Kisebbségvédelem Európában

2019. július 7.-12.

Július 7-én elkezdődött a VIII. Kisebbségvédelem Európában nyári egyetemünk, melyet Csóti György KJI igazgatója nyitott meg, ezt követően Szilágyi Péter miniszteri biztos köszöntötte a hallagtókat, valamint nemzetpolitikai áttekintést nyújtott és ünnepélyesen átadták az idei KJI esszépályázat díjait. Kántor Zoltán bemutatta a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.-t, valamint felvázolt néhány fontos nemzetpolitikai kérdést. Szabó Tibor Martonvásár polgármestere, a Határontúli Magyarok Hivatalának egykori vezetője kötetlenül beszélt a hallgatókkal a külhoni magyarokat érintő aktuális kérdésekről, ezután Horváth Bálint alpolgármester egy rövid városnézésre kísérte el a résztvevőket. Az ebédet követően Benda Vivien (KJI), Fülöp Izabella (NPKI), Wágner Tamás (KJI) rövid uniós intézményi bemutatót tartottak, amit egy interaktív kvíz követett. Az előadások sorát Csáky Pál zárta, az elmúlt évek tapasztalatait osztotta meg a hallgatósággal, amit nagy érdeklődéssel fogadtak. A vacsorát követően kultúrprogram keretében a felvidéki magyar értelmiség megrpóbáltatásait bemutató, Virágeső színpadi játékot tekinthették meg, Dráfi Mátyás Jászai Mari-díjas színművész főszereplésével.

A Nyári Egyetem második napját Antal Eszter, Benda Vivien és Wágner Tamás előadása nyitotta a kisebbégvédelemmel kapcsolatos nemzetközi dokumentumok jogi természetének elemzése, folytatódott a KJI blokkja kiegészülve Dabis Attilával, az Európai Polgári Kezdeményezés bemutatásával konkrét példákon keresztül. Szilágyi Miklós óbecsei ügyvéd zárta a délelőtti panelt, aki a munkája során tapasztalt jogsértéseket és azok megoldásaira próbált rávilágítani. A délutáni program keretében Székesfehérvárra látogattak, először a Bory-várat tekinthették meg a résztvevők, majd a Középkori Romkertet járhatták végig, idegenvezető útmutatásával. A napot egy belvárosi séta zárta.

A szerda Budapesten indult, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Jogi Karán, Varga Zs. András házigazdaként köszöntötte a nyári egyetem hallgatóit, meg a Velencei Bizottság tevékenységéről tartott előadást. Őt Toró Tibor követte, aki a Nyelvi Charta és a Kisebbségvédelmi Keretegyezmény alkalmazásából eredő Romániáról született jelentéseket mutatta be. Délután Gerencsér Balázs az USA-ban szerzett kutatási tapasztalatait osztotta meg, összehasonlítva azokat a külhoni magyarok nyelvi jogi problémáival. Majd Elek Zsófia az EBESZ-en belüli kisebbségvédelem témakörét fejtegette. A nap további részében budapesti városnézésre volt lehetőség.

Az utolsó nyári egyetemi napon Csóti György tartott rövid beszámolót a KJI tevékenységéről és az egyes ügyek jelenlegi állásáról, ezt követően Rákóczi Krisztián kollégánk tartott beszámolót az NPKI kárpátaljai kutatásainak eredményeiről. Varga Péter, nemzetpolitikáért felelős diplomata az Európai Unió és a Nemzetközi Szervezetek kapcsolatáról és azok felépítéséről, szerveiről, feladatairól tartott előadást.

Ebéd után Gáspár Ágnes protokollszakértő tréning során hívta fel a figyelmet a tudatos megjelenés és önérvényesítés fontosságára, kiemelten beszélt a bemutatás, bemutatkozás, tárgyalástechnika fortélyairól. Zárásként a hallgatók átvehették a részvételükért járó oklevelet és könyvcsomagot.