Mára sikerült visszapótolni Kárpátalján a rossz biztonság, a kelet-ukrajnai háborús helyzet miatt 2016 előtt elmaradt turistákat. Nagy sikerük van a magyar kormányzati támogatással indított utaknak – mondta el újságíróknak Grezsa István kormánybiztos.

Felidézte, hogy 2016-ban egy sajátos utazási programot indítottak, miután szembesültek azzal, hogy a kelet-ukrajnai háborús helyzet miatt lényegében eltűntek a magyar diákcsoportok Kárpátaljáról. Úgy döntöttek, hogy indítanak egy egyházi és nyugdíjas utaztatási programot. Ma már teljesen biztonságos egy ilyen kirándulás.

Ezt sokan tudják is, egymás után jelentkeznek a nyugdíjas és egyházi közösségek, tantestületek, családszervezetek a Rákóczi Szövetség és a Kárpátaljáért felelős kormánybiztos együttműködésével szervezett utakra. Az elmúlt két évben már 10 ezren utaztak így, az év végéig pedig 150 újabb csoport 6.000 tagja indul útnak – a költségekből minden csoport esetében 200 ezer forintot vállal át a Kárpátaljai Utazási Program keretében a kormány. A sikerre tekintettel a keretösszeget az idén 25-ről 30 millió forintra emelték. A pályázati kiírást és a sikeres pályázók névsorát a Rákóczi Szövetség honlapján érhetjük el.

Kárpátalja gyönyörű – mondja a kormánybiztos. Festői tájak, történelmi és kulturális emlékek várják az utazót. De nemcsak az anyaországi turisták járnak jól: útjaikkal a falusi turizmus részvevőinek megélhetését is segítik. Az elmúlt két évben, a program meghirdetése óta 80-90 millió forintot hagytak Kárpátalján a magyar turisták. Ezzel elősegítették a gazdasági stabilitást, azt a célt, hogy a szülőföldjükön boldogulhassanak a határon túli magyarok – hívta fel a figyelmet Grezsa István. Az anyaországi turistákat pedig az ukrajnaiak is követik Kárpátaljára: az utóbbi időben fellendült a belföldi turizmus is.

A kormánybiztos szólt arról is, hogy az idei parlamenti választásokon nyolcszor többen voksoltak Kárpátaljáról, mint négy évvel korábban. Ez egyfajta lelki gát áttörését is jelenti, mert Ukrajnában a kettős állampolgárság nem megengedett – mondta.

2018. április 18.