Több mint háromszáz kisgyermek és felnőtt szűrővizsgálatát végzi el a Magyar Katolikus Karitász orvosmissziója a hétvégén a vajdasági Muzslyán és Dreán.

Grezsa István, a Miniszterelnökség Szabolcs-Szatmár-Bereg megye és Kárpátalja együttműködésének és összehangolt fejlesztési feladatainak kormányzati koordinációjáért felelős kormánybiztosa szombaton telefonon az MTI-nek azt mondta: a határon túl végzett orvosi szűrővizsgálatok is szerves részét képezik az elmúlt nyolc év magyar nemzetpolitikájának.

Kiemelte: egyrészt zajlik egy határokon átívelő nemzetegyesítés, amely a világ valamennyi magyar közösségét szeretné eggyé szervezni, és ennek egyik hangsúlyos eleme az, hogy “megérje magyarnak lenni 98 évvel Trianon után a Kárpát-medencében”. Ezt testesíti meg a gazdaságfejlesztési program. Másrészt pedig fontos a hálózati kapcsolatok fejlesztése, amely nélkül nem lehetne ezt a célt elérni – mondta a kormánybiztos. Hozzáfűzte, hogy a katolikus orvosmisszió jól illeszkedik abba a Kárpát-medencei óvodafejlesztési programba is, amely az egész térségben 38,5 milliárd forintos forrásból 154 új óvodát és bölcsődét kíván felépíteni, valamint közel 450-et felújítani.

Aláhúzta, hogy a katolikus orvosmisszió azért nagyon fontos, mert “a cselekvő szeretet jegyében olyan szakmai programot hajt végre, amelyben nemcsak problémákat szűrnek ki a korosztályos gyermekeknél, hanem utána figyelemmel kísérik a sorsukat, ellátják őket a szükséges eszközökkel, és mintát mutatnak arra, hogyan kellene a szűrővizsgálatokat végezni a magyar közösségekben Kárpát-medence-szerte”.

A szerbiai egészségügy az utóbbi néhány évben fejlődésnek indult, a lakosság általános egészségi állapotának javítása érdekében például az illetékes minisztérium az utóbbi fél évben átlagosan kéthetente szervez ingyenes szűrővizsgálatokat az ország egészségügyi intézményeiben, a legközelebb vasárnap vizsgálják meg a jelentkezőket az orvosok.

Vojcek László főorvos, egyetemi tanár, az orvosmisszió vezetője viszont azt mondta, a Vajdaságban nem is az a gond, hogy nem tudnak az emberek eljutni az orvoshoz, sokkal inkább problémát jelent a tájékozatlanság és az orvoskerülő magatartás.

A Magyar Katolikus Karitász Orvos- és Medikusmisszióján keresztül a határon túliak úgy érzik, hogy voltaképpen a magyar államot fogadják, az anyaországból érkező orvosokat látják vendégül, akik nemcsak vizsgálatokat végeznek, hanem “a magyar orvost testesítik meg, akitől minden mást is meg lehet kérdezni az egészséggel kapcsolatban” – szögezte le Vojcek László.

Az orvosmisszió vezetője felhívta a figyelmet arra, hogy a gyerekeknél főként a szemészeti, a fogászati és a mozgásszervi betegségek megelőzésére figyelnek.

Májusban két kárpátaljai szűrővizsgálatot szervez a Karitász orvosmissziója, azt követően pedig ismét a Vajdaságba látogatnak.

(MTI)

Fotó: vajma.info