A magyar kisebbség megmaradása nem csak számokról és célokról szól, korunk helyi és globális kihívásai, hitünkbe vetett bizalmunk és a konkrét tennivalók határozzák meg azt. A martosi Esterházy Közéleti Tábor ezt a képet akarta megfesteni, négy nap alatt összegyűjtve a Kárpát-medencei magyar fiatalok azon rétegét, akik szívügyüknek tartják a külhoni magyarság sorsát. Szakértőkkel, kutatókkal, ifjúsági és politikai szervezetek képviselőivel, művészekkel és történészekkel jártuk körbe a témát, azért, hogy igazán megértsük a felvidéki magyarság életében jelentkező folyamatokat.  Egy valós jelen- és jövőképet alkottunk közösségeinkről.

A tábor során fórumok, panelbeszélgetések, valamint előadások formájában közelítettünk meg a közéleti témákat. Célunk volt ugyanakkor, hogy a résztvevő fiatalok megismerjék egymást ezért esténként aktív kikapcsolódást tettünk lehetővé ezzel is segítve az új szakmai és baráti kapcsolatok létrejöttét.

A Nemzetpolitikai Kutatóintézet és az Esterházy Akadémia közös szervezésében, szerdán délután nyitottuk meg rendezvénysorozatunk a tábor fővédnöki fóruma keretében, mely az „Azé a győzelem, akinek erősebb a hite” mottó köré épült. Potápi Árpád János, nemzetpolitikáért felelős államtitkár és Kövér László, az Országgyűlés elnöke összegezték az elmúlt évtized nemzetpolitikai tevékenységét, valamint kifejtették a nemzeti küldetéstudat mélyebb jelentéseit. A házigazdák, Kántor Zoltán, az NPKI igazgatója, valamint Gubík László, az Esterházy Akadémia igazgatója köszöntötték a résztvevőket és nyitották meg ünnepélyesen a tábort.

Első esténket egy nemzetpolitikai kocsma kvízzel zártuk, melyben a csapatépítő lehetőségeket a résztvevők ismereteinek a megvizsgálásával párosítottuk. Természetesen, általános műveltségről, a Kárpát-medence földrajzáról és történelméről, valamint Esterházy János munkásságáról kérdeztük a fiatalokat.

A második nap egy elgondolkodtató kerekasztal beszélgetéssel indult „A magyarság érték” cím mögött.  Hideghéthy Andrea, a Szövetség a Közös Célokért ügyvezető igazgatója vezetésében, a tavalyi szlovákiai népszámlálás eredményeit, valamint ennek tanulságait vitattuk a felvidéki magyarságra nézve. Meghívottjaink Kapitány Balázs, a Népességtudományi Kutatóintézet tudományos főmunkatársa, Kovács Balázs, történész, Mészáros András, a Pro Civis Polgári Társulás munkatársa és Ravasz Ábel, a Bél Mátyás Intézet elnöke voltak.

Továbbra is maradtunk a demográfiai, illetve szociográfiai témakőrben, ugyanis a legfrissebb tendenciákról beszéltünk a felvidéki magyar fiatalok körében. „A Honnan, merre felvidéki magyar fiatalok” c. második csütörtöki beszélgetésünkben a külhoni fiatalság vágyairól, helyzetéről, valamint kihívásairól kérdeztük Bali János kutatási igazgatót a Nemzetstratégiai Kutatóintézeten belül, Kiss-Kozma Georginát, az Ifjúságkutató Intézet politológusát, valamint Vita Emesét, a Nemzetpolitikai Kutatóintézet kutatási referensét. A beszélgetést Sullivan Ferenc, az Ifjúságkutató Intézet munkatársa vezette.

