A Nemzetpolitikai Kutatóintézet (NPKI) hírei:

 

2014. január 7. Megjelent a Kisebbségkutatás című folyóirat 2013/4-es száma.

2014. január 31. Felkerült honlapunkra a 2013 decemberében megjelent Minority Studies különszáma. A kötet a 2012. szeptember 28-án a Nemzetpolitikai Kutatóintézet által szervezett azonos című nemzetközi konferencián elhangzott előadások szerkesztett változatait tartalmazza.

2014. január 31. A II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola Győr termében a kárpátaljai magyar doktoranduszok életpálya-vizsgálatáról és az ARANYMETSZÉS 2013 kutatásról tartottak beszámolót és kéziratvitát. A kézirat egyik szerzőjeként intézetünk munkatársa, Ferenc Viktória is részt vett a rendezvényen.

2014. február 3. Elkezdődött a „Nemzetpolitika elméleti és intézményi alapjai” c. kurzus oktatása a Nemzeti Közszolgálati EgyetemenA szemeszter során előadást tart az NPKI minden munkatársa.

2014. február 3. Megjelent az NPKI elemzése „Politikai játékszerré vált a kettős állampolgárság kérdése” címmel.

2014. február 4. Megjelent az NPKI elemzése „A szerbiai alkotmánybíróság alkotmányellenesnek ítélte a nemzeti tanácsi törvény több szakaszát” címmel.

2014. február 6. Meghirdettük az idei nyári egyetemünket „Kisebbségvédelem Európában” címmel, melyet ismét közösen rendezünk a Kisebbségi Jogvédő Intézettel.

2014. február 6. Megjelent az NPKI elemzése „Állampolgárság, szavazás ” címmel.

2014. február 7. A Kossuth Rádió 180 perc műsorában Kántor Zoltán a tervezett román alkotmánymódosítás kisebbségi vonatkozásairól beszélt.

2014. február 11. Megjelent az NPKI elemzése, amely gagauz autonómia perspektíváiról született.
2014. február 12. Megjelent az NPKI elemzése „Alkotmánymódosítás Romániában. Lehetőség vagy veszély?” címmel.

2014. február 14. A „Nemzetpolitikai alapismeretek” c. könyvnek szerveztek bemutatót Magyarország Kolozsvári Főkonzulátusán. A rendezvényen intézetünk igazgatója, Kántor Zoltán átvette a temesvári Szórvány Alapítvány által novemberben neki ítélt Pro minoritate díjat.

2014. február 17. Megjelent az NPKI elemzése „Franciaország jelentős lépést tett a Nyelvi Karta ratifikációja érdekében” címmel.

2014. február 18-19. A Nemzetpolitikai Kutatóintézet munkatársai előadásokat tartanak a Kőrösi Csoma Sándor Program ösztöndíjasai számára.

2014. február 20-21. „Anyanyelvhasználat külhonban – a jogi lehetőségektől a megvalósításig” konferencia.

2014. február 26. Megjelent az NPKI elemzése „Kisebbségek nyelvi jogai Ukrajnában: a 2012-es nyelvtörvény eltörlése és az új törvénytervezet” címmel.

2014. március 3. Kántor Zoltán a romániai magyarságról, a romániai magyar autonómiatörekvésekről és a nemzetpolitikáról tartott előadást Bécsben a Bécsi Magyar Történeti Intézet (Balassi Intézet – Collegium Hungaricum) felkérésére.

2014. március 3. Megjelent az NPKI elemzése „Véglegesek a magyar pártok listái a szerbiai előrehozott választásokra” címmel.

2014. március 3-4. A kutatóintézet szervezésében, a Magyarság Házában nemzetpolitikai továbbképzésre került sor a közigazgatásban dolgozók számára.

2014. március 6. Illyés Gergely, a Nemzetpolitikai Kutatóintézet külső munkatársa az erdélyi magyarság helyzetéről nyilatkozott a Lánchíd Rádiónak.

