Napi Aktuális

2013. április 9. – Erdély Ma

2013. április 9. – Erdély Ma

2013. április 9. – Magyar Szó

2013. április 9.- Mandiner

2013. április 9. – Kormány.hu

2013. április 9.- Háromszék

2013. április 9. – Magyar Hírlap

2013. április 8. – Duna TV / Közbeszéd

2013. április 8. – Duna TV / Híradó

2013. április 8. – Hírek.sk

2013. április 8. – Magyar Televízió / Ma Reggel

2013. április 8. – Magyar Hírlap

2013. április 8. – Gondola

2013. április 8. – MNO

2013. április 8. – Magyar Demokrata

2013. április 8. – Pannon RTV

2013. április 8. – Híradó.hu

2013. április 8. – Mandiner

2013. április 8. – MTI

2013. április 8. – Felvidék Ma

2013. április 7. – Magyar Rádió / Vasárnapi Újság

2013. április 6. – Magyar Hírlap

2013. április 5. – Bumm.sk

2013. április 5. – Vajdaság Ma

2013. április 5. – Galamus.hu

2013. április 5. – MTI

2013. április 4. – Erdély Ma

2013. április 4. – Magyar Rádió / Határok nélkül

2013. március 29. – Magyar Televízió / Ma reggel

2013. március 28. – Erdély Ma

2013. március 28. – Echo TV

2013. március 28. – Híradó.hu

2013. március 25. – Magyar Hírlap

2013. február 26. – Nyelv és Tudomány

2013. február 14. – Bumm.sk

2013. február 14. – MTI

2013. február 4. – Háromszék

2013. február 4. – Erdély Ma

2013. február 1. – Ma.hu

2013. február 1. – Híradó.hu

2013. február 1. – MTI

2013. február 1. – Nyelv és Tudomány

2013. január 31. – Lánchíd Rádió / Magyarok

2013. január 31. – Kárpátalja Ma

2013. január 30. – Magyar Televízió / Ma Reggel

2013. január 30. – Nyelv és Tudomány

2013. január 30. – Kultúra.hu

2013. január 30. – Kitekintő.hu

2013. január 30. – Felvidék Ma

2013. január 30. – Magyar Szó

2013. január 29. – Bumm.sk

2013. január 29. – Lánchíd Rádió

2013. január 29. – MTI

2013. január 19. – Kárpátalja Ma

2013. január 19. – Duna TV / Híradó