A Vajdaságba érkezett ösztöndíjasok a Nemzeti Tanács szervezésében első hónapot Szabadkán töltik. Itt lehetőség van a közös munka megalapozására, ismerkedésre, és közben az itt működő szervezetek, intézmények rendszerébe is betekintést nyernek. Csak ez után indul ki-ki a tényleges fogadószervezetéhez.

A fő kompetenciáik és szakterületük megismerése végett minden központi szórványt körbe látogatnak a vajdasági ösztöndíjasok, és ez után dől csak el, hogy ki-ki hol folytatja majd a fent maradt 8 hónap szolgálati időt. Ezen városok és tájak hozták azon ötletet, hogy keressenek Petőfis emlékhelyeket, avagy a költőről elnevezett utcákat, kultúrintézményeket.

A terv kivitelezése nem is olyan nehéz, mert minél többet utaznak a Vajdaságban, egyre nyilvánvalóbb, hogy közel minden magyar lakta településen van Petőfi utca, és intézmények is nagy számban vannak elnevezve költőnkről. A másik nagy élmény a magyar templomok felfedezése. Szerte a világban a magyarságot sokszor az egyház oltalmában találhatjuk meg, így a katolikus és református templomok, kegyeleti helyek nagy számban adnak menedéket magyarságunknak.

A magyar nyelvet beszélő, és értő, hívő sereg mindig bizalommal fordul a valláshoz, számtalan csodás építmény várja őket szerencsére a Délvidéken is.

Izsák Zoltán Sotiris ösztöndíjas írása