A Nemzetpolitikai Kutatóintézet (NPKI) hírei:

 

2017. december 19. A Külügyi és Külgazdasági Intézet tizennyolcadik podcastjában Barabás Tibor János vezető kutató és vendégei, Kántor Zoltán a Nemzetpolitikai Kutatóintézet igazgatója, és Pászkán Zsolt Románia-szakértő a hagyományos, és a nyugati jellegű társadalmi csoportok bel- és külpolitikai véleményütközéséről, valamint a magyar kisebbség útkereséséről beszélgettek.

2017. december 7. A Nemzetpolitikai Kutatóintézet önálló tudományos folyóiratai – a negyedévente megjelenő, magyar nyelvű Kisebbségi Szemle; és az évente megjelenő, angol nyelvű Hungarian Journal of Minority Studies – felkerültek a Central and Eastern European Online Library (CEEOL) honlapjára. Így a már megjelent lapszámok tanulmányai elérhetővé váltak több mint száz, a világ különböző pontján működő könyvtár digitális adatbázisában is.
https://www.ceeol.com/search/search-result…

2017. december 4–5. “Concepts Beyond the Nationa State – Towards a Comparative European Analysis” címmel kétnapos műhely-találkozóra került sor a Jyvaskyla-i Egyetemen, Finnországban. A találkozó során egy kötet koncepcióját és fejezeteit vitatták meg a felkért szerzők, akik között intézetünk munkatársa, Ferenc Viktória is szerepel.

2017. december 2. Kántor Zoltán Újvidéken beszélt a kisebbségi nyelvhasználatról, a nyelvi jogokról és a jogkiterjesztési küzdelmekről a „Jog a mindennapjainkban”című konferencián.

2017. november 30. Letölthetők a honlapunkról a „Külhoni fiatal magyar vállalkozó éve – 2016” és a „Külhoni magyar családi vállalkozások éve – 2017” kutatási beszámolói.

2017. november 29. Kántor Zoltán előadóként részt vett a Danube Institute által szervezett, angol nyelvű, Autonomy or Secession: The Case of Catalonia in a Wider Context c. nemzetközi konferencián. A rendezvény előadóvendégei voltak továbbá: H.E.D. José Ángel López Jorrin spanyol nagykövet és Nagy Sándor Gyula szakértő, a Külügyi és Külgazdasági Intézet kutatója.

2017. november 25. Ma ünnepli fennállásának hét éves évfordulóját a Nemzetpolitikai Kutatóintézet.

2017. november 24. A Nemzetpolitikai Államtitkárság és a Nemzetpolitikai Kutatóintézet konferenciát szervezett a  Magyar Országgyűlésben, Magyarország és a Szlovén Köztársaság által 25 évvel ezelőtt megkötött kisebbségvédelmi megállapodás évfordulója kapcsán.

2017. november 21. Honlapunkról teljes terjedelmében letölthető Harrach Gábor és Rákóczi Krisztián „Külön utakon – Adalékok a felvidéki magyarság 2009 utáni politikatörténetéhez” című könyve.

2017. november 17. A nagyváradi városháza tanácstermében szervezett román—magyar konferenciát az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács és a Reconstructio Egyesület, melyen Kántor Zoltán a magyar nyelv üzleti életben betöltött szerepérő beszélt.

2017. november 16. Az ELTE Társadalomtudományi Karának érdeklődő hallgatói ma délelőtt meglátogattak minket, hogy betekintést nyerjenek kutatóintézetünk munkájába. Kántor Zoltán mellett Ludányi András és Gazsó Dániel fogadták őket és tartottak nekik előadásokat a Nemzetpolitikai Kutatóintézet tevékenységeiről: kutatásaink eredményeiről, legfőbb publikációinkról.

Megjelent munkatársunk, Gazsó Dániel irodalomkritikai írása Zelei Miklós A kettézárt falú c. dokumentumregényének harmadik, bővített kiadásáról a Kortárs irodalmi és művészeti folyóirat 2017/11-es számában.

