A Nemzetpolitikai Kutatóintézet (NPKI) hírei:

 

2019. december 11. Munkatársunk, Gazsó Dániel visszatérő vendégelőadóként tartott előadást a diaszpórakutatás fogalmi kereteiről, valamint a magyar diaszpóraközösségek intézményesülésének és anyaországi kapcsolatainak történetéről a Nemzeti Közszolgálati Egyetem közigazgatás-szervező alapszakán, Nemzetpolitika tantárgy keretében.

2019. december 9. Megjelent Gazsó Dániel, a Pécsi Tudományegyetem munkatársaival, Jarjabka Ákossal, Palotai Jenővel és Wilhelm Zoltánnal közösen írt „Diaspora Communities and Diaspora Policies. The Hungarian Case” című tanulmánya az Indiában szerkesztett Population Geography folyóirat legfrissebb lapszámában.

2019. december 8. Munkatársunk, Rákóczi Krisztián a Magyar Tanács létrehozására irányuló érsekújvári rendezvényen tartott előadást a felvidéki magyar politikai képviselet helyzetéről és jövőbeli kilátásairól.

2019. december 6. Munkatársunk, Gazsó Dániel „A diaszpóra politikai dimenziói” című előadásával részt vett a Budapesti Corvinus Egyetemen tartott, az MTA TK Politikatudományi Intézet, a Corvinus Doktori Iskolák és a Magyar Politikatudományi Társaság közös szervezésesében 2019. december 5–6. között megvalósuló A politika világa társadalomtudományi perspektívákból – Politológus doktoranduszok V. konferenciáján.

Kántor Zoltán kisebbségvédelemről és a nemzetpolitikáról tartott előadást Prágában a „Century of Minority Rights – Lessons from the Post-Versailles System” című konferencián.

2019. december 3. Megjelent munkatársunk, Gazsó Dániel tavaly, 2018 decemberében, Egerben, az Eszterházy Károly Egyetemen (EKE) tartott előadása nyomán írt „A magyar diaszpóra intézményesülésének és anyaországi viszonyainak története” című tanulmánya az Amerikai magyarok – magyar amerikaiak című lektorált konferenciakötetben. A kötet elektronikusan is elérhető az EKE Történelemtudományi Intézet honlapján: http://tortenelem.uni-eger.hu/public/uploads/amerikai-magyarok-digit_5de60d174345c.pdf?fbclid=IwAR1k4VFmim5zCc_vA3XNeCB4FNEemgFuDVWySv7wUU2HobwTqksdhSyWyGU

„Minden amit valaha tudni akartál a nemzetpolitikáról (de féltél megkérdezni)” címmel tartott előadást Kántor Zoltán a Közgáz FÚZIÓ hallgatói közösségének.

2019. november 11. Kántor Zoltán „A magyar nemzetegyesítés elméletben és gyakorlatban” címmel tartott előadást a Jelen Házban, Aradon.

2019. november 8–9. A Miskolci Egyetem adott otthont a Nemzetstratégiai Kutatóintézet és szakmai partenerei (Magyar Földrajzi Társaság, Magyar Urbanisztikai Társaság, székelyudvarhelyi REGA Régiókutató Egyesület) által szervezett I. interdiszciplináris konferenciának, amely a Kárpát-medencei magyarság társadalmi és gazdasági helyzetére fókuszált. A két napos konferencián munkatársaink közül Kántor Zoltán plenáris előadást tartott “Nemzetpolitika és kisebbségi közösségépítés: a politika és a tudomány mezsgyéjén” címmel, Vita Emese pedig a Kárpát-medencei ifjúság helyzetét és lehetőségeit tárgyaló szekcióban adott elő a fiatalok párkapcsolati helyzetének változásai kapcsán.

2019. november 5. Kántor Zoltán az Andrássy Egyetemen tartott előadást ‘Kin-state policies. Hungary’s kin-state policies: Theory and practice’ címmel.

2019. október 31. Nemzetről, nacionalizmusról, kisebbségekről, nemzetpolitikáról tartott előadást Kántor Zoltán Kolozsváron a Babes-Bolyai Tudományegyetem Jelenkor Története és Nemzetközi Tanulmányok mesteris hallgatóinak.

