A Split-dalmát megyei HMDK-egyesület a Nyári Magyar Kultúrnapok keretében ünnepelte meg Szent István napját.

A kultúrnapok keretében tartott ünnepségen rövid alkalmi műsorral emlékeztek államalapító királyunkra a spliti és a Brač-szigeti magyarok. A műsor után Szenn Péter református püspök szentelte meg az új kenyeret. Augusztus 20-án pedig a Diocletianus-palotában működő városi múzeumban egy alkalmi kiállítást hoztak tető alá horvátországi magyar művészek munkáiból. A tárlat a hónap végéig lesz látható.

– Fontos számunkra, hogy itt, a szórványban is megünnepeljük a magyar államalapítás napját. Egy alkalmi műsorral készültünk, valamint rendeztünk egy kiállítást drávaszögi, spliti, zágrábi és fiumei amatőr festők műveiből, amelyeket a városi vezetés jóvoltából a városi múzeumban állítottunk ki – mondta Tripolszki Anikó, az egyesület elnöke.

A rendezvényen megjelent Ivo Stanišić tiszteletbeli magyar konzul és Gárdos Béla, Magyarország ideiglenes spliti kihelyezett konzulja, valamint a város kisebbségi hivatalának vezetője, Tonči Blažević is. A rendezvényt a zágrábi Kisebbségi Tanács és Split városa támogatta.

2018.08.21.