2017. november 15. A Magyar Szórvány Napja alkalmából november 15-én a Nemzetpolitikai Kutatóintézet „Magyarok szórványban: Fókuszban Kárpátalja” címen tartott rendezvényt aMagyarság Házában. Az eseményt Szilágyi Péter (Nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkár) nyitotta meg. Előadó vendégeink voltak: Tátrai Patrik (MTA CSFK Földrajztudományi Intézet kutatója); Orosz Ildikó (II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola elnöke); Kovács Hanna és Szilaj István (Petőfi Sándor Program Kárpátalján tevékenykedő ösztöndíjasai). Moderált: Ferenc Viktória (NPKI, kutató).

2017. november. 14. Munkatársunk, Gazsó Dániel a szórvány tudományos megközelítéséről, a szórványosodás folyamatáról, a külhoni magyar közösségek körében tapasztalható kulturális asszimiláció és emigráció mértékéről számolt be a Karc Fm Spájz című beszélgető műsorában.

2017. november. 12. Munkatársunk, Ferenc Viktória az elmúlt napokban az idén Nyíregyházán megrendezett XVII. Országos Neveléstudományi Konferencia résztvevője volt, ahol a Kárpát-medencei kisebbségi magyar felsőoktatás témájáról szervezett szimpoziumon előadást tartott.

2017. november 7. Megjelent a Nemzetpolitikai Kutatóintézet angol nyelvű évkönyve, a Kisebbségi Szemle rokonfolyóirata, a Hungarian Journal of Minority Studies első száma.

A Magyar Országgyűlés Nemzeti Összetartozás Bizottságában Kántor Zoltán mutatta be a szlovákiai választási eredményeket.

2017. november 6. A Magyarság Házában került sor a szlovákiai megyei választásokat elemző rendezvényünkre.

2017. november 5. Munkatársunk Illyés Gergely a Magyar időknek beszélt aRomán belpolitikai helyzetről.

2017. november 3. A Magyarság Házában került megrendezésre Harrach Gábor és Rákóczi Krisztián „Külön utakon. Adalékok a felvidéki magyarság 2009 utáni politikatörténetéhez” c. újonnan megjelent könyvének bemutatója.

2017. október 29. Az M1 vasárnap esti Szemtől szembe c. műsorának vendége volt munkatársunk, Ferenc Viktória az ukrán oktatási törvény kapcsán.

2017. október 26. „Gyakorló pedagógusok Kárpátalján – egy felmérés tanulságai” címmel tartott előadást Ferenc Viktória a Magyar Állandó Értekezlet Oktatási Szakbizottságában.

2017. október 24. MEGJELENT Nemzetpolitikai könyvek c. sorozatunk legújabb kötete:  „Külön utakon. Adalékok a felvidéki magyarság 2009 utáni politikatörténetéhez.” Szerzők: Harrach Gábor és Rákóczi Krisztián.

Kántor Zoltán „Kin-state Policies: Hungary’s Kin-state policies” címmel tartott előadást az Andrássy Egyetemen.

2017. október 19. Illyés Gergely kollégánk a Krónikának beszélt a román-magyar kapcsolatokról.

2017. október 15. Illyés Gergely kollégánk a román belpolitikáról nyilatkozott a Transindexnek.

2017. október 9. Az ukrán oktatási törvény körüli vita fejleményeiről munkatársunk, Ferenc Viktória beszélt az M1 Ma este című műsorában.

2017. október 4. Munkatársunk, Gazsó Dániel tartott órát az NKE Közigazgatás-tudományi Karán, a Közigazgatás-szervező BA nappali tagozatos hallgatóinak, a kelet-közép-európai nemzetpolitikák történetelméleti alapismereteiről és legfőbb célkitűzéseiről.

2017. szeptember 30. Kántor Zoltán az „Európa jövője” c. multidiszciplináris konferencián tartott előadást „Nemzetpolitika: Elméleti alapvetések és külhoni magyar közösségépítés” címmel.

2017. szeptember 26. Ferenc Viktória az Inforádiónak nyilatkozott az ukrán oktatási törvénnyel kapcsolatban.