2019. október 25. Debrecenben tartott előadást Kántor Zoltán – A magyar nemzetpolitika aktuális céljai és iránya – a Kárpát-medencei Magyarság Evangelizációjáért Alapítvány rendezvényén.

2019. október 18. A IX. Önkormányzati Szabadegyetemen, Rákóczi Krisztián kollégánk a 2018-as szlovákiai önkormányzati választás eredményeit elemezte Nagymegyeren.

2019. október 10–11. „Magyar óvodák a szülők és az intézményvezetők szemével – a 2018-as óvodakutatás eredményei” címmel tartott előadást intézetünk munkatársa, Rákóczi Krisztián a felvidéki Országos Óvodapedagógiai Konferencián, Galántán.

2019. október 3. Munkatársunk, Gazsó Dániel a Magyarság Háza Szabadegyetemén tartott előadást a diaszpórakutatás kihívásairól.

2019. szeptember 28. Kántor Zoltán a 4. MAGYARNAK LENNI SZÜLŐFÖLDEMEN konferencián mutatta be a Nemzetpolitikai Kutatóintézet Kárpát-medencei óvodai helyzetkép kutatását Biatorbágyon.

2019. szeptember 27. Idén a Nemzetpolitikai Kutatóintézet is csatlakozik a Kutatók Éjszakája programjaihoz. A kutatóintézet munkatársai egy fiktív külhoni személy (Kornél – főszerepben György Botond erdélyi humorista) életútján keresztül mutatták be az intézet tevékenységeit, kutatásainak érdekesebb eredményeit. Szóba kerültek: választási dilemmák, diaszpórában szerzett élettapasztalatok, megkapaszkodás a vállalkozói világban, családalapítás, illetve az óvodaválasztás nagy kérdései.

2019. szeptember 11. Nemzetpolitikai Kutatóintézet munkatársai ebben a félévben is részt vesznek a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen a NEMZETPOLITIKA tantárgy oktatásában. Kántor Zoltán „A nemzetpolitika fogalma, céljai, intézményrendszere” témában adott elő.

2019. augusztus 28–31. A Kárpátaljai Magyar Diákok és Fiatal Kutatók Szövetsége (KMDFKSZ) és a Momentum Doctorandus szervezésében került megrendezésre a IV. Kárpátaljai Nyári Egyetem Tiszapéterfalván, ahol több olyan Kárpátaljára fókuszáló kutatás is bemutatkozott, amely a Nemzetpolitikai Kutatóintézet együttműködésével valósult meg: így az ukrán-magyar együttélésről szóló Tandem kutatás (2016, 2019), a kárpátaljaiak demográfiai felmérése, a Summa (2017) és a kárpátaljai szórványban végzett interjús terepmunka (2018) eredményeit is ismertették a részt vevő kutatók.

2019. augusztus 30. A Kossuth Rádió Ütköző című műsorában munkatársunk Illyés Gergely és a Külügyi és Külgazdasági Intézet munkatársa, Pászkán Zsolt a romániai kormányválságról beszéltek.

2019. augusztus 23. Munkatársaink, Kántor Zoltán és Gazsó Dániel előadást tartottak a Duna Palotában, a Kőrösi Csoma Sándor és a Petőfi Sándor programok oktatási konferenciasorozatának harmadik napján. Kántor Zoltán Románia és az erdélyi magyarság helyzetéről, Gazsó Dániel a magyar diaszpóra fejlődéstörténetéről és anyaországi kapcsolatairól nyújtott ismereteket a kiküldetés előtt álló ösztöndíjasoknak.

2019. augusztus 21. A 2019/20. évi Kőrösi Csoma Sándor Program és Petőfi Sándor Program oktatási konferenciáján, Kántor Zoltán „Nemzetpolitika: stratégiai alapok” címmel tartott előadást.

