Budapesten tartotta felügyelőbizottsági ülését a Moldvai Csángómagyarok Szövetsége – tájékoztatta a Miniszterelnökség hétfőn az MTI-t. A szövetség elnökségét Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára fogadta hivatalában.

A közlemény szerint az ülésen elfogadták a szövetség múlt évről szóló pénzügyi és szakmai beszámolóit, valamint megvitatták a jövőre vonatkozó középtávú célokat és terveket. A szövetség elnöksége a tájékoztatóban azt is kiemelte, hogy az elmúlt évben megvalósult kulturális, szociális, vallási és sportprogramokon keresztül csaknem hétezer, csángómagyar falvakban élő embert értek el. Ez – mint írták – a 2016-os évhez képest 50 százalékos bővülést jelent.

Potápi Árpád János örömét fejezte ki, hogy a Moldvai Csángómagyarok Szövetsége – amelynek elsőszámú célja a moldvai csángómagyar közösség képviselete és érdekeinek védelme, az identitástudat és az összetartozás erősítése – évről évre jelentősebb sikereket ér el. Az államtitkár biztosította az elnökség tagjait, hogy az anyaországtól a jövőben is minden lehetséges támogatást megkapnak.

A nemzetpolitikai államtitkáron kívül az ülésen részt vett Grezsa István kormánybiztos, a felügyelőbizottság tagjai közül pedig Szili Katalin miniszterelnöki megbízott, Járai Zsigmond, Polgár Róbert és Edvi Péter – olvasható a közleményben.