2014. március 10. Kántor Zoltán a Duna Tv Térkép című műsorában elemezte a marosvásárhelyi Székely Szabadság Napja demonstrációt.

2014. március 11. Megjelent az NPKI elemzése „Kormányátalakítás Romániában ” címmel.
2014. március 14. A franciaországi (Clermont-Ferrand) jog és politikatudomány szakos hallgatók és oktatóik jártak intézetünkben. Kántor Zoltán igazgató köszöntette a vendégeket, majd Herner-Kovács Eszter és Ferenc Viktória tartottak előadást a magyar nemzetpolitika múltjáról és jelenéről, valamint az intézet nemzetközi tevékenységéről és publikációiról.

2014. március 17. Herner-Kovács Eszter tartott előadást „A szerbiai előrehozott parlamenti választások értékelése” címmel a Magyarság Házában.

2014.március 17.Rákóczi Krisztián tartott előadást „A szlovákiai államfőválasztás értékelése” címmel a Magyarság Házában.

2014. március 20. Herner-Kovács Eszter a Hír TV Külpolitikai percek c. műsorában a szerbiai  előrehozott parlamenti választások eredményeit elemezte.

2014. március 20. Megjelent az NPKI elemzése „A kisebbségek védelme az európai pártok és az EP-ben képviselettel rendelkező jelentősebb szervezetek választási programjában” címmel.

2014. március 20. A Pázmány International Club rendezvényén munkatársunk, Herner-Kovács Eszter beszélgetett Juhász József Balkán-szakértővel a szerbiai választások eredményeiről és várható következményeiről.

2014. március 21. Németh Zsolt, a Külügyminisztérium államtitkára és Brendus Réka, a Nemzetpolitikai Államtitkárság osztályvezetője átadtak 30 példányt a Nemzetpolitikai alapismeretek c. tankönyvből a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem részére.

2014. március 24. Megjelent az NPKI elemzése „Előrehozott választást tartottak Szerbiában” címmel.

2014. március 27. Felkerült a honlapra a Hasznos linkek menüpont, ahol összegyűjtöttük a nemzetpolitikához, külhoni magyarsághoz, kisebbségkutatáshoz és kisebbségvédelemhez kapcsolódó legfontosabb szervezetek, fórumok, intézetek, hírportálok honlapját.

2014. április 1. Megjelent az NPKI elemzése „A kisebbségi autonómiához való jog kérdése a nemzetközi jogban” címmel.

2014. április 1. Megjelent a Kisebbségkutatás c. folyóirat 2014/1 száma.

2014. április 1. Az M1 Ma reggel c. műsorában Rákóczi Krisztián a szlovákiai államfőválasztások eredményeit elemezte.

2014. április 1. Intézetünk munkatársa, Rákóczi Krisztián értékelte a szlovákiai államfőválasztás második fordulóját a Magyar Külügyi Intézet és a Nemzetpolitikai Kutatóintézet közös rendezvényén.

2014. április 3. Az MTA TK Kisebbségkutató Intézetben Fedinec Csilla és Csernicskó István” Babiloni Kárpátalja” c. könyvét Michael Moser és Zoltán András professzorok mellett, intézetünk munkatársa, Ferenc Viktória is bemutatta.

2014. április 6. Az M1 Ma reggel c. műsorának vendége volt Kántor Zoltán, aki az országgyűlési választások és a külhoni magyarok témakörben nyilatkozott.

2014. április 7. Megjelent az NPKI elemzése „Külhoni voksok a 2014-es parlamenti választásokon” címmel

2014. április 9. Kántor Zoltán a külhoni magyarok választási részvételéről és a választások tapasztalatairól beszélt a Kossuth Rádió Határok nélkül című műsorában.