2019. augusztus 16. Kiemelkedő tudományos tevékenysége, valamint a határon túli magyarság érdekvédelme területén végzett fáradhatatlan munkája elismeréseként a Magyar Érdemrend lovagkeresztje (polgári tagozat) kitüntetésben részesült Kántor Zoltán, a Nemzetpolitikai Kutatóintézet igazgatója.

2019. augusztus 5–11. Kosteleken tartják a 4. Csángóföldi Nyári Egyetemet. A rendezvény nyitónapján munkatársunk, Vita Emese tartott előadást a Kárpát-medencében élők párkapcsolati helyzetéről, gyermekvállalási szokásairól, kitérve a régióban és Magyarországon alkalmazott családpolitikai eszközökre.

2019. július 24. Tusványos utolsó napján a Bethlen Gábor sátorban a fókuszban az óvodák voltak. Először az Óvodakutatásról tartottak előadást, ezt követően a Kárpát-medencei Óvodafejlesztési program eddigi eredményeit ismerhettük meg, különböző nézőpontokból, majd egy panelbeszélgetésben ismertették az erdélyi óvodafejlesztésben elért sikereket, valamint az ottani kihívásokról is szó esett. Végül, de nem utolsó sorban a Diaszpóra – kerekasztalra került sor.

2019. július 23. A Tusnádi Nyári Egyetem és Diáktábor második napján dr. Koós-Hutás Piroska nőgyógyász előadásával nyitott a Bethlen Gábor sátor. Ezt követően a Kisebbségi Jogvédő Intézet munkatársainak szervezésében került sor négy panelbeszélgetésre, amelynek során megvitatták a Kárpát-medencei magyarok jogvédelmét: a politikai porondon, a civil szférában, peres eljárásokban és az európai színtéren. Ezen kívül továbbra is folytatódnak a Magyarság Háza programjai, Mennyire tudsz magyarul? – nyelvi kvízjáték, támogatásfinanszírozási tanácsadások és a levéltári foglalkozások.

2019. július 24. Elkezdődött a 30. Tusványos nyári tábor, a Bethlen Gábor sátorban a Magyar Nemzeti Levéltár nyitotta meg a programsorozatot, ezt követően Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár, Erdély Rudolf Zalán BGA vezérigazgatója és Kántor Zoltán igazgató úr hivatalosan is megnyitotta a sátor kapuit az érdeklődők számára.
Az idei tematikus év, a Gyerekek Éve apropóján tartott előadást Illés Boglárka, Potápi Árpád János és Hajnal Virág. Ezután került sor a kutatói, szakértői panelre, amelynek résztvevői a családalapítás, gyermekvállalás kérdéseit vitatták meg különböző perspektívákból.
Illyés Gergely moderálásával zajlott az utolsó mai napi panelbeszélgetés, amelyben a fiatal közösségek, vállalkozások lehetőségeit elemezték a résztvevők.

2019. július 19. Kántor Zoltán a XXII. Nyári Szakkollégiumi Találkozón tartott előadást a nemzetpolitikáról Diószegen.

2019. július 18. Kedden, a gombaszögi nyári egyetemen a Kárpát-medencei óvodafejlesztési kerekasztalon Erdélyi Rudolf, a BGA Zrt. vezérigazgatója, Grezsa István, a Kárpát-medencei óvodafejlesztési program koordinálásáért felelős miniszteri biztos, Molnár Sándor református zsinati főtanácsos és Kántor Zoltán, a Nemzetpolitikai Kutatóintézet igazgatója vettek részt.

2019. július 11. Az utolsó nyári egyetemi napon Csóti György tartott rövid beszámolót a KJI tevékenységéről és az egyes ügyek jelenlegi állásáról, ezt követően Rákóczi Krisztián kollégánk tartott beszámolót az NPKI kárpátaljai kutatásainak eredményeiről. Varga Péter, nemzetpolitikáért felelős diplomata az Európai Unió és a Nemzetközi Szervezetek kapcsolatáról és azok felépítéséről, szerveiről, feladatairól tartott előadást. Ebéd után Gáspár Ágnes protokollszakértő tréning során hívta fel a figyelmet a tudatos megjelenés és önérvényesítés fontosságára, kiemelten beszélt a bemutatás, bemutatkozás, tárgyalástechnika fortélyairól. Zárásként a hallgatók átvehették a részvételükért járó oklevelet és könyvcsomagot.

