Véglegesítették a Gombaszögi Nyári Tábor idei programját, amelynek közéleti része mintegy száz, a zenei és egyéb műsorokkal együtt pedig közel kétszáz műsorpontot tartalmaz – tájékoztatta az MTI-t Czímer Gábor, az egyik legnagyobb felvidéki nyári ifjúsági rendezvénynek számító tábor sajtókommunikációért felelős szervezője szerdán.

A Gombaszögi Nyári Tábort – amely a felvidéki magyar fiatalok legrégebbi hagyományokra visszatekintő nyári rendezvénye – az idén július 16. és 22. között rendezik meg a Gömörben lévő Szalóc településhez közeli Gombaszögi völgyben, ahová két évvel ezelőtt költözött át Krasznahorka-váraljáról, a korábbi fesztiválhelyszínről. Bár a tábor már hétfőn délelőtt megnyitja kapuit, a rendezvényindító zászlófelvonást csak kedden délelőtt tartják, s a politikai-közéleti témájú programok is csak azután kezdődnek. Elkészült a rendezvény különleges térképe is, amely nagyon szépre sikerült.

Az első nap kiemelt fórumán az új magyar kormány nemzetpolitikai céljai kerülnek górcső alá, a témáról Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára beszélget majd Kántor Zoltán kutatóval és Mózes Szabolccsal, a Pozsonyi Magyar Szakkollégium igazgatójával. Még ugyanaznap tartja bemutatkozó előadását az új felvidéki magyar médiacsalád, a ma7 és az azt működtető Pro Media Alapítvány, amely a tábor minden napján színes szakmai előadásokkal várja az érdeklődőket. A szerdai napon tűzték programra Simon Attila és Ablonczy Balázs történészek előadását Trianonról és annak következményeiről. Csütörtökön Százéves közösség egy 25 éves államban címmel tart előadást a felvidéki magyarság elmúlt száz évének alakulásáról Öllős László politológus és Halász Iván történész. Pénteken lesz Őry Péter, a Magyar Közösség Pártja (MKP) Országos Tanácsának elnöke és Bukovszky László kisebbségi kormánybiztos beszélgetése, amelynek során a nyelvhasználat felvidéki jogi szabályozását, illetve a két nyelven történő megjelenítést célzó törekvések eddigi eredményeit járják körbe. Ugyancsak pénteken kerül sor Bárdos Gyulának, a Csemadok elnökének és Rigó Konrád kulturális államtitkárnak a közös fórumára, amelyen a felvidéki magyar kultúra jövőjéről beszélgetnek.

A fesztivál zenei felhozatalát már korábban ismertették a szervezők, annak műsorán negyven, többségükben magyar zenei fellépő szerepel. A tábor nagyszínpadán lép fel az Edda, a Punnany Massif, a Kowalsky meg a Vega, Lovasi András Lovasi 18 nevet viselő produkciójával, a Ghymes, a P.A.S.O. , a Jóvilágvan, a Parno Graszt és az Anima Sound System is. A Kisszínpadon többek között a Hiperkarma, a Margaret Island és az Estendon zenél majd, a komolyzene rajongóit a Korona sátor, a népzenekedvelőket pedig a Folkszöglet várja. Hogy milyen volt a tavalyi tábor, arról íme egy kis ízelítő:

[embedyt] https://www.youtube.com/watch?v=EsDkvupGgNc[/embedyt]

A Gombaszögi Nyári Tábor elődrendezvényei több évtizedes múltra tekintenek vissza, a tábort jelenlegi formájában már tizenegyedik éve a szlovákiai magyar egyetemisták egyik szervezete, a Diákhálózat és a Sine Metu polgári társulás rendezi meg több más diák szervezettel együttműködve, mások mellett a Miniszterelnökség nemzetpolitikai államtitkárságának, az Emberi Erőforrások minisztériumának, a Bethlen Gábor Alapnak és a szlovák kormányhivatalnak a támogatásával. A rendezvény részletes programja a www.gombaszog.sk honlapon érhető el.

2018.07.12

MTI