A Komáromi Jókai Színház 65. évadának utolsó előadásán, az egyik legfontosabb magyar dráma, Katona József Bánk bán című tragédiájának premierjén Potápi Árpád János, nemzetpolitikai államtitkár köszöntötte a jubiláló színházat.

A bemutató előtt Csenger Tibor, Nyitra megye alelnöke is gratulált az évfordulóhoz, valamint a fenntartó nevében további támogatásáról biztosította a felvidéki magyarság bástyájának számító kőszínházat.

Potápi Árpád a Jókai Színház szerepéről szólva elmondta, kezdetektől fogva több mint a színészek és szerepek összekötése. „Ez a közösség a felvidéki magyarság menedékévé, otthonává, találkozóhelyévé vált” – fogalmazott, hozzátéve, a jogfosztottság, a meghurcoltatás okozta sebek begyógyításának menedékhelyévé vált az intézmény.

„Otthonná, amikor a külső világ túl szűknek bizonyult, végül pedig egy olyan találkozóhellyé, ahol az itt élő magyaroknak ma is egy térben van lehetőségük megélni összetartozásukat, megélni magyarságukat“ – hangsúlyozta a nemzetpolitikai államtitkár, aki azt is elmondta, hogy a magyar kormánnyal 2010 óta közösen dolgoznak ezeknek a „kis magyar világoknak“ a megtartásáért. „Mert amíg van menedék, van otthon és van találkozóhely, addig a közösség is tud élni és virágozni“. Az idei évad csúcspontjának számító Bánk bán előadásról elmondta, bár minden előadással új értelmet nyer Katona darabja, mégis van egy állandó mondanivalója számunkra: az, hogy egy nemzet vagyunk.

Dobai Tibor, a színház gazdasági igazgatója Potápi Árpád Jánost, a nemzetpolitikai államtitkártól veszi át az elismerő oklevelet (Fotó: Szalai Erika/Felvidék.ma)

Csenger Tibor (MKP), a Nyitra megyei önkormányzat alelnöke a fenntartó nevében szólva kifejtette, hogy 65 évvel ezelőtt, embert próbáló időkben alakult meg a Jókai Színház elődje, a Magyar Területi Színház (MATESZ). „Úgy vélem, a MATESZ nélkül a sok megpróbáltatáson átesett felvidéki magyarság nem tudott volna elindulni felfelé. Ezért szerepe és jelentősége történelmi mértékű és a mindenkori politikumnak, illetve a társadalomnak minden lehetséges módon támogatnia kell“ – mutatott rá az alelnök. Nyitra megye alelnökeként biztosította a jelenlévőket arról, hogy a megyei önkormányzat magyar érzelmű képviselőtársaival azért dolgoznak a jövőben is, hogy a Komáromi Jókai Színház működése mindig zavartalan és biztosított legyen.

Forrás: felvidek.ma