2014. április 11. A Momentum Doctorandus, a kárpátaljai magyar doktoranduszok szervezete idén is elkészítette a kárpátaljai magyar végzősök számára a Felvételi tájékoztató c. kiadványt. A füzet szerkesztésében, a szülőföldi magyar nyelvű továbbtanulásról szóló fejezet összeállításában és a felvételi tájékoztató terjesztésében intézetünk munkatársa, Ferenc Viktória (a szervezet korábbi elnöke) is részt vett.
2014. április 11. Beregszászban a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskolán zajlott a „Modern trends in foreign language teaching and applied linguistics in the twenty-first century: meeting the challenges” c. nemzetközi konferencia első napja. Intézetünk munkatársa, Ferenc Viktória a kisebbségi felsőoktatás nyelvi kihívásairól tartott előadást, majd a délután folyamán szekciót vezetett.

2014. április 11. Az NPKI igazgatója, Kántor Zoltán tartott előadást „Állam és társadalom a nemzetépítés folyamatában.Államhatalom és társadalmi autonómia a nyugati keresztény civilizáció hagyományában” címmel az ELTE-BTK Új- és Jelenkori Magyar Történeti Tanszékén.

2014. április 11. Az Erdélyi Naplóban megjelent a „Szülőföldön és magyarul” írás, amelyben Ferenc Viktória és Kántor Zoltán beszél a Nemzetpolitikai Államtitkárság kiemelt programjainak szakmai hátteréről.

2014. április 12. Kántor Zoltán az RTV Szlovénia Magyar Műsorok Stúdiójának adott interjújában a magyarországi parlamenti választások kapcsán a  külhoni magyarok választási részvételéről és a választások tapasztalatairól.

2014. április 15. Megjelent az NPKI elemzése „Európa Tanácsi határozat a nemzeti kisebbségek helyzetéről és jogairól ” címmel.
2014. április 16. „Iskola és Képesség” címmel konferenciára került sor az NPKI-ban. A konferencia résztvevőit Répás Zsuzsanna nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkár és az NPKI képviseletében Kántor Zoltán igazgató köszöntötte. A konferencián intézetünk munkatársai, Ferenc Viktória és Morvai Tünde is tartottak előadást.

2014. április 16. Megjelent a Nemzetpolitikai Kutatóintézet első angol nyelvű elemzése: „Resolution of the Council of Europe on the situation and rights of national minorities” címmel.

2014. április 19. Kántor Zoltán az április 16-án sorra került Iskola és képesség c. konferencia kapcsán nyilatkozott a felvidéki Pátria Rádiónak.

2014. április 22. A Nemzetpolitikai Kutatóintézet két cikkben is szerepel a 2014. áprilisi Közszolgálat folyóiratban. A nemzetpolitika oktatása projektről, valamint a „Anyanyelvhasználat külhonban – a jogi lehetőségektől a megvalósításig” konferenciánk apropóján a külhoniak nyelvhasználatáról.
2014. április 22. Lánchíd Rádiónak nyilatkozott Ferenc Viktória az Iskola és képesség c. konferenciánk kapcsán.

2014. április 23. Intézetünk vendégei voltak Örkény Antal egyetemi tanár kíséretében a Közép-európai Egyetem (CEU) hallgatói. AZ NPKI igazgatója, Kántor Zoltán előadásából megismerkedhettek az intézet feladataival, céljaival.

2014. április 25. Kántor Zoltán „Citizenship and out of country vote: political participation in two political communities” címmel tartott előadást a „The association for the study of nationalities 2014 world convention” c. konferencián, a Columbia Egyetemen New Yorkban.

2014. április 25. Intézetünk munkatársa, Tóth Norbert előadást tartott „The EU Accession of Croatia and How it Affected the Improvement of the Croatian Legislation on Minority Rights” címmel tartott előadást a „The association for the study of nationalities 2014 world convention” c. konferencián, a Columbia Egyetemen New Yorkban.

2014. április 28. Kin-state Politics: Tendencies and Dilemmas: The Case of Hungary and the Neighboring States címmel Kántor Zoltán előadást tartott a Rutgers-en (New Brunswick).

2014. április 30. „Majority school choice in minority” címmel Ferenc Viktória Dubrovnikban a 3rd LINEE+ Linguistic and Cultural Diversity in Space and Time konferencián tartott előadást.

