A Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága az előző évekhez hasonlóan idén is meghirdeti a kárpátaljai gyermekétkeztetési programot – közölte Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára.

Az államtitkár közölte: a program keretében a kárpátaljai magyar oktatási intézmények óvodai és alsó osztályos diákjai egyszeri, 30 000 forintos étkezési támogatásra pályázhatnak. Hozzátette: a 2021-es évben 6 591 gyerek részesült támogatásban.

Potápi Árpád János felidézte: a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága 2015-től külön pályázati rendszer keretében támogatja a kárpátaljai magyar társadalom szinte minden rétegét, ezzel segítve a kárpátaljai magyarság szülőföldön maradását. Hozzátette: a program az elmúlt évek során nagyban hozzájárult ahhoz, hogy a kárpátaljai magyarság ne hagyja el tömegesen szülőföldjét. Kiemelte: a gyermekétkeztetési program a kárpátaljai szociális programcsomag része, az idei évben azonban – tekintettel arra, hogy februárban leállt a jelenléti oktatás Kárpátalján és csak szeptemberben indult újra – külön kerül meghirdetésre a gyermekétkeztetési program.

Az államtitkár kiemelte: „Az elmúlt hónapok egyik legnagyobb sikere, hogy Kárpátalja szinte minden magyar tannyelvű közoktatási intézményében sikerült elindítani a jelenléti oktatást. A beiskolázási számadatok azt mutatják, hogy a jelenlegi bizonytalan háborús helyzetben a kárpátaljai magyarság többsége továbbra is a szülőföldjén tartózkodik. A program idei meghirdetésével is hozzá szeretnénk járulni a szülők anyagi terheinek enyhítéséhez, valamint ahhoz, hogy Kárpátalján minden magyar óvodás és kisiskolás meleg ételhez jusson.”

A pályázat 2022. október 19-től 2022. november 18-ig nyújtható be. A támogatás lebonyolításában a „KMKSZ” Jótékonysági Alapítványa működik közre.

LETÖLTHETŐ DOKUMENTUMOK:

2022.10.19.