Tizenkétezer zsák kiváló minőségű magyarországi vetőmag-kukoricát adott át a Vetőmagot a gazdáknak program keretében a magyar kormány támogatásaként kárpátaljai magyar gazdáknak Grezsa István kormánybiztos a Kárpátaljai Magyar Vállalkozók Szövetsége (KMVSZ) közvetítésével csütörtökön Beregszászon.

A 12 ezer hektárnyi területre elegendő vetőmagszállítmány átadása alkalmából tartott sajtótájékoztatón Grezsa István, Szabolcs-Szatmár-Bereg megye és Kárpátalja fejlesztési feladatainak kormányzati koordinációjáért felelős kormánybiztosa elmondta, a kárpátaljai magyar gazdák támogatására a KMVSZ által tavaly elkezdett kukorica-vetőmag program sikerén felbuzdulva a Földművelési Minisztérium közreműködésével az idei évben közel 50 százalékkal megnövelték a térítésmentesen kiosztandó vetőmag mennyiségét. A program nagyon sokat jelent a kárpátaljai magyar gazdák számára, megfordíthatja a földek bérbeadásának tendenciáját, mivel mind több gazdálkodó számára nyílik lehetőség az önálló termelés elindítására – tette hozzá.

A kormánybiztos kifejtette, a Vetőmagot a gazdáknak program nagyon jól kiegészíti az Egán Ede kárpátaljai magyar gazdaságfejlesztési programot, és tovább erősíti a KMVSZ-t, amely az elmúlt években megsokszorozta a taglétszámát. Ez is jelzi, hogy a kárpátaljai magyarság körében, a korábbi feltételezésekkel ellentétben, van vállalkozási akarat az elvándorlás és az ukrajnai gazdasági válság ellenére – emelte ki.

Virág László, a KMVSZ elnöke jelezte, a Kárpátalja egész területére kiterjedő vetőmagprogram idei bevételeiből a szövetség a tervek szerint tartalékalapot képez, hogy önfenntartóvá, hosszú távúvá válhasson a projekt. Köszönetet mondott a magyar kormánynak a kárpátaljai magyar gazdáknak nyújtott nagy volumenű vetőmag-támogatásért. Elmondása szerint a vetőmagkészletből mintegy 4,5 ezer gazda részesül.

Fotó: karpatalja.ma