Eddig 625-en vettek részt a Kőrösi Csoma Sándor-programban, segítve a külhoni magyar közösségeket – közölte a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős miniszteri biztosa hétfőn Budapesten.

Szilágyi Péter a program 2019/2020-as, az északi féltekén tevékenykedő ösztöndíjasoknak szóló szakaszát, valamint az idei Petőfi Sándor-programot lezáró kétnapos konferencia kezdetén mondott köszöntőjében kiemelte: 19 országban 163 szervezetnek segített a Kőrösi Csoma Sándor-program mostani, északi féltekére kiutazó 114 ösztöndíjasa. Közöttük tanárok, néptáncoktatók, cserkészek és egyházi ösztöndíjasok is voltak – ismertette.

A miniszteri biztos közölte: a konferenciára nem mindenki tudott eljönni, mert sokan még külföldi állomáshelyükön tartózkodnak, míg másokat hatósági karanténra köteleztek a koronavírus-járvány miatt. Ők online számolhatnak be az elmúlt kilenc hónapjukról – fűzte hozzá.

Szilágyi Péter megjegyezte, hogy bár mindenki megtapasztalhatta a járványhelyzet okozta nehézségeket, tudomásuk szerint egyik ösztöndíjasukat sem fertőzte meg a koronavírus. Azt tapasztalták, hogy az érintettek jól tudtak élni az online lehetőségekkel, népszerűek voltak például a nyelvórák. A járványhelyzet miatt azonban az ösztöndíjasok fele a tervezettnél korábban, már márciusban hazatért – mondta.

Szilágyi Péter közölte, hogy ez már a hetedik zárókonferenciája a 2013-ban indult Kőrösi Csoma Sándor-programnak, de most először választották külön az északi és a déli félteke ösztöndíjasait. Ennek oka, hogy utóbbiak máskor indultak útnak, és csupán novemberben térnek vissza Magyarországra.

Újra előrébb tudtak lépni: az ösztöndíjasok egyre több közösségben segítenek, egyre több munkát vállalnak – hangoztatta. Az Egyesült Államokban, Clevelandben honlapot hoztak létre, Európában új néptánccsoportokat indítottak – sorolt néhány példát, hozzátéve, hogy mindkét féltekén jó kezdeményezések születtek.

A miniszteri biztos közölte: úgy látják, hogy – némi módosítással – biztonságosan meg tudják hirdetni a Kőrösi Csoma Sándor-programot a 2020/2021-es évre is az északi féltekére. Négy területet jelölnek ki: egyházi, hitéleti tevékenység segítése és/vagy cserkésztevékenység; hagyományőrzés; oktatás és nevelés; valamint általános közösségszervezés. Jelentkezni kizárólag elektronikusan lehet majd – tette hozzá.

Szilágyi Péter a 2015-ben indult Petőfi Sándor-programra is kitért, amely a konferencia keddi témája. Ebben 309 ösztöndíjas vett eddig részt, a 2019/2020-as szakaszban 74. A Petőfi Sándor-programmal kapcsolatban szintén sok új eredményről értesültek – hangoztatta.

Erdélyben számos néptánccsoportot vezettek, Varsóban oktattak – sorolta. A miniszteri biztos azt mondta, hogy a korábbiaktól eltérően több ország átkerül majd a Kőrösi Csoma Sándor-programba, így például Lengyelország és Bosznia-Hercegovina is.

A Kőrösi Csoma Sándor-program célja a diaszpóra magyarságának megszólítása, valamint a diaszpóra közösségi és kulturális életének megszervezése. Ezzel párhuzamosan a Petőfi Sándor-program a Kárpát-medence szórványmagyarságát segíti.

A Petőfi Sándor Program záróeseményén másnap Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár adta át az okleveleket az ösztöndíjasok áldozatos munkájának elismeréseképpen.