2014. április 30. Megjelent az NPKI elemzése „Megalakult az új kormány Szerbiában” címmel.

2014. május 8. Intézetünk külső munkatársa, Morvai Tünde a Balassi Intézet Szakkollégiumi Tehetséggondozó Programjának felkérésére kerekasztal beszélgetést vezetett, szakirányú szekciót moderált a programban résztvevő határon túli hallgatók beszámoló konferenciáján.

2014. május 8. A Nemzeti Közszolgálai Egyetem és a pekingi MINZU egyetem közös workshopot tartott, melynek keretében a kínai delegáció ellátogatott az intézetünkbe és meghallgattak egy előadást az NPKI igazgatójától.

2014. május 8. A Postgraduates’ International Network szervezésében Women is Science címmel fiatal kutatók számára tartottak workshopot. Az est moderátora intézetünk munkatársa, Ferenc Viktória volt.

2014. május 9. Megjelent az NPKI elemzése „EP-választások 2014: magyar jelöltek” címmel.

2014. május 13. Megjelent az NPKI elemzése „A külföldön lakóhellyel rendelkező állampolgárok szavazati joga parlamenti választásokon az Európai Unió tagállamaiban” címmel.

2014. május 14. Kántor Zoltán a Lánchíd Rádiónak nyilatkozott az ukrajnai fejlemények és a kisebbségi kérdés kapcsán.

2014. május 15. Megjelent az NPKI elemzése „Semmi új a nap alatt: kisebbségi jogok, kettős állampolgárság, autonómia” címmel.
2014. május 15. Tóth Norbert, az NPKI külső munkatársa az M1 Barangolások öt kontinensen c. műsorának volt a vendége.

2014. május 15. Kántor Zoltán „Nemzet, nemzetpolitika: elmélet és gyakorlat” címmel előadást tartott a kolozsvári Babes-Bolyai Tudományegyetemen.

2014. május 16. Megjelent a „Nyelvi jogaink és lehetőségeink” c. nyelvhasználati útmutató, amelynek egyik szerzője intézetünk munkatársa, Ferenc Viktória.

2014. május 19. Intézetünk munkatársa, Ferenc Viktória a Termini Egyesület tavaszi találkozóján mutatta be a „Nyelvi jogaink és lehetőségeink” kiadványunkat.

2014. május 22. Megjelent az NPKI elemzése “There is nothing new under the sun: minority rights, dual citizenship, and autonomy” címmel.

2014. május 26. Választások után: magyar érdekképviselet az Európai Parlamentben címmel konferenciára került sor, melyen a Fidesz-KDNP nemzeti listájának külhoni képviselőjelöltjei vettek részt.

2014. május 27. Megjelent az NPKI elemzése “Megmaradt a felvidéki magyarság brüsszeli képviselete” címmel.

2014. május 27. Beregszászban a Bethlen Gábor Magyar Gimnáziumban vette kezdetét Kárpát-medencei online kérdőíves felmérésünk az általános iskolát végző gyerekek továbbtanulási szándékairól.

2014. május 28. Kántor Zoltán „Külhoni helyzetkép. Társadalmi folyamatok és nemzetpolitikai stratégia” címmel előadást tartott a Magyar Országgyűlés Nemzeti Összetartozás Bizottságának alakuló ülésén.

2014. május 28. Ferenc Viktória Szabadkán Iskola és képesség címmel tartott beszámolót a Nemzetpolitikai Kutatóintézet kezdeményezésére készült Kárpát-medencei kisiskolások körében végzett kompetenciavizsgálat eredményeitől Szabadkán a Magyar Nemzeti Tanács közoktatási konferenciáján.

2014. május 29. Megjelent legújabb elemzésünk, Európai parlamenti választások Romániában címmel.

2014. június 4. Trianon következményei a 20. és 21. században: kisebbségi kérdések Európában címmel konferenciára került sor a Magyarság Házában az NPKI szervezésében. A tanácskozás aNemzeti Összetartozás Napja hivatalos állami ünnepség kísérőrendezvénye volt.

