A Miniszterelnökség Egyházi és Nemzetiségi Kapcsolatokért Felelős Államtitkársága és a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. 2019. október 28-án tájékoztató napot tartott a 2020. évre vonatkozó nemzetiségi támogatások pályázati kiírásaival kapcsolatban.

A rendezvényen résztvevő nemzetiségi szervezetek képviselőit Tircsi Richárd, a Miniszterelnökség Egyházi és Nemzetiségi Kapcsolatokért Felelős Államtitkárság Nemzetiségi főosztályvezetője köszöntötte, aki elmondta, hogy az elmúlt évekhez hasonlóan idén tovább nőtt a nemzetiségek működésére és rendezvényeik támogatására fordítható összeg, mely 2020-as évre elérte a 1.600.000.000 Ft-ot.  Külön felhívta a figyelmet a 2020. évi kulturális kezdeményezések támogatása kapcsán két újdonságra.  Az egyik, a nemzetiségi közösségek hitéletét erősítő útmenti keresztek állítására, felújítására vonatkozó lehetőség, a másik a teremtésvédelem érdekében végzett tevékenység támogatása, mely tovább színesíti a nemzetiségi közösségek kulturális identitásuk erősítésének alternatíváit.

Ezt követően Kárpáti Árpád, a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. Hazai egyházi és nemzetiségi támogatások igazgatója üdvözölte a jelenlévőket. Kiemelte, hogy a támogatások kezelése során fontos a felek bizalmi alapú együttműködése, hiszen közös cél a gördülékeny ügyintézés és ezáltal a minél sikeresebb megvalósítás.

Tölcsér Tímea, az Alapkezelő Nemzetiségi támogatások osztályvezetője részleteiben mutatta be a három pályázati kategóriára vonatkozó tudnivalókat, amelyet Nagy Erika, az Alapkezelő Támogatáselszámolási és monitoring igazgatóság osztályvezető-helyettese előadása követett, aki pedig a szakmai és pénzügyi beszámolással kapcsolatos tudnivalókkal kapcsolatban adott részletes tájékoztatást.

A rendezvény második felében a résztvevők feltehették kérdéseiket, amelyekre az Államtitkárság és az Alapkezelő munkatársai válaszoltak.