Két nagykürtösi járásbeli magyar település óvodáját adták át ünnepélyes keretek között. Az inámi és az ipolybalogi tanintézmény a Kárpát-medencei óvodafejlesztési program keretei között nagyrészt magyar állami támogatásból szépült meg. Mint az eseményen hangsúlyozták, az Ipoly menti településeken az óvoda a magyar közösség megmaradásának egyik legfőbb záloga.

Grezsa István, a Kárpát-medencei óvodafejlesztési programért felelős miniszteri biztos kifejtette: nemzeti őrseregként, a magyar anyanyelv és kultúra őrzőjeként avatják fel az óvodát. Mint mondta, a magyar identitás szempontjából igen fontos az anyanyelvű óvodai nevelés.

“Bár az óvodafejlesztési program még csak az első felében jár, már kezd tendenciává válni, hogy növekszik a magyar nyelvű oktatási-nevelési intézményekbe íratott gyermekek száma a Kárpát-medencei magyar közösségekben” – jelentette ki Grezsa István, Kárpátalja fejlesztéséért és a Kárpát-medencei óvodafejlesztési programért felelős miniszteri biztos.

Bálint Péter, Kiss Beáta, Grezsa István és Czibula Ádám átvágja a szalagot (Fotó: Pásztor Péter/Felvidék.ma)

A miniszteri biztos rámutatott: a program keretében már felújításra került óvodák száma a Kárpát-medence szintjén megközelíti a százat, s tovább folytatódik az átadások sora, a teljesen új intézmények átadása pedig 2019-ben és 2020-ban valósul majd meg. Elmondta: a Felvidék viszonylatában, a nem egyházi fejlesztések keretében 132 önkormányzat kapott meghívást a Bethlen Gábor Alappal lebonyolított óvodafejlesztési pályázatra, ennek keretében mintegy 3 és fél milliárd forint értékű fejlesztés zajlik vagy már készült el. Az inámi és ipolybalogi óvodák együttvéve mintegy 45 millió forintos támogatásból újultak meg – tette hozzá.

“Azt szeretnénk, hogy minden gyermek, aki magyar vagy vegyes családban születik, lehetőséget és esélyt kapjon arra, hogy magyar oktatási rendszerben találja meg a számítását” – hangsúlyozta Grezsa István, megjegyezve: a program jelzés is abban az irányban, hogy a magyarok újra merjék vállalni önazonosságukat.

Grezsa István, miniszteri kormánybiztos (Fotó: Pásztor Péter/Felvidék.ma)

A miniszteri biztos az MTI-nek nyilatkozva elmondta: az óvodaprogramot egy komoly kutatás is kíséri, ennek első megállapításait már ebben a hónapban közzéteszik, s ennek a kutatásnak a számaiból tűnik ki az, hogy növekszik a magyar oktatási-nevelési intézményekbe íratott gyermekek száma. “Több helyen nemcsak a magyar és a vegyes házasságokban, hanem a többségi nemzethez tartozó családokban született gyermekek számára is a magyar oktatási rendszert választják a szülők” – mutatott rá Grezsa István, megjegyezve: ez a helyi magyar közösségek és a magyar kormány tekintélyének növekedését is jelenti egyszerre.

Az óvodába vezető járda is új (Fotó: Pásztor Péter/Felvidék.ma)

A Kárpát-medencei óvodafejlesztési programot 2016 decemberében, illetve 2017-ben hagyta jóvá a magyar kormány. A program, amely részben követi, részben pedig párhuzamosan fut a magyarországi óvoda- és bölcsődefejlesztési programokkal, Trianon óta a határon túli óvodákat célzó legnagyobb befektetés. A program két ütemében 38 és fél milliárd forint forrásból újítják meg az óvodai és bölcsődei rendszert Kárpát-medence-szerte. A program keretében a Felvidéken közel 150 intézményt újítottak és újítanak fel, illetve 32 új intézményt építenek.

2018.09.03.

MTI, Felvidek.ma