Május 13-tól lehet jelentkezni a Nemzetpolitikai Államtitkárság kárpátaljai magyarságot segítő támogatási programjára. A 2015 óta kárpátaljai szociális programcsomag néven ismert program az idei évtől új nevet kap: Zrínyi Ilona Kárpátaljai Támogatási Program néven folytatódik – közölte Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára.

Az államtitkár felidézte: Ukrajna 2014-2015-től gazdasági és szociális válságok sorozatával küzd, amelyet 2022 februárjától egy háborús helyzet is tetéz. Ezek a negatív folyamatok rendkívül nehéz helyzetbe sodorták a kárpátaljai magyar nemzeti közösséget, ezért a magyar kormány 2015-ben programot indított a kárpátaljai magyarság megsegítésére. A program keretében a Nemzetpolitikai Államtitkárság anyagi támogatásban – évi egyszeri, differenciált fizetés-kiegészítésben – részesíti a kárpátaljai magyar nemzetréz megmaradását elősegítő személyeket, valamint étkeztetési támogatást biztosít a magyar óvodások és kisiskolások számára.

Potápi Árpád János hozzátette: „A program keretében támogatjuk a munkájukat magyar nyelven végző tanárokat és oktatási intézményekben dolgozókat, orvosokat és egészségügyi dolgozókat, újságírókat, könyvtárosokat, színészeket, a gyermekvédelmi és sportintézményekben dolgozókat – gyakorlatilag a kárpátaljai magyarság szinten minden rétegét. Mindemellett az óvodások és kisiskolások étkeztetéséhez is hozzájárulunk”. Felidézte: 2023-ban 11 488 pályázatot sikerült támogatniuk, amelyből közel 7 600 egyszeri fizetés-kiegészítése, 3 891 pályázat pedig gyermekéteztetési támogatás volt.

Az államtitkár kiemelte: „A kárpátaljai magyar közösség segítése a továbbiakban is rendkívül fontos célunk. A program közel egy évtizedes működése óta nagyon fontos szerepet játszik a kárpátaljai magyar értelmiség szülőföldön való megtartásában, a háború kirobbanását követően pedig ez a szerep még inkább felértékelődött.”

Hozzátette: „A program névadása sem véletlen. Mindamellett, hogy Zrínyi Ilona a magyar történelem egyik kiemelkedő alakja és ezer szállal kötődik Kárpátaljához, a névválasztással tisztelegni szeretnénk a kárpátaljai magyarok előtt, elsősorban azok előtt a kárpátaljai magyar nők és anyák előtt, akik immár több mint két éve őrzik a szülőföldet, őrzik a családi egységet és őrzik a kárpátaljai magyar nemzetrész megmaradásának reményét.”

Az államtitkár hangsúlyozta: „A kárpátaljai magyar közösség a két éve zajló háború viszontagságai ellenére is bizonyította, hogy történelmi szülőföldjén szeretne maradni. Hozzátette: „Magyarország és a kárpátaljai magyarság a mielőbbi békében érdekelt.”

A program idei keretösszege 2,5 milliárd forint, lebonyolítója idén is a „KMKSZ” Jótékonysági Alapítvány.

A felhívás ide kattintva érhető el!

2024.05.13.