A következőkben, meghívottunk Szomolai Tibor volt, a kilencvenes évek csallóközi alvilágáról szóló kötet, A klán szerzője. A „Maffia és politika a Felvidéken” c. beszélgetés során az író személyes tapasztalata mentén ismerhettük meg a rendszerváltás utáni Szlovákia sötétebb zugait, valamint azt, hogy miként illett bele a szervezett bűnözés az akkori politikum érdekeinek egy részébe.

A nap második felében Eperjes Károly filmrendező Magyar Passió c. 2021-ben megjelent filmjét tekinthették meg a résztvevők. A mozgókép a magyar ferences rend által elszenvedett nehézségeket mutatja be a kommunista hatalomátvétel első éveiben.

A vetítést követően, személyes beszélgetésen is feltehettek kérdéseket a táborozók Eperjes Károlynak, valamint Gál Tamásnak is, a film egyik főszereplőjének.

A csütörtöki nap izgalmas programponttal zárult, különjárattal utaztunk el Dunaszerdahelyre, a helyi és országos labdarúgás ikonikus csapatának meccsére. Pontosabban a DAC-1904 a Konferencia Liga selejtezőiben csapott össze a Cliftonville észak-ír csapatával, a végeredmény pedig, izgalmas fordulatok után a felvidéki csapatnak kedvezett. A Nélküled c. dal által itatott lelátók kiváló betekintést nyújtottak a szlovákiai magyar sportéletbe.

A rendezvény harmadik napjának reggelén Kárpátaljáról festettünk egy valósághű képet úgy, ahogy az mutatott 2021 végén és úgy, ahogy most mutat, a háború kellős közepén. Az ukrajnai magyarság bonyolult életéről meséltek nekünk az „Egyszervolt Kárpátalja” beszélgetés keretében Ferenc Viktória, a Nemzetpolitikai Kutatóintézet kutatója, Kovály Katalin és Tátrai Patrik a Földrajztudományi Intézet tudományos munkatársai.

Mint tudjuk, a magyarság megmaradásának a záloga egy új magyar nemzedék nevelésében rejlik. Oktatási fórumunk meghívottjai Ladányi Lajos, a Videó Alapítvány elnöke, Petrovay László, a Rákóczi Szövetség stratégiai igazgatója és Tátrai Patrik, a Földrajztudományi Intézet tudományos főmunkatársa voltak. Mind megegyezhettek abban, hogy „Olyan lesz a jövő, mint amilyen a ma iskolája”.

A pénteki ebéd előtt szerencsénk volt még egy felvilágosító beszélgetéshez „Zsákutcák a szlovák jogban” címmel. Szili Katalin, miniszterelnöki megbízott és az Országgyűlés volt elnöke, Kállay András, irodavezető a Pro Civis Polgári Társuláson belül, valamint Tárnok Balázs, megbízott intézetvezető az NKE Európa Stratégia Kutatóintézeténél Horony Ákos jogász vezetésével vitatták nem csak a szlovák jog, hanem más szomszédos államok jogi felfogásait azzal a céllal, hogy jobban megértsük a magyar kisebbségek jogi és önkormányzati törekvéseit.

Ebéd után már az ifjúság került középpontba, „Határtalanul a magyar fiatalokért” védjegy alatt került megszervezésre a Kárpát-medencei ifjúságvezetők és szervezetek fóruma, melyben Bogya Anna, a MIÉRT alelnöke, Veres Márton, a Magyar Ifjúsági Konferencia elnöke, Bagi Barna, a Határtalanul a Magyar Fiatalokért Egyesület elnöke, Brassai Hunor, a MINTA elnöke és Kiss Nándor a VMSZ Ifjúsági Fórumának az elnöke ismertették a magyar fiatalok érdekképviseletének a kihívásait. 

