November 15-e, Bethlen Gábor erdélyi fejedelem születésének napja egyben a magyar szórvány napja is. Ezen a napon számos rendezvénnyel hívják fel a figyelmet azokra a közösségekre, amelyek létszámbeli kisebbségbe kerülve mindennap küzdenek megmaradásukért, anyanyelvükért, kultúrájukért.

A Magyar Országgyűlés több törvénnyel, jogszabállyal igyekszik a magyar nemzet egyesítését elősegíteni. A határon túli magyarság iránt viselt, alaptörvényben rögzített felelősségérzetét megerősítve, 2015-ben Bethlen Gábor (1580-1629) születésének és halálának napját, november 15-ét a magyar szórvány napjává nyilvánította. Ezen a napon a Magyarság Háza szervezésében igazán különleges koncerteket, előadásokat láthatnak az érdeklődők, az Akvárium Klubban, a belépés valamennyi programra ingyenes!

 

Selfish Murphy koncert a Magyar Szórvány Napján, a Magyarság Háza szervezésében.
Időpont: 2018. november 15. 19:00
Helyszín: Akvárium Klub

A 2011-ben alakult erdélyi zenekar Románia egyetlen olyan ír-kelta punk zenét játszó csapata, akik az eredeti számokat egyéni hangvételben dolgozzák fel és így népszerűsítik. Ez a zenei műfaj dallamvilágával életörömöt, vidámságot közvetít, ráadásul táncolható, ezért a világon mindenhol nagy népszerűségnek örvend.

Selfish Murphy az évek során kivívott magának egy olyan nemzetközi elismerést, aminek köszönhetően évente többször indulnak európai turnéra, nem egyszer akár tíz-tizennégy országot is érintve. Rendszeres visszatérői lettek olasz, cseh, német, lengyel és osztrák, tömegeket megmozgató kelta fesztiváloknak, de nagy sikerrel játszanak igazi ír kocsmazenét nagyobb pubokban is.

Facebook esemény

Vaszi Levente és csoportja előadása a Zerkula Zenekar kíséretével
Időpont: 2018. november 15. csütörtök 20:00

Vaszi Levente a gyimesi Kostelek szülöttje, magyartanárként dolgozik szülőfalujában, a Moldvai Csángómagyar Oktatási Program keretében. Tizenhárom évet „csángált” távol szülőfalujától, megjárta Csíkszeredát és Sepsiszentgyörgyöt, míg végül csak hazahúzta a csángó szíve.

Magát hagyományőrző tanár bácsinak nevezi, a falujának helyét pedig így írta körül: „ott van, ahol az ember azt hiszi, hogy eltévedt, csak még egy kicsit tovább”. Vaszi Levente arra tette fel az életét, hogy a következő generációk is megismerjék gyökereiket, hogy a mai csángó gyerekek ének, tánc és a magyar nyelv összetartó ereje révén továbbvigyék a több évszázad óta élő tradíciókat.
„A Szellő Néptáncegyüttes tagjaként az a feladatom, hogy éltessem és továbbadjam azokat a kincseket, amitől mi kosteleki csángók vagyunk: néptánc, népviselet, hagyományok, magyar nyelv, kultúra és hit” – vallja Vaszi Levente.

Facebook esemény

Vágtázó Csodaszarvas koncert
Időpont: 2018. november 15. csütörtök 21:00

Vágtázó Csodaszarvas egy 2005-ben alakult magyar együttes, őserejű, mágikus népzenét játszik, a mai kategóriák közül talán a világzene áll hozzá a legközelebb.Elődje a Vágtázó Halottkémek (VHK) (1975-2001, 2009-től Vágtázó Életerő néven) főleg elektromos hangszereken játszotta sok szempontból hasonló zenéjét, és világszerte nagy feltűnést és elismerést nyert. A Vágtázó Csodaszarvas a magyar népzene legősibb rétegét, az eurázsiai lovasnépek népzenéjét eleveníti fel. A fennmaradt nyomok szerint ilyen lehetett a hunok zenéje. Rendkívüli energiájuk és az ősi, sámánisztikus népzenével közös gyökerek miatt gyakran etno-punk és sámán-punk zenekarnak tekintik őket.

Facebook esemény