2017. szeptember 22. Kántor Zoltán a Tíz éves a politológia a Pázmányon konferencián „A nemzet kérdése: Konzervativizmus és nemzettudat” címmel tartott előadást.

2017. szeptember 13. Ferenc Viktória, a Nemzetpolitikai Kutatóintézet munkatársa elemezte az új ukrán oktatási törvényt a Karc FM-en.

2017. szeptember 12. Nemzetpolitikai beszélgetések a Magyarság Házában. Kántor Zoltán, a Nemzetpolitikai Kutatóintézet beszélgetőpartnerei voltak ez alkalommal: Szabó Lilla, a Kolozsvári Magyar Napok programigazgatója; Hajnal Jenő, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke; Kudlotyák Krisztina, Pro Cultura Subcarpathica civil szervezet igazgatója; Bodó Barna, Szórvány Alapítvány elnöke. A beszélgetés témája a Kárpát-medencei magyar napok és fesztiválok voltak.

2017. szeptember 10. A vasárnapi Ma reggel vendége volt munkatársunk, Ferenc Viktória a kisebbségi jogokat durván sértő ukrajnai oktatási reform kapcsán.

2017. szeptember 8. Munkatársunk, Ferenc Viktória moderátorként és előadóként részt vett az MTA-SYLFF (Sasakawa Fiatal Vezetők Ösztöndíja Alapítvány) “Saját sorsunk – A jövő önmenedzselése” c. kétnapos nemzetközi konferenciáján.

Kántor Zoltán „A nemzet kérdése Magyarországon és a szomszédos államokban a rendszerváltás után” címmel tartott előadást az ELTE BTK-n (Granasztói György emlékkonferencia).

2017. augusztus 21. Munkatársaink, Kántor Zoltán és Gazsó Dániel előadást tartottak a Duna Palotában, a diaszpóra felé irányuló Kőrösi Csoma Sándor Program északi féltekés ösztöndíjasainak, valamint a Kárpát-medencei szórvány közösségek támogatását segítő Petőfi Sándor Program ösztöndíjasainak. Kántor Zoltán a nemzetpolitika alapismereteiről és stratégiáiról, míg Gazsó Dániel a diaszpórakutatás fogalmi kereteiről és a magyar diaszpóra-közösségek fejlődéstörténetéről beszéltek a kiküldetés előtt álló ösztöndíjasoknak.

2017. július 31 – augusztus 5. Hatodik alkalommal került megrendezésre a Kisebbségi Jogvédő Intézet (KJI) és a Nemzetpolitikai Kutatóintézet (NPKI) által szervezett Kisebbségvédelem Európában című nyári egyetem Gödöllőn. A nyári egyetemen előadást tartottak az NPKI részéről Kántor Zoltán, Ferenc Viktória és Rákóczi Krisztián.

2017. július 20. Kántor Zoltán „A nemzettől a nemzetpolitikáig” címmel tartott előadást a Rákóczi Szövetség által szervezett V. Kárpát-medencei Irodalomtanár Találkozón, Királyszálláson.

2017. július 20. Illyés Gergely kollégánk Klaus Johannis székelyföldi látogatásáról beszélt a maszol.ro-nak.

2017. július 19. Kollégánk, Illyés Gergely is előadást tartott A Román belpolitika, a szervezett káosz iskolapéldája című panelben,Tusványoson.

2017. július 19 – 21. Az NPKI működtette a 28. Bálványosi Nyári Szabadegyetemen és Diáktáborban a Nemzetpolitikai Államtitkárság és a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. BETHLEN GÁBOR sátrát, Tusnádfürdőn. Három nap alatt több mint 50 előadó tartott beszámolókat és előadásokat 11 témakörben állampolgárságról, jogvédelemről, Minority SafePack-ről, óvodafejlesztésről, családi vállalkozásokról, valamint a diaszpóráról.

2017. július 19. A Kisebbségi Szemle 2017/1-es számának tanulmányai online is elérhetővé váltak.

2017. július 18.  Megjelent a Kisebbségi Szemle 2017/1-es száma!

