2023. július 18-23. között ismét Tusnádfürdő lett a közélet, a tudományos elemzések, a határontúli együttműködés középpontja, de persze nem hiányzott az igazi fesztiválhangulat sem. A rendszerváltás korszaka óta meghatározó jelentőségű Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor idén is gyakorlati segítséget nyújtott a külhoni és anyaországi magyaroknak, a Nemzetpolitikai Kutatóintézet és a Nemzetpolitikai Államtitkárság közreműködésével összeállított programsorozat tájékoztatta a Bethlen Gábor Sátor és a Bethlen Gábor Udvar látogatóit.

Három napon keresztül összesen tizenhárom beszélgetés és előadás hangzott el, több mint negyven meghívott előadó vett részt ezeken. Olyan témakörökről volt szó, mint a nemzetpolitikai együttműködés, a tehetséggondozás, a diaszpóra, a családpolitika vagy a kisebbségi jogok helyzete a Kárpát-medencében. Mindezek mellett a partner civil szervezetek segítségével a Bethlen Gábor Udvar anyanyelvi vetélkedővel, civil tájékoztató központtal, pályázati kisokossal várta a résztvevőket.

Szerdán Potápi Árpád János, nemzetpolitikai államtitkár, Erdélyi Rudolf Zalán, a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. vezérigazgatója, valamint Kántor Zoltán, a Nemzetpolitikai Kutatóintézet igazgatója 13 órától hivatalosan is megnyitották a Bethlen Gábor Sátrat.  Határontúli lovasszervezetek képviselőinek jelenlétében az idén induló Kárpát-medencei Lovasprogram részleteit ismertette Potápi Árpád János és Kolozsvári Tibor, a program szakmai vezetője, Debreceni-Tóth Gabriella kabinetfőnök moderálásban.

Délután 14 órától Hajnal Virág, a Nemzetpolitikai Államtitkárság főosztályvezetője vezényelte az Innováció és együttműködés a nemzetpolitikában elnevezésű beszélgetést, amelyen Kozma Mónika, a Pro Economica Alapítvány ügyvezetője, Juhász Bálint, a Prosperitati Alapítvány ügyvezetője, Iván Tamás, a Szlovákiai Magyar Vállalkozók Szervezetének elnöke, Csite András, a HÉTFA Kutatóintézet igazgatója és Jónás László, a Design Terminal ügyvezetője vettek részt.

A nap zárásakor a magyar állampolgárság aktuális kérdései kerültek középpontba, Wetzel Tamás miniszteri biztos és Grezsa Csaba kolozsvári főkonzul társaságában. Moderált Kántor Zoltán.

magyar állampolgárság aktuális kérdései

A második napon értékes tanácsokat fogalmazott meg Németh Edit, a Támogatáselszámolási és Monitoring igazgatóság vezetője, Kiss Róbert Richárd kommunikációs szakértő és műsorvezető kérdéseire válaszolva. Elhangzott egyebek között az, hogy a BGA Zrt. bevezeti az egyszerűsített elszámolást a kisebb értékű pályázatok esetében.

Ezt követően a Magyarságkutató Intézet munkatársai mutatták be legfrissebb kutatásaikat, ezek kihívásait, illetve a közeljövő legfontosabb kutatási pályáit.

Jelen voltak Kásler Miklós, főigazgató, Csornay Boldizsár, főigazgató-helyettes, Szabados György, a László Gyula Kutatóközpont és Archívum igazgatója, Neparáczki Péter, az Archeogenetikai Kutatóközpont igazgatója, Pomozi Péter, a Magyar Nyelvtörténeti Kutatóközpont igazgatója és Balogh Andrea Johanna, kommunikációs főigazgató-helyettes.

Délután kiemelt figyelmet élvezett a kisebbségi jogvédelem témaköre. A Kisebbségi jogok háborúban és békében előadás keretében Szili Katalin, miniszterelnöki főtanácsadó, Dobsa István, a KMKSZ ISZ elnöke és Szilágyi Mátyás, volt nagykövet és a Magyar Külügyi Intézet vezető kutatója válaszoltak Illyés Gergely munkatársunk kérdéseire.