2014. június 6. Kántor Zoltán Nemzetpolitika és autonómia: elmélet és gyakorlat címmel tartott előadást a “Területi és nem területi autonómia az összehasonlító, a nemzetközi és a tételes jogban c. konferencián Palicson.

2014. június 13. A Közép-európai Egyetem, a Tom Lantos Intézet és az Association for the Study of Nationalities szervezésében 2014. június 12-14. között Nationalist Responses to Economic and Political Crises címmel konferenciára került sor. Kántor Zoltán, az NPKI igazgatója a Kin-state Relations and Non-Resident Citizenship panel felkért hozzászólója volt.

2014. június 27. Erdélyi és felvidéki érdekképviselet az Európai Parlamentben címmel konferenciára került sor, melynek Csáky Pál (MKP) és Sógor Csaba (RMDSZ) EP-képviselők voltak az előadói.

2014. június 30. Megjelent a Kárpátalja magyar nyelvű oktatásának jelene és jövője című kötet, benne Kántor Zoltán Nemzetpolitikai stratégia és a nemzetpolitika kiemelt programjai című tanulmányával.

2014. július 1. 500 példányban megjelent a Nyelvi jogaink és lehetőségeink. Útmutató és tájékoztató a nyelvtörvény gyakorlati alkalmazásához kárpátaljai magyaroknak c. kiadvány.

2014. július 3. Iskola és képesség címmel zajlott le a XXII. Kárpátaljai Nyári Szabadegyetem első napjának kerekasztal-beszélgetése, ahol a külhoni pedagógusszövetségek képviselői Ferenc Viktória kutatási beszámolójára reflektálva vitatták meg a külhoni magyar közoktatás legfontosabb kihívásait.

2014. július 3. Kántor Zoltán és Ferenc Viktória a XXII. Kárpátaljai Nyári Szabadegyetemen bemutatták a Nyelvi jogaink és lehetőségeink. Útmutató és tájékoztató a nyelvtörvény gyakorlati alkalmazásához kárpátaljai magyaroknak c. kiadványt.

2014. július 4. Kántor Zoltán, az NPKI igazgatója 400 példány kárpátaljai nyelvhasználati útmutatót adott át Orosz Ildikónak, a Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség vezetőjének.

2014. július 7. Wetzel Tamás, nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkár, Gyeney Laura, a Kisebbségi Jogvédő Intézet vezetője és Kántor Zoltán, az NPKI igazgatója Piliscsabán megnyitották a július 13-ig tartó Kisebbségvédelem Európábancímet viselő nyári egyetemet. A megnyitóról a Kormány.hu oldalon megtalálható összefoglaló ide kattintva megtekinthető.

2014. július 9. Kántor Zoltán a Kisebbségvédelem Európában c. nyári egyetemen a Magyar Nemzetpolitika – A nemzetpolitikai stratégia kerete c. dokumentum jogvédelemmel kapcsolatos fejezeteiről tartott előadást.

2014. július 9. Herner-Kovács Eszter a Kisebbségvédelem Európában c. nyári egyetemen a vajdasági MNT jogvédelemmel és jogkiterjesztéssel kapcsolatos tevékenységét mutatta be.

2014. július 11. Kántor Zoltán a Nemzetpolitikai Kutatóintézet és a Magyarság Háza által szervezett Találkozás és tanácskozás a Népesedési Világnap alkalmából című rendezvény moderátora volt.

2014. július 13. Kántor Zoltán a Tom Lantos Intézet által szervezett tanácskozáson Hungary’s kin-state policies címmel mutatta be a magyar nemzetpolitikát.

2014. július 16. Megjelent az Autonomies in Europe: Solutions and Challenges c. tanulmánykötet. A kiadvány az autonómia elméleti aspektusaival, létező európai példákkal és a külhoni magyar közösségek autonómia-törekvéseivel foglalkozik.

