A Miniszterelnökség Nemzetpolitikáért Felelős Államtitkársága idén is támogatásban részesíti a kárpátaljai magyarság különböző rétegeit a kárpátaljai szociális programcsomag keretében – közölte Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára. A kormány ezzel újabb támogatást nyújt a háború sújtotta kárpátaljai magyarságnak.

Az államtitkár emlékeztetett: a 2015 óta működő kárpátaljai szociális programcsomag a kárpátaljai magyarságnak szóló egyik legátfogóbb program. A program keretében anyagi támogatásban – évi egyszeri fizetés-kiegészítésben – részesítik a kárpátaljai magyarság különböző rétegeit: a magyar nyelven oktató tanárokat, egészségügyi dolgozókat, szociális és kulturális munkásokat, újságírókat, színészeket és számos más réteget, emellett támogatják a gyermekétkeztetést.

Potápi Árpád János kiemelte: a programot az idei évben is meghirdetik 2 362 820 000 Ft keretösszeggel. Ismertette: 2022-ben az orosz-ukrán háború okán egyszerűsítik a pályázatok benyújtásának menetét. Hozzátette: az idei évtől a hivatalosan működő vasárnapi iskolában legalább 5 hónap munkaviszonnyal rendelkező, magyar nyelven oktató pedagógusok is pályázhatnak, ezzel is hozzá szeretnének járulni a szórványban élők oktatásának javításához, a szórványközösségek megerősítéséhez.

A felhívás június 15-től elérhető a www.bgazrt.hu honlapon, a benyújtási határidő kategóriánként változó.

Az államtitkár kiemelte: a program az elmúlt évek során jelentősen hozzájárult ahhoz, hogy a kárpátaljai magyarság ne hagyja el tömegesen a szülőföldjét. Felidézte: a tavalyi évben 15 119 nemzetpolitikai szempontból fontos tevékenységet ellátó személy részesült egyszeri támogatásban.

Hangsúlyozta: Magyarország Kormánya mindent megtesz azért, hogy a rendkívül nehéz háborús helyzetben is támogatást nyújtson a kárpátaljai magyarság számára. A program a jelenlegi háborús helyzetben a magyar nemzeti kisebbség megőrzésén túl még inkább hozzájárul ahhoz, hogy a magyar szakemberek szülőföldjükön maradva, munkájukat a köz javára végezhessék.

Az államtitkár kiemelte: Magyarország számára kiemelten fontos, hogy Ukrajnában mielőbb béke legyen. Magyarország abban érdekelt, hogy a szomszédos Ukrajna egy szuverén, kiegyensúlyozott, demokratikus jogállam legyen, ahol a nemzeti kisebbségek, köztük a kárpátaljai magyar kisebbség is biztonságban és nyugalomban élhet szülőföldjén.

A pályázati felhívást innen tudják letölteni:

2022.06.15.