Az erdélyi magyarok számára fontos kérdés, milyen Európában fogunk élni. Hozzánk a közösségek és régiók Európájának elképzelése áll közel, amelyben egyenlő esély illeti meg a nemzeti közösségeket. A jelenlegi, nem működő romániai régiók nem képviselnek ugyan bennünket, de Erdély, mint szélesebb régió – beleértve a Partiumot, Bánságot – európai jövője fontos mindannyiunk számára” – fogalmazott vasárnap Vincze Loránt Szatmárnémetiben, a Partiumi Magyar Napok fórumán.

A FUEN elnöke a Minority SafePack európai kisebbségvédelmi kezdeményezés jelenlegi helyzetéről beszélve elmondta, a sikeres aláírásgyűjtést követően a következő hónapok arról szólnak, hogy Európa minél több helyére elvigyék az üzenetet: az őshonos kisebbségek ügye megoldatlan, és ehhez kérik a többségiek támogatását, az európai szintű többség-kisebbség paktum elfogadását.

Ezáltal juthatnak az európai kisebbségek közelebb ahhoz a célhoz, hogy az Európai Unió a választások után elkezdjen foglalkozni a kisebbségvédelmi jogi keret kidolgozásával. „Számomra ez a következő hónapok legfontosabb tennivalója. Következetesen, határozottan kell képviselnünk közös ügyeinket” – fogalmazott. Hozzátette: folyamatosan változó Európában kell közösségi ügyeinket képviselnünk. ”Az Unió az elmúlt öt évben nem tudott válaszokat adni nem csupán az őshonos kisebbségek védelme ügyében, hanem a bevándorlás kérdése körében sem. Ugyanakkor, sajnos Románia sem tudott megfelelőképpen élni a tagságból származó előnyökkel, nem használta jól ezt a tizenegy évet. Az sem igaz azonban, hogy nem származott hasznunk az Unióból, számos településen történtek fontos, hatalmas értékű fejlesztések, csakhogy ezek a jó település- és önkormányzati vezetők érdemei, itt Szatmár megyében is az RMDSZ választottjainak. Mindeközben az állam inkább bürokratikus akadályokat görgetett eléjük, mintsem hogy segítette volna őket a forrásszerzésben” – vélekedett az európai kisebbségvédelmi ernyőszervezet vezetője.

A Partiumi Magyar Napok keretében megtartott kerekasztalbeszélgetés házigazdája Pataki Csaba, a megyei önkormányzat és a megyei RMDSZ elnöke volt, további résztvevői pedig Kereskényi Gábor szatmárnémeti polgármester, Túrós Loránd szenátor, Magyari Loránd képviselő, városi és megyei tanácsosok voltak. A rendezvény kezdetén Vincze Loránt köszönetet mondott a Szatmár megyei magyaroknak és az RMDSZ-nek a Minority SafePack aláírásgyűjtés sikeréért. Egy nappal korábban a XXII. Tövisháti Napokon Szilágycsehben köszönte meg a szilágysági támogatásokat.

2018.08.30