Szeptember 15-én kezdetét vette a diaszpóra magyarságát segítő Kőrösi Csoma Sándor Program és a Kárpát-medencei szórványmagyarságot támogató Petőfi Sándor Program 2023/2024-es külföldi programszakasza, amelynek keretében 125 ösztöndíjas kezdi meg munkáját a világ különböző pontjain.

A Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága által 2013-ban indított Kőrösi Csoma Sándor Program és a 2015-ben életre hívott Petőfi Sándor Program célja, hogy kiküldött ösztöndíjasokon keresztül segítse az anyaországon kívül, diaszpórában és szórványban élő magyar közösségeket magyar identitásuk megőrzésében. A 9 hónapra kiutazó ösztöndíjasok feladata, hogy közösségszervező munkával – magyar nyelv és kultúra oktatásával, rendezvények szervezésével, cserkész- és hagyományőrző tevékenységgel – segítsék az anyaországtól távol élő, sokszor másod- vagy harmadgenerációs magyarokat magyarságtudatuk erősítésében és az anyaországgal ápolt kapcsolataik szorosabbra fűzésében.

Az új programszakasz keretében a Kőrösi Csoma Sándor Programban 90 ösztöndíjas teljesít majd szolgálatot az északi félteke országaiban (USA, Kanada és Európa országai), a Petőfi Sándor Program keretében pedig 35-en utaznak a Kárpát-medence szórványmagyar vidékeire (Románia, Szlovákia, Szerbia, Horvátország és Szlovénia területére). A Kőrösi Csoma Sándor Program új célországai között szerepel idén Ciprus, Hollandia, Norvégia, Lengyelország, az Egyesült Királyságon belül pedig Skócia.

A kiválasztott ösztöndíjasok a kiutazást megelőzően felkészítő oktatáson vettek részt Budapesten, amelynek célja a nemzetpolitikai és a diaszpórával kapcsolatos ismeretanyag és az ösztöndíjas tevékenység ellátásával kapcsolatos gyakorlati készségek elsajátítása volt. A 2023/2024-es programévben a résztvevők összesen 173 fogadószervezet munkáját segítik majd a diaszpórában és a szórványban.

A Nemzetpolitikai Államtitkárság Kőrösi Csoma Sándor és Petőfi Sándor Programjának indulása óta már több mint ezer ösztöndíjas teljesített szolgálatot a világ különböző pontjain. A két programon keresztül gyakorlatilag minden közösséget sikerült elérni, ahol jelentős számban élnek magyarok. Az ösztöndíjasok munkájának köszönhetően új hétvégi magyar iskolák jöttek létre, új néptáncegyüttesek és cserkészcsapatok alakultak, sokan tettek sikeres magyar nyelvvizsgát és számos új, a magyarságot erősítő kezdeményezés látott napvilágot.

2024.09.16.