2017. július 12.  Mózes Szabolcs, Rákóczi Krisztián és Harrach Gábor a Gombaszögi Nyári Táborban a Merre tovább, szlovákiai magyar képviselet? című panelbeszélgetésen vettek részt.
A beszélgetés alapjául szolgáló tanulmányok a Kisebbségi szemle folyóiratban (jövő héten), illetve ősszel egy kötetben jelennek meg.

2017. július 11. Európai utak a nyelvi jogok érvényesítésében című panelben vett részt Gombaszögön kolléganőnk, Ferenc Viktória.

2017. július 10. „Nemzetpolitika és ifjúság” címmel tartott előadást Kántor Zoltán, a Szabadkán megrendezett Fiatalok a Vajdaságban című konferencián.

2017. július 9. A Felsőszinevéren megrendezett Kárpátaljai Nyári Szabadegyetem péntek délutáni programjában a kárpátaljai magyarok társadalmi helyzetével foglalkoztak a meghívott előadók a vonatkozó legfrissebb kutatások tükrében. A panel moderátora intézetünk igazgatója, Kántor Zoltán volt, a szakértők között munkatársunk, Ferenc Viktória is meghívást kapott.

2017. július 3. Ma kezdik két hónapos szakmai gyakorlatukat a kolozsvári Babes-Bolyai Tudományegyetem hallgatói intézetünkben. Bízunk benne, hogy eredményes időszak elé néznek a fiatalok!

2017. július 1. Munkatársunk, Illyés Gergely a MASZOL.ro-nak nyilatkozott a romániai helyzetről .

2017. június 26. A ReConnect Hungary programmal Magyarországra látogató amerikai magyar fiatalok számára egy a Kárpát-medencei magyarokról szóló előadásblokkot is biztosítottak a szervezők, amelyben Latkoczy Emese (HHRF) és Herner-Kovács Eszter (MTA TK KI) mellett intézetünk munkatársa, Ferenc Viktória is részt vett.

2017. június 25. Ferenc Viktória az argentínai magyar diaszpóráról a Kossuth rádió Határok nélkül című műsorában.

2017. június 25. Autonómiáról, kisebbségi jogokról és a romániai kormányválságról beszélt Kántor Zoltán és Tóth Norbert a Kossuth rádió Európai idő című műsorában.

2017. június 22. Tóth Norbert és Kántor Zoltán a romániai kormányválságról, kisebbségi jogokról, autonómiáról beszéltek a Kossuth rádió Ütköző című műsorában.

2017. június 21. Intézetünk munkatársa, Ferenc Viktória is előadást tartott a Kőrösi Csoma Sándor Program zárókonferenciáján, ahol az argentínai magyar közösségekben szerzett élményeit és tapasztalatait osztotta meg a programban résztvevő ösztöndíjasokkal.

2017. június 19. Intézetünk a mai napon költözött új székhelyére. Új címünk: 1016 Budapest, Gellérthegy u. 30-32.

2017. június 14. Kántor Zoltán is részt vett a Jan Dziedziczak úrral, Lengyelország Külügyminisztériumának a Lengyelség, parlamenti és konzuli ügyekért, kulturális diplomáciáért felelős államtitkárával és kíséretével folytatott nemzetközi tapasztalatcserén és egyeztetésen.

Munkatársunk, Gazsó Dániel tegnap ismertette Zelei Miklós A kettézárt falu c. dokumentumregény harmadik, bővített kiadását, a Professzorok Batthyány Köre által rendezett könyvbemutatón.

2017. május 19. Hungarian Minority Communities in Central-Eastern Europe címmel tartott előadást Kántor Zoltán a FUEN kongresszusán Kolozsváron.

2017. május 18. Munkatársunk, Ferenc Viktória az akadémiai sikeresség nyelvi tényezőiről tartott előadást Finnországban, a Jyväskylä-i Egyetemen.

2017. május 16. Munkatársaink, Kántor Zoltán és Gazsó Dániel előadást tartottak, a Magyarság Házában, a Körösi Csoma Sándor Program 2017. évi oktatási programszakaszának első napján, a déli féltekés ösztöndíjasoknak.