2019. július 10. Nyári Egyetemünk harmadik napja Budapesten indult, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Jogi Karán, Varga Zs. András házigazdaként köszöntötte a nyári egyetem hallgatóit és a Velencei Bizottság tevékenységéről tartott előadást. Őt Toró Tibor követte, aki a Nyelvi Charta és a Kisebbségvédelmi Keretegyezmény alkalmazásából eredő Romániáról született jelentéseket mutatta be. Délután Gerencsér Balázs az USA-ban szerzett kutatási tapasztalatait osztotta meg, összehasonlítva azokat a külhoni magyarok nyelvi jogi problémáival. Majd Elek Zsófia az EBESZ-en belüli kisebbségvédelem témakörét fejtegette. A nap további részében budapesti városnézésre volt lehetőség.

2019. július 9. A Nyári Egyetem második napját Antal Eszter, Benda Vivien és Wágner Tamás előadása nyitotta a kisebbégvédelemmel kapcsolatos nemzetközi dokumentumok jogi természetének elemzése, folytatódott a KJI blokkja kiegészülve Dabis Attilával, az Európai Polgári Kezdeményezés bemutatásával konkrét példákon keresztül. Szilágyi Miklós óbecsei ügyvéd zárta a délelőtti panelt, aki a munkája során tapasztalt jogsértéseket és azok megoldásaira próbált rávilágítani. A délutáni program keretében Székesfehérvárra látogattak, először a Bory-várat tekinthették meg a résztvevők, majd a Középkori Romkertet járhatták végig, idegenvezető útmutatásával. A napot egy belvárosi séta zárta.

2019. július 8. Elkezdődött a VIII. Kisebbségvédelem Európában nyári egyetemünk, melyet Csóti György KJI igazgatója nyitott meg, ezt követően Szilágyi Péter miniszteri biztos köszöntötte a hallgatókat, valamint nemzetpolitikai áttekintést nyújtott és ünnepélyesen átadták az idei KJI esszépályázat díjait. Kántor Zoltán bemutatta a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.-t, valamint felvázolt néhány fontos nemzetpolitikai kérdést. Szabó Tibor Martonvásár polgármestere, a Határon túli Magyarok Hivatalának egykori vezetője kötetlenül beszélt a hallgatókkal a külhoni magyarokat érintő aktuális kérdésekről, ezután Horváth Bálint alpolgármester egy rövid városnézésre kísérte el a résztvevőket. Az ebédet követően Benda Vivien (KJI), Fülöp Izabella (NPKI), Wágner Tamás (KJI) rövid uniós intézményi bemutatót tartottak, amit egy interaktív kvíz követett. Az előadások sorát Csáky Pál zárta, az elmúlt évek tapasztalatait osztotta meg a hallgatósággal, amit nagy érdeklődéssel fogadtak. A vacsorát követően kultúrprogram keretében a felvidéki magyar értelmiség megpróbáltatásait bemutató, Virágeső színpadi játékot tekinthették meg, Dráfi Mátyás Jászai Mari-díjas színművész főszereplésével.

Kántor Zoltán részt vett a Külügyi és Külgazdasági Intézet által szervezett „Magyar nemzeti érdek Európában: kisebbségi ügyek az Európai Parlamentben” című kerekasztal-beszélgetésén.

2019. július 6. A XVIII. Torockói Diáktáborban (Trianon – 99, Gyulafehérvár – 101. Románok és magyarok az elmúlt száz évben), Kántor Zoltán „Nemzetpolitika: 70 + 20 +10 év” címmel tartott előadást kolozsvári és budapesti politológus hallgatóknak.

2019. június 17–20. Az Athéni Oktatási és Kutatási Intézet szervezésében került megrendezésre a VI. Éves Nemzetközi Demográfiai és Népességtanulmányi Konferencia Athénban. A rendezvényen munkatársunk, Vita Emese tartott előadást, az élettársi kapcsolatok formálódásának témakörében.

