A Bethlen Gábor Alap pályázatainak elszámolásáról számolt be Németh Edit, a BGA Támogatáselszámolási és Monitoring Igazgatóságának vezetője Tusványoson, miután a szerdai sátormegnyitón Erdélyi Rudolf Zalán vezérigazgató bejelentette, egyszerűsített elszámolásra váltanak bizonyos pályázatok esetében, ezzel megkönnyítve az elszámolás adminisztrációját.

Németh Edit kifejtette, hogy a több éves tapasztalatnak köszönhetően pályázataik egyszerűek, a pályázók pedig egy internetes felületen tudják benyújtani dokumentumaikat, munkatársaik pedig mindenkinek rendelkezésére állnak, ha kérdések merülnének fel. Ugyanezen az elven az elszámolásban is segítenek, így könnyítve a pályázók és az munkatársak munkáját is. Az elszámolás is sokszor elrettenti szerintem a pályázástól a potenciális kedvezményezetteket, és szeretnénk abba az irányba elmozdulni, hogy ez ne legyen egy elrettentő erő” – fogalmazott Németh Edit. A BGA által meghirdetett idei pályázatok közül a Gondoskodó Nemzeti Program I. és II., valamint a testvértelepülési programok esetén lesz egyszerűsített elszámolás.

A 2,5 millió forint vagy annál kisebb összegű támogatás esetében az új döntés értelmében tehát nem kell alátámasztó bizonylatot benyújtani, helyette egy nyilatkozatra van szükség, és nem kell részletes szakmai beszámolót sem mellékelni. Emellett a számlák adatait a Nemzetpolitikai Informatikai Rendszerbe (NIR) kell feltölteni, ennek az összesítőjét kell majd benyújtani az elszámolás során. Az egyszerűsítés lényege tulajdonképpen az, hogy a beadott számlaösszesítő és nyilatkozat alapján történik meg a projektek ellenőrzése. Ez nyilván sokkal egyszerűbb a mi és a kedvezményezettek szempontjából is” – hangsúlyozta az igazgató.

A 2,5 millió forint feletti támogatások esetében a kedvezményezettnek részletes szakmai beszámolót és számlaösszesítőt is be kell nyújtaniuk az elszámolás szakaszában a BGA-nak. A pályázatok esetében hiánypótlásra és az esetleges módosításokra adott a lehetőség, amennyiben a pályázó időben, még a megvalósítási időszakban változtatná meg valamilyen okból a szakmai tartalmat vagy költségtervet. A helyszíni ellenőrzésről Németh Edit elmondta, nem minden esetben fordul elő, és leginkább segítségnyújtás, tanácsadás céljából történik a megvalósítási szakaszban.

2023.07.21.