A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. További információ itt.

2024. június 18.

Search
Close this search box.
Minden külhoni magyar gyermek számára elérhető kell legyen az anyanyelvi oktatás
ÓVODAPROGRAM

Minden külhoni magyar gyermek számára elérhető kell legyen az anyanyelvi oktatás

Minden külhoni magyar gyermek számára elérhető kell legyen az anyanyelvi oktatás, ezt célozza a Kárpát-medencei óvodafejlesztési program is – jelentette ki Szilágyi Péter, nemzetpolitikáért felelős miniszteri biztos a felvidéki Péderen, ahol köszöntőt mondott a község felújított óvodájának ünnepélyes átadásán.

A miniszteri biztos beszédében hangsúlyozta: a magyar kormány a Kárpát-medencei óvodafejlesztési programmal azt akarja üzenni, hogy az anyaország hisz a külhoni magyar közösségek felívelő jövőjében, s ezért segíti a külhoni magyar közösségek által megálmodott tervek megvalósítását.

“A magyar óvoda az a választóvonal, amelyen a magyar identitás megtartásának kérdése áll vagy bukik” – jelentette ki Szilágyi Péter. Hozzátette: elsődleges cél, hogy a minden magyar szülővel rendelkező határon túli gyermek számára elérhető legyen az anyanyelvi oktatás. Ennek megvalósítását célozza a Kárpát-medencei óvodafejlesztési program, amelynek keretében a Kárpát-medencében több mint 150 új bölcsőde és óvoda épül meg, ebből 32 a Felvidéken.

A miniszteri biztos rámutatott: az óvodafejlesztési program másik kiemelt célja, hogy keretében olyan intézmények jöjjenek létre, amelyek részint európai szinten is képesek legyenek felvenni a versenyt.

“Azt szeretnénk elérni, hogy a magyar oktatás mindenhol a Kárpát-medencében egyet jelentsen a minőséggel” – szögezte le Szilágyi Péter. Hozzátette: ennek a célnak az elérése érdekében a program során több mint 400 bölcsődei és óvodai intézmény fejlesztésére, felújítására, korszerű eszközökkel való felszerelésére is sor kerül, ezek közül pedig százötven a Felvidéken van, és az egyik ilyen a most átadott péderi óvoda is.

A Kárpát-medencei óvodafejlesztési program, amely részben követi, részben pedig párhuzamosan fut a magyarországi óvoda- és bölcsődefejlesztési programokkal, Trianon óta a határon túli óvodákat célzó legnagyobb befektetés. A program két ütemében 38 és fél milliárd forint forrásból újítják meg az óvodai és bölcsődei rendszert a Kárpát-medencében. A program keretében a Felvidéken majdnem150 intézményt újítottak és újítanak fel, illetve 32 új intézményt építenek.

2018.09.03

MTI