A magyar nyelvű oktatásnak az origója a magyar nyelvű óvodai nevelés, mely magyar iskoláink továbbélése szempontjából elengedhetetlenül fontos, és így az egész felvidéki magyar közösség számára is – mondta portálunknak Kiss Beáta, az MKP oktatási alelnöke a csallóközkürti felújított óvoda ünnepélyes átadásán – írta a Felvidek.ma.

Grezsa István, a Kárpát-medencei óvodafejlesztési programért felelős miniszteri biztos a magyar kormány stratégiai partnerének, a Magyar Közösség Pártjának elnökével, Menyhárt Józseffel három felújított csallóközi óvodát adtak át. Az albári eseményről korábbi cikkünkben beszámoltunk, de az események Nyárasdon és Csallóközkürtön is folytatódtak.

Nyárasdon Bacsó László polgármester fogadta Grezsa Istvánt és Menyhárt Józsefet, akik előbb megtekintették az óvodások által előadott megható kultúrműsort, majd szóltak az ünneplésre összegyűlt szülőkhöz, óvodásokhoz, pedagógusokhoz és további érdeklődőkhöz.

Grezsa István beszédében emlékeztetett arra, hogy a demográfiai helyzet, a fiatalok gazdasági okokból történő elvándorlása és az asszimiláció is sújtja a Magyarország államhatárain túl élő nemzettársakat. „Mindenkinek ott van küldetése, hová sorsa vezérelte” – mondta. A sajtó érdeklődésére tájékoztatott arról, hogy hamarosan Budapesten egy óvodakonferenciát is tartanak. Az óvodaprogrammal párhuzamosan egy komoly kutatás is elindult a jelenlegi helyzet feltérképezésére. Két év múlva utánkövetést is végeznek a folyamatokról. A miniszteri biztos szeretné, ha az óvodaprogram következő fázisában új módszertani elemekkel is gazdagodna a program, az új intézményeknél már az építészeti szempontoknak is fontos szerepük lesz.

Menyhárt József szerint az anyanyelvű óvodaválasztás egy alapvető lépés a későbbi iskoláztatásban. „Csak üdvözölhetjük és köszönhetjük a magyar kormánynak azt a kezdeményezését, amelynek köszönhetően a múlt évben 58, ebben az évben közel 70 felvidéki magyar óvoda tud megújulni” – mondta. Rámutatott, hogy gyakorlatilag ezt a szlovák államnak kellett volna a mi adópénzeinkből megtennie.

Berényi József, Nagyszombat megye alelnöke hangsúlyozta, hogy az óvoda, az iskola és a templom stratégiai helyeknek számítanak a településeken. Úgy gondolja, a magyar államot komoly elismerés illetné meg szlovák részről, hiszen Magyarország beruházásaival bizonyos szempontból átvállalja Szlovákia terheit és kötelességeit.

2018.08.31

Felvidek.ma