Április végén cserkészetet bemutató interaktív hétvégét szerveztünk immár nem első alkalommal a mozgalom iránt érdeklődő felnőttek számára a BeregCamp-ben. A képzés nem titkolt célja a vezetőhiány enyhítése a helyben lakó, lelkes emberek megszólításával, bevonásával. A korábbi évek tapasztalata alapján a képzést elvégzők lelkesedése megmarad, és a helyi cserkészközösség hasznos tagjává válnak.

A képzésre 10 fő érkezett. Volt köztük, aki még nem is hallott a cserkészetről, de amikor látta a meghirdetésben, hogy „A cserkész ahol tud, segít!”, egyből felkeltette az érdeklődését. De volt olyan is, aki már hosszabb ideje segít a cserkészmunkában, Kárpátalja-szerte.

Első este a cserkészetet bemutató előadás után 2 őrsöt alakítottunk a jelöltek közt, akik nevet választottak maguknak, majd elkészítették zászlóikat is, amivel a közös gyülekezőre tudnak vonulni. A hétvége ugyanis valódi cserkészprogram volt, s mint azt a cserkészmódszer is tartalmazza, legeredményesebben cselekedve lehet tanulni. A cserkésztörit például „analóg facebook posztok” formájában dolgoztuk fel. Elméleti és gyakorlati képzések váltották egymást a szabadban, úgy mint csomózás, túlélés a természetben, elsősegély, térképészet, számos játék- és daltanuló betéttel.

A hétvégét a résztvevők rendkívül pozitívan értékelték. A túl sok szúnyog és a túl kevés ebédtől eltekintve nagyra értékelték a hétvége gyakorlatiasságát, pörgését, a játéktanulásokat és a remek tábortüzet.

A hétvégén párhuzamosan zajlott az őrsvezetőképző táborba induló 14-16 éves jelöltek hivatástisztázója is. A közös helyszín számos előnnyel járt. Egyrészt az őrsvezetőjelöltek a felnőttek személyében perspektívát láthattak, míg a felnőttek, látva a 4-6 éve cserkészkedő fiatalokat, inspirációt kaptak. S nem utolsó sorban a kiképző törzsnek (nem cserkész rendezvényen „tréner” lenne a megnevezésük) egyszerűbb dolga volt, mivel a párhuzamosan futó képzéseken felváltva tudtak előadni, játékot vagy épp éneket tanítani.

Techet Gábor – Petőfi Program ösztöndíjas írása