2019. június 13–14. Kántor Zoltán képviselte a Nemzetpolitikai Kutatóintézetet a FUEN kongresszusán Pozsonyban és Dunaszerdahelyen.

2019. június 5–8.Turkuban rendezték meg a „Dynamics of Inequality Across the Life-course” című konferenciát, mely a különböző életszakaszokban felmerülő társadalmi egyenlőtlenségekre fókuszált. Intézetünket Vita Emese képviselte, aki előadásában az erdélyi magyar középiskolások jövőterveinek és továbbtanulási aspirációinak példáján keresztül mutatott rá az iskolai életpálya egyenlőtlenségeire.

2019. május 23–24. Kántor Zoltán, Varsóban a „Poland’s Kin-state Policies: Opportunities and Challenges” című konferencián tartott előadást „What is between the goals and the outcome of diaspora policy?” címmel.

2019. május 21. Kutatóintézetünk az idei évben is részt vett a Kőrösi Csoma Sándor Program déli féltekés ösztöndíjasainak felkészítésében: Kántor Zoltán a nemzetpolitika általános ismereteiről; Gazsó Dániel a magyar diaszpóra fejlődéstörténetéről tartottak előadást, a Duna Palotában

2019. május 20. Munkatársunk, Gazsó Dániel a Budapesti Gazdasági Egyetemen (BGE) tartott előadást Dukai Edittel – a Pécsi Tudományegyetem (PTE) geopolitikai doktori iskolájának doktorandusz hallgatójával, kutatóintézetünk volt gyakornokával – a diaszpóraközösségek intézményesülésének folyamatairól, a „Multidiszciplináris kihívások, sokszínű válaszok” 10. Jubileumi Tudományos Szimpóziumán.

2019. május 10. Megjelent folyóiratunk, a Kisebbségi Szemle legújabb lapszáma. Marosvásárhelyen, a „Hogyan tovább erdélyi magyar oktatás?” konferencián Kántor Zoltán „Nemzetpolitika és oktatás: kihívások és … kihívások” címmel tartott előadást.

2019. május 7. Pécsett kerül bemutatásra A tér hatalma – A hatalom terei c. tanulmánykötet, melyet Szilágyi István professzor 70. születésnapja alkalmából adtak ki, s melyben munkatársunk, Gazsó Dániel Jarjabka Ákossal – a Pécsi Tudományegyetem habilitált docensével, a Diaszpóra Projekt Hálózat rektori megbízottjával – közösen írt, A diaszpóra csoportkohéziós összetevői c. írása is megjelenik.

2019. április 26. Munkatársunk, Gazsó Dániel, Szilágyi Péter nemzetpolitikáért felelős miniszteri biztossal együtt tartott előadást „A magyar diaszpóraközösségek kialakulása és elméleti háttere” címmel, a Kossuth Klubban ma délután megrendezésre került Harsányi János Emlékkonferencián.

2019. április 15–19. A Kolozsváron megrendezésre kerülő IX. Szociológus Napokon tartott előadást Vita Emese, az erdélyi párkapcsolatok alakulásának témakörében. Az előadást követően módszertani kerekasztal-beszélgetésre került sor, ahol a Nagymintás Ifjúságkutatások többéves tapasztalatairól beszélgettek a projektben résztvevő kutatók.

2019. április 8. Munkatársunk, Gazsó Dániel a Kőbányai Szent László Általános Iskola 7. osztályos tanulóinak tartott történelmi ismertetőt, valamint kvíz-vetélkedőt külhoni magyar közösségekre vonatkozó kérdésekkel, felkészítve a jelenlévő diákságot a Határtalanul! program keretében megvalósuló felvidéki osztálykirándulásra.

2019. március 29–30. Dr. Csala Dénes adattudós, a Lancasteri Egyetem tanára, a Székelydata blog szerkesztője tartott előadást intézetünkben, melyet szombaton egy egész napos workshop követett, ahol a résztvevők speciális adatvizualizációs szoftverekkel ismerkedhettek meg és készíthették el saját adatvizualizációjukat.

