Az elmúlt három év során több olyan kutatási projekt valósult meg magyarországi és kárpátaljai kutatók együttműködésében, amely empirikus vizsgálatok alapján nyújt betekintést a kárpátaljai hétköznapokba.

Tekintve a téma aktualitását és jelentőségét, fontosnak tartjuk, hogy a szóban forgó kutatások eredményeit ne csak a szűken vett szakma, hanem minél szélesebb közönség is megismerhesse szerte a Kárpát-medencében.

E törekvéshez illeszkedve került sor 2020. július 14-én Budapesten a Történetek Kárpátaljáról című könyv és dokumentumfilm-bemutatóra, melynek egyik apropóját a Kárpátalja mozgásban: társadalmi változások és interetnikus viszonyok az Euromajdan után (2020) c. kötet adta. A szerzők közül, Erőss Ágnessel, Ferenc Viktóriával, Kovály Katalinnal és Tátrai Patrikkal beszélgetett Fazekas Andrea. Ezt követően pedig a Nem kellett már Lenin c. dokumentumfilmet volt lehetőség megtekinteni arról, hogy a kárpátaljai szórványban, Gyertyánligeten élő magyarok hogyan élték meg a rendszerváltás után a településen bekövetkező változásokat.

A film alkotóival, Takács Mária rendezővel és Erőss Ágnes földrajzkutatóval, Kolonics-Imre Zsófia beszélgetett a film elkészítésének motivációiról, az alkotói folyamat hátteréről.

A rendezvényt Grezsa István miniszteri biztos, a kutatások fő támogatója is megtisztelte jelenlétével.