Magyarország Kormánya számos módon segíti a hazánkban élő őshonos nemzetiségeket identitásuk, nyelvük és kultúrájuk megőrzésében. Ezek között is kiemelt jelentőségűek a tanulók részére szervezett nemzetiségi táborok.

A Miniszterelnökség Egyházi és Nemzetiségi Kapcsolatokért Felelős Államtitkársága megbízásából a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt., mint támogató nyílt pályázatot hirdet a bolgár, a görög, a horvát, a lengyel, a német, az örmény, a román, a ruszin, a szerb, a szlovák, a szlovén és az ukrán
nemzetiségi táborok 2021. évi költségvetési támogatására.

A pályázat célja a kiírás körébe tartozó nemzetiségek esetében nappali tagozatos, általános és középiskolai tanulók részvételével történő táborok, erdei iskolák megvalósítása, amelyek célja legalább a következők egyike:

A tanulók anyanyelvi nyelvismereteinek bővítése, a nemzetiségi népismeret részét képező, anyaországgal kapcsolatos történelmi, földrajzi, néprajzi, kulturális ismereteik fejlesztése, a teremtésvédelem érdekében végzett tevékenység támogatása, hagyományőrzés vagy hitéleti tevékenység.

Az elnyerhető támogatás összegének alsó határa 300.000 Forint, felső határa 3.000.000 Forint, a tábor megvalósítási helyszínétől függően.

Fontos változás az idei évtől, hogy a pályázatokat kizárólag a Nemzetpolitikai Informatikai Rendszeren (NIR) keresztül lehet benyújtani, amely regisztrációt követően elérhető a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. weboldaláról.

A pályázatok véglegesítésére 2020. december 17-ig van lehetőség.

A részletes pályázati kiírás megtalálható:

https://bgazrt.hu/hazai-nemzetisegi-tamogatasok-2021/