A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. További információ itt.

Parlamenti választások Ukrajnában, 2012

2012. október 29. – Echo TV / Híradó, 22.00
http://www.echotv.hu/videotar.html?mm_id=162&v_id=16364

2012. október 29. – Echo TV / Híradó, 19.30
http://www.echotv.hu/20121029__1930.html

2012. október 29. – Magyar Nemzet Online

http://m.mno.hu/kulfold/nem-tetszett-az-ukran-valasztas-az-unionak-1114356

MTI / 2012. október 29., hétfő / 16:48

Ukrajnai választások – Szakértő: veszélyes a nacionalista párt parlamentbe jutása

“Rendkívül veszélyes”, hogy a vasárnapi ukrajnai választások eredményeként bejutott az ukrán törvényhozásba a szélsőséges nacionalista Szvoboda (Szabadság) párt – mondta egy hétfői budapesti rendezvényen Fedinec Csilla történész, hozzátéve, korábban nem volt példa arra, hogy egy “ilyen jellegű” párt bekerült volna a kijevi parlamentbe.

Fedinec Csilla, a Magyar Tudományos Akadémia Kisebbségkutató Intézetének tudományos munkatársa a Nemzetpolitikai Kutatóintézet rendezvényén kifejtette: az Európa Tanács annak idején üdvözölte, hogy a kormány és az ellenzék egyetértésével dolgozták ki a 2011 novemberében elfogadott választási törvényt. A törvény eredményeként vegyes választási rendszert alakítottak ki, ötszázalékos parlamenti küszöbbel. Mint mondta, 87 párt indult a választásokon.
Magyarország 46 megfigyelőt delegált a voksolásra, ezzel a harmadik legtöbb megfigyelőt küldő ország lett. Lengyelország 212, Oroszország 61 megfigyelője ment Ukrajnába – mondta.
Meglepőnek tartja a szélsőséges nacionalista Szvoboda (Szabadság) párt 10 százalék feletti eredményét, az előrejelzések csak 5-7 százalékos támogatottságot jósoltak. Kitért arra, hogy a külföldön leadott szavazatok közül a Szvoboda kapta a legtöbbet, a Magyarországon leadott voksok alapján a negyedik helyet szerezte meg.
A Vitalij Klicsko profi ökölvívó vezette UDAR-ról (Ütés) úgy vélekedett, elért eredménye alapján országos párttá nőtte ki magát.
A Kommunista Párt is “összeszedte magát”, és jól szerepelt – közölte. Megjegyezte, a párt Ukrajna függetlenedése óta mindig bekerült a parlamentbe, és ha nem is jutott kormányra, gyakran a mérleg nyelve lett.
Az urnazárás után vasárnap este közzétett exit poll-eredmények alapján a Viktor Janukovics elnök mögött álló Régiók pártja lett az első a választásokon 31,6 százalékkal, a második a bebörtönzött volt kormányfő, Julija Timosenko mögött álló Egyesült Ellenzék, amely 23,7 százalékot szerzett.
A felmérések szerint öt párt jut be a parlamentbe. Harmadik helyen végzett az UDAR (Ütés) 13,2 százalékkal, negyedik lett a Kommunista Párt 13 százalékkal, és ötödikként bejuthat a Szvoboda (Szabadság) párt, amely az exit pollok alapján 11-12 százalékos támogatottságot szerzett.