2014. július 18. A magyar nemzetpolitikáról tartott előadást Kántor Zoltán a Tom Lantos Intézet és a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Global Minority Rights Summer School nyári egyetemén.

2012. július 21. Megjelent a Kisebbségkutatás című folyóirat 2014. évi 2. száma.

2014. július 23-25. A Nemzetpolitikai Kutatóintézet a Bálványosi Szabadegyetemen színes programokkal, előadásokkal várta a 25. Tusványos résztvevőit a Bethlen Gábor sátorban.

2014. július 26. A Nemzetpolitikai Könyvek sorozat részeként megjelent munkatársunk, Tóth Norbert könyve, A kisebbségi területi autonómia elmélete és gyakorlata címmel.

2014. július 28. Megjelent Kántor Zoltán A nemzet intézményesülése a rendszerváltás utáni Magyarországon című kötete az Osiris Kiadónál.

2014. augusztus 11. Erdélyi autonómia-tervezetek és a román államfőválasztás témájában Illyés Gergely, az NPKI külső munkatársa a Kossuth Rádió 180 perc című adásában nyilatkozott.

2014. augusztus 15. Kántor Zoltán a Kossuth Rádió Ütköző c. műsorában Szarka Lászlóval az RMDSZ és az EMNP államfőjelölt-állításáról és az erdélyi magyar autonómia-törekvésekről beszélgetett.

2014. szeptember 3. Megkezdődött A nemzetpolitika elméleti és intézményi alapjai című tantárgy oktatása a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen (NKE). A tárgyat részben a Nemzetpolitikai Kutatóintézet munkatársai oktatják.

2014. szeptember 5-7. A Nemzetpolitikai Kutatóintézet képviseltette magát a XII. Magyar nyelv és könyv ünnepen.

2014. szeptember 12. Illyés Gergely a Kossuth Rádió 180 perc című műsorának nyilatkozott az RMDSZ autonómiatervezete kapcsán

2014. szeptember 19. Függetlenségi népszavazás Skóciában – Értelmezés és kitekintés címmel tanácskozás volt az NPKI-ban.

2014. szeptember 20. Kántor Zoltán a Lánchíd Rádiónak nyilatkozott az autonómiatörekvések kapcsán.

2014. szeptember 26. Kántor Zoltán Direct Democracy in Romania (with a special focus on the Hungarians in Romania)címmel előadást tartott a Direct Democracy in Central and Eastern Europe című, azAndrássy Gyula Egyetem és a Pázmány Péter Katolikus Egyetem által szervezett konferencián.

2014. szeptember 26. A Kutatók éjszakáján a Magyarság Háza udvarán Nemzetpolitikai gulyás elkészítésére került sor.

2014. szeptember 29.  Tóth Norbert a Tilos Rádió Kontúr c. műsorában az autonómiatörekvések kapcsán nyilatkozott.

2014. október 8. Tóth Norbert az ATV Friderikusz című műsorának volt vendége.

2014. október 15-16. Nemzetpolitikai továbbképzés a közigazgatásban dolgozók számára címmel kétnapos rendezvényre került sor a Magyarság Házában az NPKI szervezésében.

2014. október 16. Kántor Zoltán Királyhelmecen Autonómia-törekvések Nyugat- és Kelet-Közép-Európában címmel tartott előadást.

2014. október 16. Tóth Norbert az M1 Barangolások 5 kontinensen c. műsorának volt a vendége.

2014. október 20. A Nemzetpolitikai Kutatóintézet szervezésében külhoni pedagógusszervezetek képviselői találkoztak a Magyarság Házában, ezzel megkezdődött a külhoni magyar szakképzés éve program előkészítése.

2014. október 27. Vajdasági Magyar Nemzeti Tanács választási értékelése címmel tartott rendezvényt az NPKI.

2014. október 27. Választások Ukrajnában: magyar szempontok címmel az ukrajnai választások várható következményeit értékelte tanácskozásán az NPKI.

