A magyar kormány stratégiai szövetségese a Felvidéken továbbra is a Magyar Közösség Pártja (MKP) – jelentette ki Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikai államtitkára azon a sajtótájékoztatón, amelyet a – hétvégén megalakulásának huszadik évfordulóját ünneplő – felvidéki magyar párt vezetőivel szerdán tartott találkozó után rendeztek Pozsonyban.

Az államtitkár elmondta: a találkozónak több apropója volt, részint az MKP hétvégi ünnepi kongresszusa, részint pedig az, hogy egyeztessenek a magyar kormány támogatásával a Felvidéken megvalósuló programok – az óvodafejlesztési, valamint a gazdaságélénkítő program – jelenlegi állásáról, s az is, hogy közösen vegyenek részt a két évvel ezelőtt működtetni kezdett Pozsonyi Magyar Szakkollégium ünnepélyes évnyitóján.

Potápi Árpád János a sajtótájékoztatón gratulált Menyhárt Józsefnek, az MKP elnökének, illetve a párt korábbi elnökeinek és tagjainak az elmúlt két évtizedben végzett munkájukért. Megjegyezte: leginkább azokat illeti hála, akik végig kitartottak a párt mellett, és “valóban a magyar közösség pártjává tették azt”. Továbbra is az MKP a magyar kormány stratégiai szövetségese a Felvidéken, és a magyar kormány minden politikai támogatást megad neki, hogy a párt meg tudjon felelni a következő másfél év kihívásainak – szögezte le az államtitkár, utalva arra, hogy ebben az időszakban Szlovákiában három választást is tartanak, novemberben helyhatósági választást, jövőre pedig európai parlamenti és államfőválasztást is.

Pozsony, 2018. szeptember 26.
Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelõs államtitkár (b) és Menyhárt József, a felvidéki Magyar Közösség Pártjának (MKP) elnöke sajtótájékoztatót tart megbeszélésük után Pozsonyban, az MKP székházában 2018. szeptember 26-án.
MTI Fotó: Krizsán Csaba

Menyhárt József megköszönte a támogatást, s a közelgő helyhatósági választásra utalva leszögezte: az MKP “előre halad, van ereje és partnere is”. Bejelentette: a párt szombati ünnepi kongresszusán bemutatják az MKP államfőjelöltjét, aki – mint fogalmazott – “erős jelölt lesz”. Újságírói kérdésre válaszolva hangsúlyozta: az MKP olyan jelöltet fog állítani, aki magyarként indul, és nem fog meghátrálni. Ez utóbbival Menyhárt arra utalt, hogy néhány napja a Most-Híd elnökének és államfőjelöltjének, Bugár Bélának a kampányindító sajtótájékoztatóján annak stábja fontosnak tartotta hangsúlyozni: Bugár nem magyar elnökjelöltként indul, hanem mint szlovák állampolgár.

Potápi Árpád János a szerdai sajtótájékoztatón beszélt a Kárpát-medencei óvodafejlesztési program felvidéki célkitűzéseiről és eddigi eredményeiről is, hangsúlyozva: azzal, hogy több, mint 130 óvoda újult és újul meg, illetve több mint harminc új épül, biztosítva lesz, hogy minden magyar kisgyermek magyar bölcsődébe, óvodába tudjon járni a Felvidéken. Hozzáfűzte: jelenleg 48 ezer óvodás jár magyar intézményekbe a Kárpát-medencében, a cél pedig az, hogy ezt a számot sikerüljön 60 ezerre növelni, s ennek teljesítése eddig jól halad. Az államtitkár a Felvidéken megvalósuló gazdaságélénkítő programról azt mondta: az jelentős szerepet játszik a helyi magyar közösség saját szülőföldjén történő boldogulásában, mivel a felvidéki magyar vállalkozók jelentős hányada az ország hátrányos helyzetű régióiban él.

Pozsony, 2018. szeptember 26.
Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelõs államtitkár (k), Czimbalmosné Molnár Éva, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelõs osztályának vezetõje (b) és Mózes Szabolcs, a Pozsonyi Magyar Szakkollégium igazgatója (j) megtekintenek egy szobát a szakkollégiumban az ünnepélyes tanévnyitó napján, 2018. szeptember 26-án. Az intézmény a magyar állami támogatásból 2016-ban kezdett el mûködni.
MTI Fotó: Krizsán Csaba

Potápi Árpád János később részt vett a magyar állami támogatásból 2016-ban működtetni kezdett Pozsonyi Magyar Szakkollégium ünnepélyes tanévnyitóján, ahol rámutatott az intézmény által ellátott fontos feladatokra, egyebek mellett arra, hogy az oda járó diákoknak magyar környezetet biztosít Pozsonyban. A Pozsony belvárosában működő intézmény az idén 15 bentlakóval kezdi az új évadot, ők – azonfelül, hogy szállást biztosítanak nekik – többletként szemináriumokon, előadásokon és vitaesteken is részt vehetnek.

2018.09.26