Három héttel a Mátka Néptánccsoport harmadik évadjának indulása előtt, nagy várakozások közepette először került megrendezésre az ifjú táncosok edzőtábora augusztus 25-e és 30-a között Halmágyon.

A néptánccsoport 2016-ban alakult a brassói evangélikus-lutheránus egyházközség szervezésében, próbáit az egyház parókiájának dísztermében vezeti hétfő délutánonként a Ráduly-házaspár. Az edzőtábor idején a halmágyi evangélikus egyházközség gyülekezeti terme biztosította a táncoktatás helyszínét a mai napig álló 12. századi templom árnyékában, az énektanulásra pedig a templomkertben került sor, pazar kilátással a Fogarasi-havasokra.

Az előző két évadban mezőségi (magyarpalatkai), vajdaszentiványi és nyárádmenti táncokat tanulhattak a fiatalok, érdeklődésük pedig továbbra is csillapíthatatlan a magyar néptánc iránt. Az edzőtábor idején a válaszúti ifjúsági- és a kalotaszegi néptánctáborban is oktató kolozsvári házaspár, Péntek Ferenc és Csatári Erika tanított kalotaszegi (mérai) táncokat, míg az utolsó napon csatlakoztak a csapathoz a tánccsoport vezetői is.

Az esti táncházakban a Petőfi Sándor Program brassói ösztöndíjasai szolgáltatták a talpalávalót. Nem maradhatott ki a hasonló táborokban már megszokott túranap sem, az utolsó napon a tábor résztvevőit a közeli dombokra vitte fel a házigazda halmágyi lelkész-házaspár, ahonnan kilátás nyílott az Olt vizére, a közeli dombokra s távoli hegyekre, majd visszatérve métázással folytatódott a „laza” nap.

Az esti táncházat „népi karaoké” előzte meg, majd pedig előkerültek a hangszerek, s tábortűz mellett énekelhettek, táncolhattak a táborlakók. Természetesen nem hagyható ki a tábor bemutatásából Panni néni főztje sem, hiszen finomabbnál finomabb ételeivel mindenkit levett a lábáról.

A várakozásoknak megfelelően a tánccsoport még jobban közösséggé kovácsolódott, s szóba került az edzőtábor jövő évi folytatása is. A néptánccsoport legközelebb a Brassói Magyar Napokon lép fel szeptember 16-án, vasárnap, a rendezvény keretein belül megszervezett néptánctalálkozón a brassói Főtéren.

Szamek Lili ösztöndíjas írása