Csütörtöki zárópontként a család és a gyermek került fókuszba. Család- és népesedéspolitikáról beszélgetett Székely Levente, az MCC Ifjúságkutató Intézetének igazgatója Fűrész Tündével, a Kopp Mária Intézet elnökével, Ébl Zsuzsannával, a Felsőbbfokú Tanulmányok Intézetének kutatójával, Bauer Bélával, a Századvég kutatójával, illetve az Egyszülős Központ vezetőjével, Nagy Annával.

A Bethlen Gábor Sátor előadássorozatának utolsó napján a Magyar Nemzeti Levéltár mutatkozott be, kiemelt figyelmet fordítva a mesterséges intelligencia alkalmazására tevékenységükben. Hegedűs István igazgató-helyettes, Kim Bogook, a Kelet-Ázsiai Kutatóközpont igazgatója, Mikó Zsuzsanna általános főigazgató-helyettes és Szabó Csaba főigazgató segítettek ebben.

12 órától az egyetemi tehetséggondozásról osztották meg gondolataikat a Dr. Aáry-Tamás Lajos, oktatási jogok biztosa által moderált Hol és kiből lesz az elit? Közélet, tudomány, politika című beszélgetésen Tonk Márton, a Sapientia EMTE rektora, Szabó Á. Töhötöm, a Kolozsvári Magyar Egyetemi Intézet igazgatója, Talpas Botond, a kolozsvári MCC igazgatója, Nemes László, a DOSZ elnöki megbízottja és Rusu Szidónia, a Romániai Doktoranduszok Országos Szövetségének elnöke.

A Bethlen Gábor Sátorban idén is foglalkoztunk a Kárpát-medencén kívüli magyar diaszpórával, valamint az el- és visszavándorlás kérdéseivel is. A 2015 óta Gazsó Dániel által moderált diaszpóra-beszélgetéseken a Nyugat-Europában elő közösségek kapcsolathálójának intézményesüléséről volt szó Bihari Szabolcs, a SMOSZ és a NYEOMSZSZ elnökének társaságában, majd a külföldről történő hazaköltözést segítő Welcome Office-t mutatta be Bodnár Gergely projektvezető és Wetzelné dr. Terbe-Szabó Csilla, a Miniszterelnökség Diaszpóra Koordinációs Főosztály vezetője.

Jog, védelem, jogvédelem? A határon túli magyarság jogérvényesítése volt a címe sátrunk utolsó beszélgetésének. Tárnok Balázs, a Kisebbségi Jogvédő Intézet kisebbségi jogi ügyekért felelős igazgatói tanácsadójának moderálásban Gyeney Laura, a KJI igazgatója, Gál Kinga, EP képviselő, Fiala-Butora János, az ELKH TK JTI tudományos főmunkatársa, Benkő Erika, volt parlamenti képviselő és a Mikó Imre Jogvédelmi Szolgálat igazgatója, valamint Bethlendi András, az Advocacy Group for Freedom of Identity (AGFI) elnöke mutatták be a kisebbségi érdekérvényesítés jogi dimenzióit.

A Bethlen Gábor Sátor mellett a Bethlen Gábor Udvarban a fesztivál idején pályázati tanácsadással, civil szervezeteket segítő kisokossal, anyanyelvi játékkal várták munkatársaink folyamatosan az érdeklődőket.

Nap mint nap a fesztivál látogatói találkozhattak a Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért munkatársaival, felmérhették nyelvi tudásukat a Magyar Nyelvőr Alapítvány Mennyire tudsz magyarul kvízében és interaktív programokon ismerhették meg a Határtalanul! programot, illetve a Civil közösségi szolgáltató központok országos hálózatát.

Pénteken a Miniszterelnökség Civil és Társadalmi Kapcsolatokért Felelős Helyettes Államtitkárságának rendezésében a Civil szektor kihívásai és a NEA támogatások: Tájekoztatás a civil szervezetek  lehetőségeiről című kerekasztalbeszélgetést hallhatták a jelenlévők, és ekkor hirdették ki a tusványosi fotópályázat nyerteseinek névsorát is.