Mátyás király tortája és rengeteg program június 3-án és 4-én, az Akvárium Klubban. Nemzeti Összetartozás Napja a Magyarság Háza szervezésében, a Mátyás király Emlékév jegyében. Kár lenne kihagyni, itt olvashatja a teljes programot! A belépés ingyenes!

NEMZETI ÖSSZETARTOZÁS NAPJA 2018 – PROGRAM:

2018. június 3. vasárnap 

Kis Hall:
13:00 – Megnyitó
13:20 – Reneszánsz táncbemutató és tánctanítás: Amarillys Táncegyüttes

A csoport 1992 őszén alakult László Bakk Anikó és Filip Ignác kezdeményezésével.
Céljuk a 15–17. századi táncok elsajátítása korhű leírások alapján, valamint ezek ismertetése táncelőadásokon és táncházakon keresztül az érdeklődőknek.


14:30 – Haditorna bemutató – Szent György Lovagrend

14. században a lovagok világi és egyházi szolgálatot is elláttak. Kiemelt feladatuk közé tartozott a kereszténység, a gyöngék, a szegények és az elesettek védelme. A lovagi tornákon ők adták a király kíséretét és óvták az udvartartás szereplőinek biztonságát, mindemellett őrizték a visegrádi fellegvárba szállított Szent Koronát. A Szent György Lovagrend vezetésével betekintést nyerhetnek az érdeklődők középkori lovagok világába. Várunk minden kisgyermekes családot és ifjú harcost. Vegyenek részt egy fergeteges kalandban!

15:00 – Stone Hill gyermekkoncert (Erdély)

A Stone Hill angolos neve ellenére egy marosvásárhelyi magyar együttes és egyesület.
A nevét arról a lakónegyedről kapta (Kövesdomb), ahol a zenekar tagjai élnek és szeretnének valamit tenni a gyerekekért. Koncertjeik interaktív előadások a gyerekek és a család számára.
A bicikli, a kert, az erdő világa vagy a belső érzésvilágunk – ami megihleti őket, arról énekelnek.
A szövegviláguk vicces, furfangos és elgondolkodásra ösztönző.


16:00 – Haditorna bemutató – Szent György Lovagrend

14. században a lovagok világi és egyházi szolgálatot is elláttak. Kiemelt feladatuk közé tartozott a kereszténység, a gyöngék, a szegények és az elesettek védelme. A lovagi tornákon ők adták a király kíséretét és óvták az udvartartás szereplőinek biztonságát, mindemellett őrizték a visegrádi fellegvárba szállított Szent Koronát. A Szent György Lovagrend vezetésével betekintést nyerhetnek az érdeklődők középkori lovagok világába. Várunk minden kisgyermekes családot és ifjú harcost. Vegyenek részt egy fergeteges kalandban!

17:00 – Ego Sum koncert (Erdély)

Az Ego Sum egy kézdivásárhelyi zenekar, mely egy marosvásárhelyi panellakás teraszán alakult 2011 nyarán. A kilencvenes évek végi alter-gitárpop zenéjén alapuló hangzásvilágba folyamatosan csempészte be magát az újhullámos blues alapú garázsrock. Ezt a zenei világot egészítik ki a karakán, képszerű, néha pimasz szövegek. 2014 januárjában jelent meg Kabaré címmel első 12 számos demó albumuk. 2016-ban megjelent Mese című daluk 3. helyezést ért el a Legszebb Erdélyi Magyar Dal versenyen. Az elmúlt évek alatt körbemuzsikálták Erdély kocsmáit, több fesztiválon megfordultak, határon innen és túl. 2018 márciusában megnyerték a marosvásárhelyi Peron Music tehetségkutató első helyét.


19:00 – Estendøn koncert (Felvidék)

A zenekar a felvidéki Farnadon alakult 2015 őszén, bár színpadra csak 2017 márciusában álltak.
A héttagú zenekar célja olyan saját zenét szerezni, melyben kísérletezhetnek különböző stílusok, zenei hagyományok elemeivel. A hét ízlésvilág, hét ötlettár közös metszetének feltérképezése során igyekeznek olyan dalokat írni, melyekkel a hallgatóknak is örömöt tudnak szerezni. A zenekar tagjai: Bánovski Richárd (szólógitár), Kaszmán-Saróka Liliána (ének), Nagy Csomor András (hegedű), Recska Roman (szólógitár), Saróka Vajk Attila (basszusgitár), Smid Ádám (dob), Szebellai Dániel (szaxofon).


