A Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága március 20-án a komáromi Tiszti Pavilon dísztermében, a Víz utcai Tulipán Óvodában és a Selye János Gimnáziumban tartotta meg Kárpát-medencei tavaszi körútjának felvidéki rendezvényét.

A Magyar Védőnők Egyesületével és az Otthon Segítünk Alapítvánnyal közösen megrendezett esemény, amelyet a Bethlen Gábor Alap is támogatott, a 2018 a külhoni magyar családok éve programsorozat felvidéki nyitórendezvénye volt.

Az egésznapos komáromi program reggel a tájainkon is egyre népszerűbb Ringató-foglalkozással kezdődött, amelyet Süll Kinga, Bresztyák Margit és Pézman Enikő vezetett. Az apróságok élvezték az anya-gyermek kapcsolatot elmélyítő, zenével, dalokkal és sok mozgással fűszerezett bemutatót.

A Nemzetpolitikai Államtitkárság nevében dr. Csányi Norbert köszöntötte a jelenlevőket, köztük a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetségének országos alelnökét, Vörös Máriát és a központi iroda titkárát, Fekete Irént, továbbá Berky Angelikát, az SZMPSZ Országos Óvodapedagógiai Társulásának elnökét, Horváth Kingát, a Selye János Egyetem Tanárképző Karának dékánját, Keszegh Béla alpolgármestert, valamint Andruskó Imrét, a Selye János Gimnázium igazgatóját, Madarász Róbertet, a Marianum Egyházi Iskolaközpont igazgatóját, az említett két magyarországi partnerszervezet képviselőit és nem utolsó sorban a csemetéikkel megjelent szülőket.

Magyarországi védőnők tartottak előadásokat és bemutatókat

Ezt követően különféle gyakorlati és elméleti bemutatókra került sor. A Tiszti Pavilon dísztermében a várandós kismamáknak és a kisgyermekes családoknak tartott előadást Csordás Ágnes, a Magyar Védőnők Egyesületének elnöke, valamint Peleiné Imre Judit debreceni védőnő és Tóth Györgyné hatvani védőnő. Egyidejűleg a Víz utcai Tulipán Óvodában Omanné Földi Melinda szügyi és Keményné Balogh Ágnes ferencszállási védőnő az óvodások egészséges táplálkozásáról és mindennapi tisztálkodásáról, a Selye János Gimnáziumban pedig Józsa Erika győri ifjúsági védőnő és Patik Edit szegedi ifjúsági védőnő a fogamzásgátlásról és az önvizsgálatról adott elő.


Fotó: hírek.sk

 

A Tiszti Pavilon dísztermében egyebek mellett elhangzott, a Magyar Védőnők Egyesülete immár 103 éve segíti a várandós nőket és a kismamákat, hasznos információkkal és korszerű ismeretekkel látja el őket és a velük foglalkozó szakembereket is. Egyebek mellett a szüléssel kapcsolatos változásokra, a helyes szoptatásra, a gyermekbetegségek leküzdésére és a terhességük, illetve az anyai feladataik során felmerülő más problémák megoldására is felkészíti őket. Kéthavonta kiadják a Védőnő című lapjukat, továbbképzéseket és szakmai foglalkozásokat tartanak. Az előadók humoros életképek levetítésével bizonyították, hogy sokrétű munkájuk során sokféle nehézséggel kell szembesülniük, mégsem választanánk más hivatást.

A szoptatás jelentősége

A rendezvény során külön hangsúlyt helyeztek a szoptatás jelentőségének hangsúlyozására, hiszen ahogy elhangzott, az anyatej minden cseppje kincs, s a gyermekek esetében a stresszfaktort csökkenti, az immunrendszerüket pedig erősíti az a tény, ha életük első két órájában legalább pár csepp anyatejet szophatnak. Ajánlatos legalább háromóránként szoptatni a piciket, figyelembe véve az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlását, miszerint a gyermeknek 1 éve koráig joga van az anyatejhez, ám szerencsés az a gyermek, akit 2 éves koráig szoptatnak.

Mint elhangzott, a minőségi anyatej alapfeltétele az, ha az édesanya naponta legalább 2,5-3 liter folyadékot iszik, valamint sárga színű terményeket, például sütőtököt, narancsot, mandarint, répát, illetve vitaminpótló csírákat fogyaszt. Tejből csak napi fél liter fogyasztása ajánlatos, ahelyett jobb hatásúak a savanyított tejtermékek. Kerülendők a puffasztó zöldségek, így a hüvelyesek és a káposztafélék. Érdemes napi 1liter megfelelő gyógyteát is inni, a gyümölcslevek közül pedig a szűrteket kell előnyben részesíteni.

Hazai viszonylatban is követendő példa lehet az anyatejgyűjtő állomások létesítése, amelyekből Magyarországon minden nagyobb városban működik egy-egy, a kisebb helységekben pedig a védőnők gyűjtik össze az anyukák felesleges tejét, amelyért literenként 2700 forintot fizetnek nekik. A rászoruló családok az összegyűjtött anyatejet gyermekük 8 hónapos koráig ingyen kaphatják meg, s az iránt folyamatosan nagy érdeklődés mutatkozik.

A jelenlevő védőnők oktató videókat és dossziékat ajándékoztak a családoknak, illetve több település képviselőinek.

Felvidéki érdeklődőket is vár az Otthon Segítünk Alapítvány

A rendezvény további részében a magyarországi Otthon Segítünk Alapítvány tevékenységét mutatta be annak igazgatója, Lehőcz Mónika és két munkatársa. Az angliai Margaret Harrison kezdeményezése nyomán világszerte már több évtizede, Magyarországon pedig 2001 óta működik ez az ún. Home start hálózat, amely célja a több kisgyermekével anyasági szabadságon levő anyukák sokrétű megsegítése a Nem vagy egyedül, segítséget kérhetsz – jelmondat jegyében. Az országszerte működő helyi szervezetek önkéntesei az anyukák kérésére a velük megbeszélt időpontban keresik fel őket otthonukban, ahol igény szerint bekapcsolódnak a házimunkák végzésébe, a kicsik őrzésébe és szórakoztatásukba odahaza, illetve a játszótereken. Ha pedig a külvilágtól elszigetelt szülő csak éppen odafigyelésre, jó szóra vágyik, az önkéntesektől azt is megkaphatja – mindezt teljesen ingyen. A nagymama-pótló hálózat rendszeresen továbbképzéseket is szervez munkatársainak. Idén júliusban pedig felvidéki érdeklődőket is vár a családsegítő önkénteseket felkészítő képzésére és az őszi koordinátor-képzésre, amelyekről további részletek a www.otthonsegitunk.hu weboldalon olvashatók.

A délután folyamán a Magyar Védőnők Egyesületének képviselői a jelenlevők kérdéseire válaszoltak, illetve kiadványaikkal is megajándékozták őket. Az Otthon Segítünk Alapítvány szakemberei pedig az érdeklődő önkéntesek számára részletesebb bemutatót tartottak. A tavaszi turné felvidéki helyszínéről temérdek gyakorlatban hasznosítható ismerettel és segédeszközzel távozhattak a résztvevők.

Hírek.sk
2018.03.20