Potápi Árpád János sajtótájékoztatón felidézte, a külhoni magyar szervezetek az első pályázati kiírás keretében 1,5 milliárd forint értékben működésre, fejlesztésre és eszközbeszerzésre, a második kiírásban 500 milliós keretösszegből programjaik és rendezvényeik megvalósítására nyújthattak be pályázatot.

Az első kiírásra 2473 pályázat érkezett, amelyek közül 1385 nyert el támogatást. A másodikra beérkezett 2 312 pályázatból 987 nyert – ismertette az államtitkár.

Potápi Árpád János az ukrajnai háborúval kapcsolatban bejelentette: a két felhívásból összesen 68,9 millió forintot fordítanak humanitárius-karitatív célokra, ezzel a Kárpátalján maradt magyarokat és a belső-ukrajnai menekülteket fogják segíteni. Utóbbiak számát az államtitkár több mint 300 ezerre becsülte.

A kormánypárti politikus kiemelte, hogy a magyar kormány minden segítséget megad a bajbajutottaknak, legyenek magyarok vagy ukránok, és nemcsak a Magyarországra érkezetteknek, hanem a belső menekülteknek is, akiket Kárpátalján magyar fenntartású intézményekben, óvodákban, iskolákban szállásolnak el.

A pályázatok további részleteiről szólva Potápi Árpád János elmondta, hogy az első kiírásban egy pályázattal elnyerhető, vissza nem térítendő támogatás összege 300 ezer forinttól 5 millió forintig terjedt, a másodikban pedig 300 ezer forinttól egymillió forintig.

Felidézte azt is, hogy a pályázatokat mindkét kiírásban hat alprogramban – oktatási, kulturális, egyházi, sport, ifjúsági, cserkész és közösségi, diaszpóra – hirdették meg.

Potápi Árpád János közölte, a külhoni magyarság számára fontos célok mögé a magyar kormány odaáll, és támogatja azokat. 

Az államtitkár egyúttal köszönetet mondott az április 3-ai országgyűlési választásokon részt vevő külhoni magyaroknak, akik rekordszámban adták le voksukat. Kitért arra is, hogy az ő 94 százalékuk a kormánypártokra szavazott, ami “erőteljes visszajelzés” a korábbi évek nemzetpolitikájának.

2022.04.27.