Pántlikákkal, kalapokkal, magyar, székely, mezőségi és más motívumokkal lehetett április 24-én a város utcáin találkozni. Egy nap népviseletben – a medgyesi ovisok, iskolások, mi, a Millennium-ház munkatársai is csatlakoztunk a kezdeményezéshez.

2015 óta világszerte egyre többen öltik magukra ezen a napon magyar népviseletüket, vagy annak egy-egy darabját – modern, mai ruhadarabokkal társítva. Nagyon örülök, hogy ösztöndíjasként társakat találtam ehhez Medgyesen is.

A városban szép múltja van a hagyományápolásnak, jelenleg a Gyöngyvirág néptánccsoport hetven fős, mondhatni „nagycsaládja” a Küküllő-menti néphagyományok egyik legfőbb helyi továbbvivője. Medgyesi eseményünk szinte spontán született meg, miután szembejött a hírfolyamban a felhívás. A tánccsoportban, az iskolában, az óvodában is nyitott fülekre talált a kezdeményezés. A nagy készülés izgalma úgy tűnt, kicsit mindenkire átragadt – a ruhadarabokat egymás között is cserélgettük, például a báthorys és egyben gyöngyvirágos lányok „öltöztettek fel” többünket is, a nagylányokat e nap alkalmából. Összesen közel százhúszan öltöttünk magunkra viseletet, azt gondolom, első alkalommal ez nagyon szép szám.

Ezért is köszönöm minden medgyesinek, gyerekeknek, szülőknek, óvónőknek és tanároknak, a néptáncos csapatnak, munkatársaimnak és ösztöndíjas társamnak, Szalai Lucának, akik csatlakoztak, így megvalósulhatott a magyar viselet napja városunkban is.

Ferencz Klaudia – Petőfi Program ösztöndíjas írása