A Kisebbségi Jogvédő Intézet immáron harmadik alkalommal szervezhette meg, a már hagyománnyá vált „Kisebbségvédelem Európában” nevet viselő Nyári Egyetemet. 2014. július 7-én vette kezdetét az egy hetes program, melyet több hónap szervezés előzött meg.

Nagy örömünkre szolgált a jelentkezők nagy érdeklődése a program iránt, így a 2014-es nyári egyetemen 30 új résztvevőt köszönthettünk  Piliscsabán. A korábbi évekhez hasonlóan szerettünk volna színes programokkal szolgálni a Nyári Egyetemre felvételt nyert fiatal joghallgatóknak, így a 7 napot felölelő órarendben helyet kaptak a szellemi táplálékot jelentő elméleti és gyakorlati szakemberek magas színvonalú előadásai, valamint szabadprogramok is.

A Nyári Egyetemet Dr. Wetzel Tamás, nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkár nyitotta meg 2014. július 7-én 16 órai kezdettel, majd a Nyári Egyetemet szervező két Intézet igazgatója, Dr. Gyeney Laura (Kisebbségi Jogvédő Intézet), valamint Dr. Kántor Zoltán (Nemzetpolitikai Kutatóintézet) is köszöntette a külhonból érkező lelkes nyári egyetemistákat.

Ezúton szeretnénk köszönetet mondani előadóinknak – Dr. Wetzel Tamásnak nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkárnak, Dr. Bodnár Gergelynek Közigazgatási és igazságügyi Minisztérium, főosztályvezető-helyettesnek,  Eplényi Katának, az Európai Parlament nemzetközi kapcsolatok szakértőjének, Dr. Varga Péternek, a Nemzetpolitikai Államtitkárság referensének, Dr. Gerencsér Balázsnak, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem egyetemi docensének, Orosz Örsnek, a Fórum Kisebbségkutató Intézet munkatársának, Dr. Kovács Péternek, alkotmánybírónak, a PPKE JÁK tanszékvezető egyetemi tanárának, Dr. Bíró Anna-Máriának, a Tom Lantos Intézet Igazgatójának, Dr. Kántor Zoltánnak, Nemzetpolitikai Kutatóintézet Igazgatójának, Herner-Kovács Eszternek a Nemzetpolitikai Kutatóintézet referensének, Bányai József Ügyvéd Úrnak, Farkas Kordonec Gabriella Ügyvédnőnek,Zsigmond Józsefnek, a Mikó Imre Jogvédő Szolgálat munkatársának, Szigeti Enikőnek, a Civil Elkötelezettség Mozgalom Igazgatójának, Dr. Kardos Gábornak, az ELTE tanszékvezető egyetemi tanárának, Dr. Juhász Hajnalkának, a Regionális vagy Kisebbségi Nyelvek Európai Kartája Titkársága tagjának – akik megtiszteltek minket jelenlétükkel, és gondoskodtak arról, hogy széleskörű tudást adjanak át a nyári egyetemistáknak.

Fontosnak tartottuk, hogy a „Kisebbségvédelem Európában” Nyári Egyetem – ahogy azt a neve is mutatja – a kisebbségi jogok mind elméleti, mind gyakorlati aspektusait bemutassa. Így lehetőség nyílt a nyári egyetemisták véleményformálására is, akik workshop keretében tártak fel egy-egy kisebbségvédelemmel kapcsolatos jogesetet.

Az előadásoknak két különleges helyszín adott otthont, a festői szépségű Piliscsaba, valamint a Magyarság Háza. A Nyári Egyetem alkalmat adott a kötetlen beszélgetésre és ismerkedésre, a szabadprogramok és játékok során pedig számos barátság kibontakozásának lehettünk tanúi.

A harminc fős csapat a hagyományos máramarosi ruszin zenét játszó, Técsői Bandafelejthetetlen zenés előadásán is jelen lehetett. A Técsői Banda változatos repertoárját is bemutatta a fiataloknak, így előadásukban román, cigány, orosz, magyar dallamok is felcsendültek. A július 9-ei budapesti látogatás a kiváló előadásokon túl, számos programlehetőséggel szolgált, így alkalom nyílt a Budavári Labirintus megtekintésére is.

A nyári egyetemisták betekintést nyerhettek a borok világába is, a több órát átfogó borászati bemutató és borkóstoló végével pedig „igazi szakértőkké” váltak a fiatalok. Csali János borász, a különleges adottságú területükön, Nemesvita község belterületén termő szőlőkből készült, több ízben díjnyertes borait mutatta be 2014. július 10-én, a nyári egyetem negyedik napján.

Bízunk benne, hogy a közös zenélés, a jó hangulat felejthetetlen emlék marad a fiataloknak, mint joghallgatók pedig hasznosítani tudják a nyári egyetemre meghívott előadóktól megszerzett tudást.