2017. május 9–10. Tízedik alkalommal került megrendezésre a Nemzetpolitikai továbbképzés című kurzusunk közigazgatásban dolgozók számára.

2017. május 6. Kántor Zoltán tartott előadást Újvidéken az Európa Kollégiumban a Szegedi Tudományegyetem által szervezett nemzetpolitikai képzésen.

2017. május. 5. Szegeden mutatták be a Nemzetpolitikai Kutatóintézet által kiadott „A nemzeti kisebbségek helyzete és jogai Európában” című kötetet.

2017. április 27. A Nemzetpolitikai Kutatóintézet és a Fórum Kisebbségkutató Intézet közös szervezésében került bemutatásra Simon Attila – Tóth László: Kis lépések nagy politikusa – Szent-Ivány József. A politikus és művelődésszervező. című kötet. A beszélgetést a kötetről munkatársunk, Harrach Gábor moderálta.

2017. április 26. Beregszászon, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskolán, kerekasztal-beszélgetés formájában került bemutatásra a TANDEM 2016 c. szociológiai kutatás. A kutatás eredményeit a Nemzetpolitikai Kutatóintézet munkatársaival együtt a közreműködő intézetek képviselői ismertették.

2017. április 25. Kisebbségi Szemle című folyóiratunkat munkatársunk, Gazsó Dániel mutatta be a Budapesti Corvinus Egyetemen tartott „Tudományos Folyóiratszemle – A Tudományos Élet Színterei” c. rendezvényen, melyet a Doktoranduszok Országos Szövetségének Kommunikáció- és Médiatudományi Osztálya szervezett.

2017. április 7. Munkatársaink, Kántor Zoltán és Gazsó Dániel előadóként részt vettek a Nemzetpolitikai Kutatóintézet és a Kulturális Kapcsolatokért Alapítvány közös szervezésében a Kodolányi János Főiskolán megrendezésre került angol nyelvű, nemzetközi „Hungarian autonomy in Central Europe” című konferencián.

2017. április 1.  A Pécsi Tudományegyetem Diaszpóra Projektje és a Határokon Túli Magyarságért Alapítvány közös szervezésében került megrendezésre a Magyarok II. Kulturális Világtalálkozója. A rendezvényen előadóként vett részt kutatóintézetünk munkatársa, Gazsó Dániel.

2017. március 29. Megjelent a Magyar Kisebbség legújabb száma (2016. 3-4). A lapszámban tanulmányt jegyeznek a Nemzetpolitikai Kutatóintézet munkatársai – Rákóczi Krisztián és Illyés Gergely (társszerző: Székely István Gergő) – is.

2017. március 28. Ma az Országgyűlés Nemzeti Összetartozás Bizottságában bemutatásra került a TANDEM 2016 szociológiai felmérés: Ukrán-magyar együttélés Kárpátalján (előadók: Dr. Grezsa István, Szabolcs-Szatmár-Bereg megye és Kárpátalja fejlesztési feladatainak kormányzati koordinációjáért felelős kormánybiztos és Dr. Ferenc Viktória, a Nemzetpolitikai Kutatóintézet munkatársa), valamint a Jelentés a külhoni fiatal vállalkozók helyzetéről – 2016 (Előadók: Dr. Kántor Zoltán, a Nemzetpolitikai Kutatóintézet igazgatója és Dr. Csite András, a HÉTFA Elemző Központ alapítója és ügyvezetője).

2017. március 24. Kántor Zoltán a Nemzetpolitikai Kutatóintézet igazgatója a külhoni magyar közösségek autonómia törekvéseit elemezte a KARC FM Magyar hangok c. műsorában.

2017. március 20. A Nemzetpolitikai Kutatóintézet és a Századvég Alapítvány ma délelőtt tartotta közös rendezvényét “Kisebbségi jogok, érdekképviselet, autonómia” címmel. Bemutatásra került a Századvég folyóirat autonómia száma, A nemzeti kisebbségek helyzete és jogai Európában c. kötet, valamint a Kisebbségi Szemle folyóirat választási száma.

