A Nemzetpolitikai Kutatóintézet (NPKI) a Mádl Ferenc Összehasonlító Jogi Intézettel (MFI) közösen nemzetközi konferenciát tartott 2022. március 28–29-én a Magyar Tudományos Akadémia Felolvasótermében. A Diaspora Policies in the 21st Century. New Answers for New Challenges (Diaszpórapolitikák a 21. században. Új válaszok az új kihívásokra) című konferenciára tíz különböző országból érkeztek szakértő vendégelőadók.

A konferencia legfőbb célja az volt, hogy átfogó képet nyújtson a migrációs eredetű diaszpóraközösségek intézményesülésének és támogatottságának tudományos megközelítéseiről és jelenkori kihívásairól, valamint az összegzett ismeretek alapján segítse az anyaországok diaszpórapolitikájának hatékonyabbá tételét.

A rendezvényt március 28-án délelőtt Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár, Szilágyi János Ede, az MFI igazgatója, valamint Kántor Zoltán, az NPKI igazgatója nyitották meg.

Kántor Zoltán
Kántor Zoltán
Potápi Árpád János
Potápi Árpád János
Szilágyi János Ede
Szilágyi János Ede

Az első panel címe The Relationship between Kin-state and Diaspora: Diaspora Policy in Public Administration (Az anyaország és a diaszpóra kapcsolata: diaszpórapolitika a közigazgatásban) volt, melynek keretében Laurence Weinbaum Izraelből, Myra Waterbury az Egyesült Államokból, valamint Wetzel Tamás miniszteri biztos tartottak előadást. A panelt Kántor Zoltán moderálta.

A második panel, Diaspora Policies in Theory and Practice (A diaszpórapolitika elméleti és gyakorlati megközelítései) előadói voltak: Nadav Douani izraelből, Necati Anaz és Mehmet Köse Törökországból, valamint Gazsó Dániel az NPKI diaszpórakutatásokért felelős referense. Moderált: Fazakas Zoltán József (MFI).

A konferencia második napján, március 29-én a kelet-közép- és dél-európai térség diaszpórapolitikai gyakorlatai kerültek bemutatásra. A két egymást követő panel legfőbb célja a tapasztalatcsere volt a külhoni támogatások területén meglévő jó gyakorlatok (best practices) feltárása és összegzése érdekében.

A konferencia harmadik panelbeszélgetésének vendégelőadói voltak: Egidijus Aleksandravičius és Dainius Genys Litvániából, Milan Bošnjak Horvátországból, Ivan Brkljač Szerbiából, Dejan Valentinčič Szlovéniából, Molnár Balázs a Kopp Mária Intézettől, Domaniczky Endre a Mádl Ferenc Intézettől. A kétrészes panelbeszélgetést Gazsó Dániel (NPKI) moderálta.

Végül a negyedik panelben Arno Gujon Szerbiából, Jan Badowski Lengyelországból, valamint Jiří Krátký Csehországból vettek részt. Moderált: Kovács Bálint (MFI).