A magyar kormány határon túl indított programjairól és nemzetpolitikai céljairól tartott előadást Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára a dél-dalmáciai Omisban rendezett szórványkonferencián, amelyen a Horvátországban működő magyar egyesületek vezetői vettek részt.

Az államtitkár az MTI-nek telefonon elmondta: a tanácskozáson Baranyából, Szlavóniából, a tengermellékről és néhány köztes megyéből is érkeztek magyar szervezetek képviselői. A cél az volt, hogy az egyesületek megismerjék egymást, egymás munkáját, valamint tájékoztatást kapjanak a magyar kormány pályázati lehetőségeiről és a határon túl futó aktuális programokról. Kiemelte: előadásában beszélt a Szülőföldön magyarul, valamint a Kárpát-medencei óvoda- és iskolafejlesztési programról, továbbá a vállalkozásfejlesztési támogatásokról.

A Szülőföldön magyarul program keretében az utóbbi hét évben 38 milliárd forintnyi oktatási-nevelési támogatást nyújtott a magyar kormány mintegy 240 ezer külhoni magyar diáknak. A 38,65 milliárd forintnyi óvodafejlesztési támogatásból pedig 150 új óvoda és bölcsőde épül, valamint 410 intézmény újul meg a Kárpát-medencében – hangsúlyozta a politikus. Hozzátette: Horvátországban eddig közel 240 millió forintot költöttek az oktatással kapcsolatos fejlesztésekre.

A szórványban élő magyar közösségek identitásának erősítését szolgálja a Kőrösi Csoma Sándor program és a Petőfi program – mutatott rá az államtitkár. Mint mondta: a program indulása óta 525 magyarországi és külhoni fiatal látogatott el a szórványban és a diaszpórában élő magyar közösségekbe, hogy segítsék azok munkáját. Jelezte, hogy idén mindkét programban növelik az ösztöndíjasok létszámát. Horvátországban jelenleg két ösztöndíjas van, Daruváron és Vukováron, idén pedig a fiumei közösségbe is érkezik közösségszervező.

“2015-2017 között több mint 110 millió forinttal támogattuk a Horvátországi Magyar Pedagógusok Fóruma szakképzésfejlesztési tervének megvalósítását” – mondta Potápi Árpád János, majd hozzáfűzte: a drávaszögi Kopács településen létrehozott tangazdaságot idén további 30 millió forinttal segítik. A vállalkozások támogatásával kapcsolatban aláhúzta, hogy az elmúlt években összesen 302 vállalkozásfejlesztési projekt megvalósítását támogatták mintegy 1,5 milliárd forinttal és ezen a téren is bővülés várható.

A konferencián részt vett Jankovics Róbert horvátországi magyar parlamenti képviselő, a Horvátországi Magyarok Demokratikus Közösségének (HMDK) elnöke is. A képviselő a beszédében a szervezet elmúlt 25 évéről szólt, valamint ismertette jövőbeni terveiket.

MTI

2018.06.17