A Nemzetpolitikai Kutatóintézet 2024. április 16-án konferenciát tartott „Jó gyakorlatok a diaszpórapolitikában” címmel a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. székházában. A rendezvény első paneljében a közigazgatási intézmények, a Miniszterelnökség, a Nemzetpolitikai Államtitkárság, valamint a Külgazdasági és Külügyminisztérium által működtetett diaszpóra-támogatási programok kerültek bemutatásra. A második panelben a Rákóczi Szövetség, a Pécsi Tudományegyetem és a győri Széchenyi István Egyetem hasonló jellegű programjait ismertették a meghívott előadók.

Szilágyi Péter nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkár előadásában hangsúlyozta, hogy a diaszpórapolitika célja, hogy a programokban részt vevők úgy élhessék meg magyarságukat, ahogyan szeretnék. Wetzel Tamás honosítási eljárás koordinálásáért felelős miniszteri biztos a visszavándorlók hazai integrációját segítő Hazaváró Irodák (Welcome Office) működését mutatta be. Hernyes Zoltán, a Külgazdasági és Külügyminisztérium Magyar Nyelvi Képzésekért, Diaszpóra és Balassi Programokért Felelős Főosztály vezetője különféle tanulmányi ösztöndíjprogramokról adott számot, különös tekintettel a Diaszpóra Felsőoktatási Programra.

A konferencia második részében Csáky Csongor, a Rákóczi Szövetség elnöke ismertette a Diaszpóra Programot, melynek keretében évente több száz diaszpórában élő magyar fiatalt látogat el Magyarországra. Jarjabka Ákos, a Pécsi Tudományegyetem docense a Diaszpóra Projekt Hálózat kapcsolatépítő és -erősítő tevékenységeiről számolt be. Lampert Bálint, a Széchenyi István Egyetem Apáczai Csere János Pedagógiai, Humán- és Társadalomtudományi Karának egyetemi adjunktus pedig azokról a módszertani képzésekről adott elő, melyek a diaszpórában magyar nyelvet és kultúrát tanítók számára nyújtanak szakmai segítséget.

A konferencia felelős szervezője, valamint a panelbeszélgetések moderátora, Gazsó Dániel összegzésképpen megállapította, hogy a diaszpóra felé irányuló, folyamatosan bővülő és fejlődő támogatáspolitikai gyakorlatok révén Magyarország mára Kelet-Közép-Európa egyik legkiterjedtebb diaszpórapolitikájával rendelkező anyaországává vált.