A Nemzetpolitikai Kutatóintézet és az Esterházy Akadémia közös szervezésében második alkalommal kerül megrendezésre az Esterházy Közéleti Tábor, melynek célja, hogy szakmai továbbképzést biztosítson a nemzetpolitika, a nemzetközi kapcsolatok, valamint a politikatudományok iránt érdeklődő magyarországi és külhoni magyar egyetemi hallgatóknak, doktoranduszoknak és fiatal kutatóknak.

Az Esterházy Közéleti Tábor idei fókuszában Felvidék áll. Felvidéken 2021 októberében a Szövetség párt megalakulásával új periódus kezdődött a magyar politikában. A párt sikeresen szerepelt első komoly megmérettetésén, a 2022 őszén tartott önkormányzati és megyei választásokon. 2023 őszén a párt újabb kihívás előtt áll, ugyanis szeptember 30-án Szlovákiában előrehozott parlamenti választásokat tartanak. Lesz-e újra magyar képviselet a pozsonyi parlamentben, mik a nemzetiségi politizálás esélyei, lehetőségei és feladatai a 21. században? A kérdések megválaszolásában meghívott előadóink lesznek segítségünkre, akikkel áttekintjük a Szlovákiát meghatározó aktuális politikai folyamatokat, bemutatjuk a rendszerváltozás óta eltelt harminc év felvidéki magyar politikát meghatározó eseményeit. Szó lesz a felvidéki magyar közösség szempontjából elengedhetetlen témákról is, a demográfiáról, az oktatás helyzetéről, az ifjúság jövőjéről, a regionális és nemzetiségi ügyekről, akárcsak az ökopolitikáról. A tábor keretében nagy hangsúlyt fordítunk arra, hogy a hallgatók tevékenyen részt vegyenek a közéleti kihívások értelmezésében, az arra adható válaszok kidolgozásában. Ennek érdekében közös gondolkodásra invitáljuk a résztvevőket, akik megismerkedhetnek a stratégiaalkotás elméleti és gyakorlati vetületeivel, a tábor zárónapján pedig műhelymunkák bemutatásával járulhatnak hozzá a felvidéki magyar közösséget érő kihívásokra adható válaszok kidolgozásához. A fentiek szellemében a II. Esterházy Közéleti Tábor mottója Duray Miklós után: „vagyunk még, és leszünk-e?”

Az Esterházy Közéleti Tábor 2023. július 4-8. között kerül megrendezésre a felvidéki Martoson. A hallgatók számára az Esterházy Akadémia és a Nemzetpolitikai Kutatóintézet térítésmentesen biztosít szállást és napi háromszori étkezést, valamint számukra a rendezvény keretében megszervezésre kerülő egyéb programok is ingyenesek. Az oda- és hazautazást a résztvevőknek maguknak kell biztosítaniuk. Igény esetén, a tábor nyitónapján a közeli Komáromból tudjuk segíteni a Martosra való eljutást. A jelentkezéseket rövid szakmai önéletrajz és motivációs levél, vagy rövid bemutatkozó videó elküldésével az npki@bgazrt.hu címre várjuk.

Jelentkezési határidő: 2023. június 10.