2019. március 22. Munkatársunk, Gazsó Dániel „A kisebbségi jogérvényesítés elméleti kérdései” c. témafelvezető előadásával vette kezdetét a Kárpát Jogi Network szervezésében megrendezésre került „A kisebbségi jogok mint az egyéni vagy kollektív jogérvényesítés tárgya” c. konferencia, a Budapesti Ügyvédi Kamara Protokoll termében.

2019. március 14–15. Berlinben szervezték meg azt a műhelybeszélgetést, amelyen a Concepts Beyond the Nation State (Berghahn Books) nemzetközi kötet fejezeteinek készítői tanácskoztak és véleményezték az eddigi elkészült kéziratokat. Intézetünk részéről Ferenc Viktória vett részt egy fejezet társszerzőjeként a megbeszélésen.

2019. február 24–25. Craiován került megrendezésre a román EU elnökség programjainak keretében az „Informal expert meeting on homecoming measures and awareness raising measures for human trafficking” című szakértői konferencia. A rendezvényen Kántor Zoltán tartott előadást a magyar diaszpórapolitikáról.

2019. február 16. Mintegy 650 vendég, köztük 500 külhoni magyar, azon belül is mintegy 300 külhoni magyar gyerek részvételével tartották a VII. Kárpát-medencei Családi Napot az Országházban. Az ünnepi megnyitót követően, amíg a gyerekek játékos programokon vettek részt, a felnőttek a II. Kárpát-medencei Demográfiai Konferencián hallgathattak meg előadásokat a gyermekszületéssel, a családdal, az óvodákkal kapcsolatos támogató programokról és kutatásokról. Intézetünket Ferenc Viktória és Kántor Zoltán képviselték egy-egy előadással az intézetben folyó kutatásokról.

2019. február 6. Megjelent Illyés Gergely kollégánk írása a Külügyi és Külgazdasági Intézet 4:1 című sorozatában: 2019/03 – Mi várható 2019-ben a belpolitikai és uniós feszültségekkel terhelt Romániában? http://kki.hu/assets/upload/03_KKI_4_1_ROU_20190206.pdf

2019. január 30. Megjelent a Kisebbségi Szemle legújabb száma, melyben a Kárpát-medencei Óvodafejlesztési Programhoz kapcsolódó szülői attitűdkutatás főbb eredményei kerülnek bemutatásra.

2019. január 23. Az MTA tudományos értékű periodikáknak minősítette a Nemzetpolitikai Kutatóintézet folyóiratait! A 2016-ban indított, negyedévente megjelenő Kisebbségi Szemle c. folyóiratunkat, valamint az angol nyelvű Hungarian Journal of Minority Studies c. évkönyvünket a Magyar Tudományos Akadémia Történettudományi Bizottsága tudományos értékű periodikáknak minősítette, és felvette a hivatalos folyóiratlistájára. A nálunk publikált tanulmányoknak ezzel tudományos pontértéke lett.

2019. január 20. Munkatársaink, Kántor Zoltán és Gazsó Dániel Londonban tartottak. A Szent István Ház felkérésére ismertették a helyi érdeklődőknek a magyar diaszpóra fejlődéstörténetét, valamint anyaországi kapcsolatait. Rövid látogatásuk során egy könyvadományt is átadtak a meghívó intézet könyvtárát gyarapítva.

2019. január 11. Kántor Zoltán „Kisebbségnézőben – 25 év után” címmel tartott előadást a SCHLETT ISTVÁN 80. születésnapja tiszteletére rendezett ünnepi konferencián (ELTE ÁJK Politikatudományi Intézet).

2019. január 8. Kántor Zoltán „Nemzetpolitika: a politika és a tudomány mezsgyéjén” címmel tartott előadást Kolozsváron a Max Weber Szakkollégiumban.

2019. január 3. Január elsejétől hat hónapig Románia az Európai Unió soros elnöke, lllyés Gergely munkatársunkat az ECHO TV Napi aktuális című műsorában e témáról kérdezték, az interjú itt érhető el.