Clifford Geertz kulturális antropológus azt írta: „ha meg akarunk érteni egy tudományt, először nem elméleteit kell megtekintenünk, és egészen biztosan nem azt, amit hívei mondanak róla – azt kell megnéznünk, hogy mit csinálnak azok, akik a gyakorlatban művelik.” Az idei Kutatók Éjszakáján ebből a perspektívából kiindulva mutattuk be a Nemzetpolitikai Kutatóintézet tevékenységét, különös tekintettel a puhább, kvalitatív adatgyűjtés technikáira.

Kiválasztottunk négy interjúrészletet: kettőt a Kárpát-medencében, kisebbségben élő magyarokkal; kettőt pedig a Kárpát-medencén kívül, diaszpórában élőkkel készítettünk. Ezekkel kívántunk ízelítőt adni abból, hogy mit is csinálunk mi, amikor kisebbségkutatást művelünk. Célunk volt továbbá, hogy az általunk feltett kérdésekre kapott válaszokkal betekintést nyújtsunk a külhoni magyarok hétköznapjaiba.

Beszélgetőpartnereinket a Katona József színház csillaga, Kiss Eszter alakította. A kérdéseket az eredeti interjúkat készítő kutatók, Vita Emese, Ferenc Viktória és Gazsó Dániel tették fel neki.

Az egyik interjúról a másikra való áthangolódásban Németh Tamás gitárszólója segített.

Ezt követően tartottunk egy kvízt, külhoni magyarokra vonatkozó kérdésekkel. Végül az eseményt borral zártuk: Konkoly Mihály nemzetközi borakadémikus közreműködésével tartottunk kóstolót a határon túli borászok izgalmas nedűivel.

2021.09.25.