A Kisebbségi Jogvédő Intézet és a Nemzetpolitikai Kutatóintézet idén 2018. július 8. és 12. között tartotta meg hagyományos nyári egyetemét Martonvásáron. A vasárnapi regisztrációt és a résztvevők, valamit a szervezők bemutatkozását követően a hétfői napon Szilágyi Péter nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkár nyitotta meg a rendezvényt, majd a szervező intézmények vezetői, Csóti György és Kántor Zoltán köszöntötték a hallgatókat. Csóti György felhívta a figyelmet Beke István és Szőcs Zoltán megrázó ügyére, melyben a két fiatalembert öt-öt év letöltendő szabadságvesztésre ítélték jogilag erősen megkérdőjelezhető eljárást követően. Kifejezte, hogy intézete minden követ megmozgat érdekükben és a jogbiztonság védelme céljából. Kántor Zoltán röviden ismertette a nemzetpolitika alapfogalmait és intézményi kereteit. Ezt követően Szabó Tibor, a település polgármestere, a Határon Túli Magyarok Hivatalának egykori vezetője tartott előadást az elmúlt huszonöt év nemzetpolitikai kérdéseiről, majd Martonvásárral ismerkedhettek meg a résztvevők egy rövid sétával összekötve Horváth Bálint, alpolgármester közreműködésével. Délután Sógor Csaba, EP-képviselő tartott előadást az Európai Parlament keretében megvalósuló kisebbségvédelmi lehetőségekről, gyakorlatról, majd Varga Zs. András alkotmánybíró, prodékán mutatta be a Velencei Bizottságot és annak kisebbségvédelmi tevékenységét. Az előadásokat Botka Csaba, ügyvédjelölt zárta a délvidéki visszaszármaztatások kérdésével. Ezt követően kisebbségvédelmi ki mit tud?-on vettek részt a hallgatók, ahol jogeseteken, nemzetpolitikai, helyismereti és egyéb feladatokban mérhették össze tudásukat.

A keddi napot Varga Péter, a Nemzetpolitikai Államtitkárság munkatársa nyitotta a Minority SafePackről tartott előadásával, majd Dabis Attila, a KJI nemzetközi koordinátora és a Székely Nemzeti Tanács külügyi megbízottja a Romániából való kitiltásáról beszélt. Ezt követően Szilágyi Miklós, a KJI óbecsei partnere mutatta be azokat a kisebbségjogi szempontból releváns ügyeket, melyekkel ügyvédi tevékenysége során  találkozott. Ezután Fiala-Butora János, az MTA kutatója és a Szlovákiai Magyarok Kerekasztala Jogsegélyszolgálatának tagja a felvidéki árnyékjelentésekről, Menyhárt Gabriella Éva, intézetünk nagyváradi partnere az általa képviselt ügyekről adott elő. Este közösen énekeltek hallgatóink Maczkó Mária, Prima díjas népdalénekesnővel egy gasztronómiai bemutató kíséretében.

Szerdán Budapestre utazott a csapat, ahol először a Parlamentet és a Magyar törvényhozás 1000 éve című kiállítást tekintették meg, majd az Alapvető Jogok Biztosának Hivatalában vettek részt az előadásokon. Először Bándi Gyula, a jövő nemzedékek szószólója, a KJA kuratóriumának elnöke köszöntötte a hallgatókat, akit Kardos Gábor egyetemi tanár, a tudományok kandidátusa és alapítványunk kuratóriumi tagja követett az Európa Tanács kisebbségvédelmi mechanizmusainak ismertetésével. Ebéd után Elek Zsófia, a bécsi nemzetközi szervezetek mellett működő állandó magyar képviselet EBESZ ügyekért felelős helyettes képviseletvezetője az EBESZ kisebbségvédelmi tevékenységéről és a Kisebbségi Főbiztosról, majd Manzinger Krisztián, Magyarország Európai Unió melletti Állandó Képviseletén dolgozó diplomata a magyar nemzetpolitika uniós mozgásteréről tartott előadást. Az előadásokat szabadprogram követte, majd vacsora után visszautazás Martonvásárra.

Az utolsó napon, csütörtökön Darcsi Karolina, a KMKSZ politikai és kommunikációs titkára ismertette a kárpátaljai magyarellenes cselekményeket és az aktuális helyzetet. Ezt követően a KJI partnere, Szigeti, Enikő, a CEMO ügyvezető igazgatója a civil érdekérvényesítés lehetőségeit, formáit mutatta be, majd egy általa vezetett, diszkriminatív tankönyvüggyel kapcsolatos szimuláció következett. A hallgatók csoportokra bontva bújhattak a civil érdekérvényesítés szereplőinek bőrébe, így testközelből tapasztalhatták meg annak nehézségeit, gyakorlati buktatóit. Csóti György búcsúzott végül a hallgatóktól, kiknek munkáját emléklappal és könyvcsomaggal köszönte meg. A nyári egyetemet egy vidám hangulatú kvízest, majd kötetlen beszélgetés zárta.