Idén is színes programkínálattal várta az érdeklődő közönséget a Nemzetpolitikai Kutatóintézet által üzemeltetett Bethlen Gábor Sátor a XXX. Bálványosi Nyári Szabadegyetemen és Diáktáborban, Tusnádfürdőn. Három nap alatt több mint 60 előadó járult hozzá, hogy egy-egy témáról minél átfogóbb és mélyebb információval távozzon a hallgatóság.

Szerdán a Magyar Nemzeti Levéltár bemutatkozásával vette kezdetét a programsorozat, ezt követően Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár, Erdély Rudolf Zalán a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. vezérigazgatója és Kántor Zoltán, kutatóintézetünk igazgatója hivatalosan is megnyitotta a sátor kapuit az érdeklődők számára.

A megnyitót követően az idei tematikus év, a Gyerekek Éve és az ehhez kapcsolódó előadások és panelbeszélgetések következtek. Ezután került sor a kutatói, szakértői panelre, amelynek résztvevői a családalapítás, gyermekvállalás kérdéseit vitatták meg különböző perspektívákból. Vita Emese a Családkutatás eredményeiből osztott meg fontos információkat. Illyés Gergely moderálásával zajlott az első napot záró panelbeszélgetés, amelyben a fiatal közösségek, vállalkozások lehetőségeit elemezték a résztvevők.

Csütörtökön a Kisebbségi Jogvédő Intézet munkatársainak szervezésében valósult meg négy panelbeszélgetés, amelyek során megvitatták a Kárpát-medencei magyarok jogvédelmét: a politikai porondon, a civil szférában, peres eljárásokban és az európai színtéren.

Pénteken az óvodák kerültek fókuszba. Intézetünk részéről Ferenc Viktória számolt be a Kárpát-medencei Óvodakutatás eredményeinkről, ezt követően a Kárpát-medencei Óvodafejlesztési program eddigi eredményeit ismerhettük meg. Majd egy panelbeszélgetésben prezentálták az erdélyi óvodafejlesztésben elért sikereket szót ejtve az ottani kihívásokról is. A Bethlen Gábor sátor programjait az immár ötödik alkalommal megrendezésre kerülő diaszpóra kerekasztallal zártuk. Németország, Svájc, Finnország, USA és Kanada magyar közösségeinek vezetőit sikerült megszólítanunk. A beszélgetést idén is munkatársunk, Gazsó Dániel moderálta.

A Bethlen Gábor sátor hivatalos programja – LETÖLTÉS