2017. március 16. A geneZYs 2015 Kárpát-medencei ifjúságszociológiai felmérés eredményeiről beszélgettek Kassán, a Rovás Akadémia kávéházában. A beszélgetésen részt vett intézetünk munkatársa, Ferenc Viktória is.

2017. március 7. Megjelent legújabb elemzésünk „ Az Egyesült Államok Külügyminisztériumának 2016-os évre vonatkozó emberi jogi jelentéseinek magyar vonatkozásai a Kárpát-medence országaiban – összehasonlító elemzés” címmel.

2017. március 2. Ferenc Viktória az NPKImunkatársa is részt vett a Domus Café kerekasztal beszélgetésén, melyen ezúttal “Egy erdélyi Uruguayban, egy kárpátaljai Argentínában, egy vajdasági Ausztráliában kereste az azonosságokat, a különbségeket és az árnyalatokat a külhoniak magyarságérzetében.”

2017. február 28. Az Országgyűlésben, a KMKF Társadalmi szervezetek munkacsoport ülésén Kántor Zoltán „A Kárpát-medencei egyházak szerepe a magyar nyelvű oktatásban” címmel tartott előadást.

2017. február 24. A Külügyi és Külgazdasági Intézet és a Nemzetpolitikai Kutatóintézet közös szervezésében „Hogyan tovább Románia?” címmel külpolitikai kerekasztal beszélgetésre került sor, melynek egyik előadója Illyés Gergely volt.

2017. február 23. Illyés Gergely és a KKI munkatársa, Barabás T. János az Inforádió Aréna című műsorában beszéltek a romániai magyarságról.

2017. február 22. Megjelent „Az Európai Unió Törvényszékének ítélete a Minority SafePack európai polgári kezdeményezés ügyében” című elemzésünk.

2017. február 22. Kántor Zoltán a Karc FM Horizont c. műsorában a szomszédos országok és Magyarország viszonyáról, a külhoni magyar közösségek helyzetéről beszélt.

2017. február 10. A Nemzetpolitikai Kutatóintézetben sor került a „Jogkiterjesztési küzdelem Ukrajnában: eszközök és lehetőségek”, valamint a „Közelebb a célhoz – EU-s kisebbségpolitika a luxemburgi ítélet után” című rendezvények megszervezésére.

2017. február 7. A Kossuth Rádió Ütköző című műsorában Illyés Gergely Bakk Miklóssal elemezte a romániai belpolitikát.

2017. február 7. Az NPKI ebben a szemeszterben is részt vesz a Nemzeti Közszolgálati Egyetem által meghirdetett Nemzetpolitika c. tantárgy oktatásában. A félév során az NPKI részéről előadást tartanak Harrach Gábor, Gazsó Dániel és Kántor Zoltán.

2017. február 1. Az NPKI a megalakulása óta segíti a Nemzetpolitikai Államtitkárságot a Napi Nemzetpolitikai Sajtószemle elkészítésében. Hat évnyi közös munka eredményeként elérkeztünk az 1500. sajtószemle megjelenéséig.

2017. január 30. Az NPKI munkatársainak közreműködésével megjelent a Századvég c. folyóirat 82. száma, melynek vendégszerkesztője Kántor Zoltán volt.

2017. január 28. A Márton Áron Kutatói Program 2016/2017 – Módszertani konferencián Kántor Zoltán beszélt a nemzetpolitikáról és mutatta be a Nemzetpolitikai Kutatóintézetet.

2017. január 26. Megjelent a Kisebbségi Szemle c. folyóirat második lapszáma, melyben a szlovákiai parlamenti választásokat, a vajdasági törvényhozási, tartományi és helyi önkormányzati voksolásokat, valamint a romániai és ukrajnai helyhatósági választásokat mutatjuk be.

2017. január 6. Kántor Zoltán a Karc FM Magyar Hangok c. műsorában beszélt a romániai kormányalakításról.

2017. január 5. A Kossuth Rádió Ütköző című műsorában munkatársunk Illyés Gergely, és Pászkán Zsolt a Külügyi és Külgazdasági Intézet kutatója a most beiktatott romániai kormányról és a romániai magyarságról beszéltek.