Március 10. Kántor Zoltán az M1 Ma este című adásában beszélt a Székely Szabadság Napjáról. Később az M5-ön az Ez itt a kérdésben ugyancsak a Székely Szabadság Napja alkalmából beszélgetett Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár úr, Demeter Szilárd, a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatója és Kántor Zoltán, a Nemzetpolitikai Kutatóintézet igazgatója.

https://mediaklikk.hu/video/ma-este-2020-03-10-i-adas/

https://mediaklikk.hu/vi…/ez-itt-a-kerdes-2020-03-10-i-adas/

Február 27. Szabadkán a Magyar Nemzeti Tanács fogadta intézetünk munkatársait, ahol az Oktatási Fordulópontok c. kutatásunk vajdasági adatgyűjtésével kapcsolatban egyeztettek, valamint átadták az óvodakutatásunk összefoglaló kiadványát.

Február 25. Munkatársaink Csíkszeredában a Romániai Magyar Pedagógusszövetséggel egyeztetettek az Oktatási Fordulópontok kutatásunk erdélyi adatgyűjtésével kapcsolatban.

Február 19. Az Oktatási Fordulópontok c. kutatásunk során olyan külhoni fiatalokkal beszélgetünk, akiknek egyik vagy mindkét szülője tartósan külföldön dolgozik. A kutatásba bevont segítők egy képzésen vettek részt hogy olyan technikákat sajátítsanak el, melyek segíthetnek megtalálni a hangot ezzel a speciális célcsoporttal.

Február 17. Beregszászban a Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetséggel egyeztettünk az Oktatási Fordulópontok c. kutatásunk kárpátaljai adatgyűjtésével kapcsolatban, valamint átadtuk az óvodakutatásunk összefoglaló kiadványát, hogy abból minden óvodába eljuthasson egy-egy példány.

Február 14–16. Ópáloson került megrendezésre a Rákóczi Szövetség tanácskozása a Magyar Iskolaválasztási Programról, ahol Kántor Zoltán nemzetpolitikáról, óvoda- és iskolaválasztásról tartott előadást.

Február 6. Elindítottuk az „Oktatási fordulópontok” elnevezésű kutatásunkat, melynek során egy egységes Kárpát-medencei oktatási adatbázis kiépítése a célunk. Az adatokat külhoni partnereinkkel közösen gyűjtjük. Felvidéken a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetsége fogadta munkatársainkat, Ferenc Viktóriát és Rákóczi Krisztiánt.

Február 5–7. Hogyan alakul a fiatalok párkapcsolati helyzete a Kárpát-medencében? A párkapcsolati magatartás és a családalapítási szokások átalakulását jelzi, hogy az elmúlt évtizedekben némileg növekedett a tartós párkapcsolat nélkül élők és az élettársi együttélést választók aránya a fiatalok körében. A házasság nélküli együttélés eltérő mértékben ugyan, de minden külhoni régióban létező jelenség, és leginkább a felvidéki fiatalok körében elterjedt.  Vita Emese többek között azt vizsgálta, hogy milyen demográfiai és egyéb társadalmi tényezők valószínűsítik az élettársi kapcsolat választását a fiatalok esetében. A 25–29 közötti felnőttek például a fiatalabb korcsoportokhoz viszonyítva nagyobb eséllyel élnek élettársi viszonyban, akárcsak a városi lakhellyel rendelkezők (szemben a vidékiekkel) vagy az etnikailag vegyes családból származók. Elemzésének részletes eredményeit munkatársunk a 11. Fiatal Demográfusok Konferenciáján ismertette Prágában.

Január 6. A Nemzetpolitikai Kutatóintézet idén is részt vesz a Kőrösi Csoma Sándor Program (KCSP) kiküldetés előtt álló ösztöndíjasainak felkészítésében. A Duna Palotában megrendezésre kerülő oktatási programszakasz keretében Kántor Zoltán Nemzetpolitika: stratégiai alapok címen, míg Gazsó Dániel A magyar diaszpóra fejlődéstörténete és anyaországi kapcsolatai címen tartottak előadást a déli féltekére készülő KCSP-ösztöndíjasoknak.