Kisebbségi jogvédők Piliscsabán

A Kisebbségi Jogvédő Intézet nyári egyetemet szervezett “Kisebbségvédelem Európában” címmel határon túli és inneni fiatalok számára. Július 16. és 22. között rendezték meg a Kisebbségi Jogvédő Intézet első nyári egyetemét, melynek témája a kisebbségvédelem európai helyzete, lehetőségei voltak. A résztvevő hallgatók a Kárpát-medence szinte minden szegletéből érkeztek a piliscsabai Iosephinum Szakkollégiumba: Erdélyből, a Vajdaságból, Felvidékről, Kárpátaljáról és az anyaországból.

Az első nap még a beköltözésé és az ismerkedésé volt, majd kedden elkezdődtek a szakmai programok is, melyeken a résztvevők megismerhették a Nemzetpolitikai Stratégiát, a Nemzeti Jogvédő Szolgálat munkáját, az egyes határon túli területek kisebbségeinek helyzetét, valamint a magyarországi kisebbségi törvényt is. A hallgatók abban egyetértettek, hogy az előadások többsége – egy-két markáns kivételtől eltekintve – élvezetesek voltak, jó előadók továbbgondolásra érdemes ötleteket, gondolatokat vetettek fel, s a hallgatóság többnyire vevő is volt a párbeszédre. Az előadásokat követően a hallgatók csapatépítő játékokat játszottak, heves vitákat és eszmecseréket folytattak, valamint a szervezők jóvoltából szabadidős programokon is részt vehettek.

Szerdán a Nemzeti Galériába látogattak, ahol borkóstolón is részt vehettek a vállalkozó szelleműek. Csütörtökön a Parlamentet járták be a hallgatók, majd egy dunai sétahajókázás következett. Péntek este a bátrabbak a táncparketten próbálhatták ki magukat, három zenésszel és egy táncossal ugyanis egy kis táncház költözött a kollégiumba. Szombaton az utolsó előadást követően Esztergom és Párkány volt a soron, hogy meghódítsák a kisebbségi jogvédők. A szervezők ahhoz képest, hogy először rendezték meg a nyári egyetemet, ráadásul elmondásuk szerint meglehetősen későn kezdtek a tervek megvalósításához, nagyon korrekt munkát végeztek, a hallgatók minden problémájára igyekeztek megoldást találni.

A résztvevők egyetértettek abban, hogy rendkívül jó társaság kovácsolódott össze, a kapcsolatot igyekeznek majd tartani egymással, s ennek eredményeként a jövőben barátságok és munkakapcsolatok is szövődhetnek közöttük. Utóbbi egyébként is célja volt a nyári egyetemnek, ugyanis szükség lenne egy olyan, határokon átívelő közösségre, mely ismeri az egyes országok jogrendszerét, valamint a kisebbségvédelem lehetőségeit. Abban is konszenzus alakult ki közöttük, hogy ha tudnak, elmennek a jövő évi nyári egyetemre is, amit a tervek szerint Pécsett rendeznek majd.