21:00 – Maszkura és a tücsökraj koncert (Erdély)

A 2007-ben alakult Maszkura és a tücsökraj az újkori magyar dalszerző zenekarok egyik kimagasló művészi színvonalon zenélő bandája, mely folyamatos sikerrel koncertezik a hazai klubokban és fesztiválokon. Az erdélyi származású, cilinderes Maszkura egyedi megjelenése és zenei világa adja meg a csapat jellegzetes stílusát.

Volt Lokál:
18:00 – Székely irodalmi humorest – a Bühnagy székely szótár bemutatása
Nyeletlenkednek: Orbán János Dénes, Sántha Attila, Muszka Sándor és Kozma Attila

Magenta Café:
13:00-22:00 – Külhoni ételek és italok vására
13:00-17:00 – Solymász bemutató

Egy rendhagyó biológia órát kínálunk a ragadozómadarakról. Élő sólymokkal szemléltetve. A gyerekek megsimogathatják a madarakat, a kezükre is ültethetik őket, sőt még egy solymászbemutatóban is részesülhetnek!

2018. június 4. hétfő 

Volt Lokál:
10:00 – Nemzet és közösség a Nemzetpolitikai Kutatóintézet konferenciája
18:00 – Nyírő József: „Halhatatlan élet” c. színdarab
Előadja: Kulcsár-Székely Attila

Kis Hall:
10:00; 11:00; – Mátyás király meséi és harcászati bemutató gyerekeknek
12:00; 13:00 Sebestyén István mesemondó, Szent György Lovagrend
15:00 – Haditorna bemutató: Szent György Lovagrend
16:00 – Moldvai táncbemutató és táncház: Forrófalvi Hagyományőrző Táncegyüttes

A Forrófalvi Hagyományőrző Ének és Tánccsoport moldvai táncháza. A Forrófalvi Főnix Kulturális Egyesület hagyományőrző tánccsoportja már meghódította Moldvát, Erdélyt, Magyarország számos településeit, de Kárpátalját, Felvidéket és Ausztriát is, érdekes, egyedi, archaikus énekeikkel, táncaikkal, mondavilágukkal, meséikkel és legendáikkal. Egy, az Összetartozás Napjára összeállított koreográfiával készül a forrófalvi és magyarfalusi táncosakból összeállított csoport, melyre várják mindazokat, akik szeretik a moldvai magyar zenei különlegességeket, vagy csak egyszerűen kellemes pillanatokat szeretnének eltölteni. Az előadás után lehetőség adódik a táncok megtanulására egy táncház keretén belül.

19:00 – No Sugar koncert (Erdély)

A gyergyószentmiklósi, No Sugar pop/rock zenekar állandó szereplője a legfontosabb magyar- és erdélyi fesztiváloknak, zenei rendezvényeknek. A 2016-os év Legszebb Erdélyi Magyar Dala, a Hiszek Benned című daluk lett. Megnyerték a Cseh Tamás Program pályázatát, amely támogatásának köszönhetően 2017- ben elkészült az első nagylemezük.

21:00 – Rómeó Vérzik koncert (Felvidék)

„Az elmúlt 20 évben bebizonyítottuk elsősorban önmaguknak, hogy akár egy elszakított országrészből származó három kutyaütő rockzenész is megvalósíthatja álmait.” (Rómeó vérzik)

Magenta Café:
10:00-22:00 – Külhoni ételek és italok vására

Kézműves termékek vására is lesz természetesen a Nemzeti Összetartozás Napján, ahol a Takács Pincészet és borász barátai nedűit (Nagyenyed/Erdély) kóstolhatják a vendégek. De lesz kézműves csokoládé (GALFFI’S csokoládé – Székelyudvarhely/Erdély), erdélyi lekvárok, szörpök, vajdasági mézek, erdélyi sajtok és bőrdíszművek.
Valamint egy igazán különleges tortát is megkóstolhatnak a látogatók! Mathias Rex torta! – Tortakülönlegesség Mátyás király tiszteletére. (Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete) – Magyarország tortája 2018 versenyre készült.
10:00-16:00 – Solymász bemutató