2014. november 3. Illyés Gergely, az NPKI külső munkatársa a Kossuth Rádió 180 perc, a Duna TV Térkép és a Kossuth Rádió Határok nélkül c. műsorainak nyilatkozott a romániai államfőválasztással kapcsolatban.

2014. november 3. Magyar jelöltek a romániai elnökválasztáson címmel konferenciára került sor a Nemzetpolitikai Kutatóintézetben.

2014. november 4. Illyés Gergely, az NPKI külső munkatársa a romániai köztársaságielnök-választás kapcsán interjút adott a trasindex.ro hírportálnak, az Erdély FM rádiónak, valamint az M1 Ma reggel c. műsorának.

2014. november 5. Herner-Kovács Eszter a Rádió Orientnek nyilatkozott a vajdasági nemzeti tanácsi választások kapcsán.

2014. november 10. Kántor Zoltán a Nemzeti Összetartozás Bizottsága ülésén a vajdasági nemzeti tanácsi, valamint az ukrajnai előrehozott parlamenti választások eredményeit, várható következményeit elemezte.

2014. november 10. Megjelent a Kisebbségkutatás 2014. évi 3. száma

2014. november 13. Előadások az NPKI-ban a Magyar Nyelv Napja és a Magyar Szórvány Napja alkalmából.

2014. november 17. A szlovákiai helyhatósági választások értékelése címmel tartott rendezvényt az NPKI.

2014. november 17. Illyés Gergely a szatmar.ro hírportálnak nyilatkozott a romániai államfőválasztással kapcsolatban.

2014. november 18. Illyés Gergely a Rádió Orientnek adott nyilatkozatában a romániai államfőválasztás eredményét elemezte.

2014. november 18. Kántor Zoltán a romániai államfőválasztás utáni helyzetet értékelte az InfoRádióban.

2014. november 19. Rákóczi Krisztián a szlovákiai helyhatósági választások kapcsán adott interjút a Rádió Orientnek.

2014. november 19. Kántor Zoltán előadást tartott a „2nd Slovak-Hungarian Discussion Forum” c. rendezvényen Pozsonyban.

2014. november 19. Kántor Zoltán a Magyar Diaszpóra Tanács ülésén adott elő.

2014. november 20. Illyés Gergely, az NPKI külső munkatársa a Hír Tv Globál című műsorának vendége volt a romániai államfőválasztással kapcsolatban.

2014. november 20. Kántor Zoltán a Magyar Állandó Értekezleten tartott előadást.

2014. november 25. Ludányi András, az NPKI önkéntes munkatársa társszerkesztésével megjelent Csernátontól A Reménység taváig c. kötet budapesti bemutatójára került sor a Litea könyvesboltban.

2014. november 25. Kántor Zoltán és Tóth Norbert tartottak előadást a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen az Elszakadás-autonómia-kisebbségi jogok c. konferencián.

2014. november 27-29. A Magyar Szociológiai Társaság Nationhood in the Carpathian Region című kolozsvári konferencián Ferenc Viktória és Herner-Kovács Eszter adtak elő.

2014. november 28. Illyés Gergely a Duna Tv Közbeszéd című műsorának meghívottja volt.

2014. december 3. Kántor Zoltán a Postgraduates’ International Network Elvándorlás-Bevándorlás c. konferenciájának megnyitóján mondott köszöntőt.

2014. december 9. Kántor Zoltán, az NPKI igazgatója az Andrássy Egyetemen tartott előadást a magyar nemzetpolitikáról.

2014. december 15. Kántor Zoltán előadást tartott a 2015 – A külhoni magyar szakképzés éve c. konferencián.

2014. december 17. A Nemzetpolitikai Kutatóintézet „ÁTMENET” – külhoni magyar iskolaválasztás, alap- és középfok közötti iskolai átmenet elnevezésű kutatásának bemutatására és kiértékelésére került sor a Magyarság Házában.

2014. december 29. Megjelent a Kisebbségkutatás 2014. évi 4. száma.

2014. december 30. Megjelent a Minority Studies 17. száma.