Negyedik alkalommal rendezték meg a Népviselet napját, melyhez idén a Kallós Zoltán Alapítvány óvodásai és kisiskolásai is csatlakoztak.

2015-ben indítottam útjára az “Egy nap népviseletben” kezdeményezést, melynek célja, hogy felhívja a figyelmet népviseletünk sokszínűségére, értékére a sok világnap között. Manapság színpadon, múzeumban, felvonuláson lehet leginkább népviseletbe öltözött embereket látni, de egyre kevesebb azok száma, akik életvitelszerűen hordják még ezeket a ruhákat. Pedig egyik-másik darabja határozottan jól mutat mai, modern ruhákkal kombinálva. Akkor miért ne viseljük őket? Kincseket lehet találni a nagyszülők szekrényeinek mélyén. Egy kis kreativitással pedig különleges megjelenést varázsolhatunk magunknak.

Április 24-én népviseletbe öltözött embereket lehet látni a világ különböző pontjain. Teljes viseletben, vagy egy részét mai ruhával kombinálva mentek aznap iskolába, óvodába, munkahelyekre. Öröm volt látni, hogy milyen boldogok a Facebook eseményre (FB: Egy nap népviseletben – 2018) beküldött képeken, és hogy milyen messzire eljutott a kezdeményezés híre. Los Angelestől Új-Zélandig rengeteg helyről érkeztek képek. Óvodák gyermekfoglalkozásokat szerveztek, más intézmények táncházat, volt aki gálaműsort rendezett. A válaszúti pedagógusokkal mi is gyermekfoglalkozást szerveztünk aznapra.

Bécs utcáin népviseletben

Nagy volt a készülődés és hangzavar a reggeli órákban, 50 gyermek készülődött az első népviseletes táncházához. Míg egyesek öltöztek, a többi már hajat font, előkerültek a pántlikák és a szebbnél-szebb kalárisok. A csapatot két nagy részre osztva különböző foglalkozásokon vehettek részt. Az egyik csoport elsőként a múzeumba ment, ahol Tar Virág tartott foglalkozást, tárlatvezetést a Kallós Zoltán Néprajzi Gyűjteményben. Ezután mezőségi női és férfi viseletet terveztek, ebben Major Melinda és Florisca Tünde voltak segítségükre. A csapat másik fele ebben az időben táncházban volt. Nagy volt a boldogság, hogy viseletben lehettek, élvezték a nagy szoknyák pörgését. A foglalkozást Varga Orsolya és Pillich Balázs vezette, éneket tanított Füleki Renáta.

Hrágyel Dóra – Petőfi Program ösztöndíjas írása