Akadémiai foglalkozásaink a pénteki napon egy rendkívül izgalmas „Mi lesz Ukrajnában?” c. előadással zárultak Rácz András, a Német Külpolitikáért Társaság (DGAP) munkatársa és Resperger István ezredes, az NKE Hadtudományi és Honvédtisztképző Karának tanszékvezető tanára hozzájárulásával, Kolek Zsolt, a Ma7.sk munkatársa levezetésében. Meghívottjaink informáltan mutatták be az orosz-ukrán konfliktus hadállását, döntöttek meg téveszméket és beszéltek a magyarságnak leginkább kedvező kimenetelről a lehetséges forgatókönyvek fényében.

Napunk egy igazi kikapcsolódással zárult, a nemrég városi rangot kapott szomszédos Naszvad termálfürdőjében, ahol a résztvevők megtapasztalhatták a forró termálvíz, az úszás és a hidegvíz lazító hatását a naplemente fényeiben. 

Utolsó rendezvénynapunkat fiatal történészek előadása nyitotta meg „Impériumváltás a Felvidéken” cím alatt. Bencze Dávid, a Trianon Múzeumtól, Bajcsi Ildikó, a Clio Intézettől, Sztancs Gábor, az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem történésze, valamint Bese László, a Selye János Egyetem képviselője vitatták a XX. század első felében a magyarságot ért változásokat és nehézségeket.

„Kell-e B-terv?” címmel indult második szombati előadásunk, melyben a felvidéki magyar sajtó jelentős képviselői beszéltek aktuálpolitikáról, közéletről és a médium szerepvállalásáról Felvidék magyar életében. Meghívottjaink Pomichal Krisztián moderálásában Kocur László, a Ma7-től, Csonka Ákos, a Felvidék Mától és Kapusník Csaba, a Piros7.es-től voltak.

Szombat déli programpontunk, „Egy forró ősz előtt” Felvidék különböző elhelyezkedésű és szintű önkormányzati tisztségeit tömörítette össze a közelgő helyi szintű választások tükrében.

Témája volt többek között a beszélgetésnek a kis és nagyobb településekre jellegzetes kihívások kezelése, a kapcsolat a központi szlovák kormányzattal vagy a helyi és megyei stratégiai tervezés. Részt vettek Őry Péter, Csallóközcsütörtök polgármestere, Csenger Tibor, Nyitra megye alelnöke Keszegh Béla, Komárom polgármestere és Gergely Papp Adrianna, Debrőd polgármestere.

Akadémiai zárópontként egy rövid beszélgetésen vehettek részt a táborozók, melyet Kántor Zoltán, a Nemzetpolitikai Kutatóintézet elnöke vezetett Szász Jenővel, a Nemzetstratégiai Intézet elnökével és Duray Miklóssal, a felvidéki értelmiség kiemelkedő alakjával. Központi témaként nemcsak a nemzetpolitika nélkülözhetetlenségét, hanem annak filozófiai és történelmi alapjait is vitathatták a táborozók.

A tábor utolsó kulturális beszélgetésén, Kenyeres Oszkár volt vendégünk, a Hazajárók honismereti köztévé műsor szerkesztője és egyik főszereplője. Oszkár nem csak átélt kalandjairól mesélt nekünk, hanem az adás történetéről, a kezdetekről és személyes motivációjáról is, mely erre a térre vezényelte.

Az Esterházy Közéleti Tábornak végéhez érve, a táborozók egy gasztró-kulturális program keretében összegezhették élményeiket és megszerzett tudásukat. A Kárpátia Borház hozzájárulásával borkóstolón fedezhették fel a résztvevők a Kárpát-medencét és annak szőlőtermő vidékeit, természetesen ínyenc falatok kíséretében.

Az Esterházy Közéleti Tábor július 10-i zárónapjával minden érthetőség szerint, nem ért véget az a közösségépítő és tudományos ötletcsere, melyet a szervezők céljukul tűztek ki. A felvidéki és Kárpát-medencei magyarság életéről mindig bátran kell beszélnünk és kutatnunk. A jövőben is meg kell adnunk az érdekelt fiatalok számára azokat a lehetőségeket, amelyek felvértezik őket tudással, mint felelős közösségmegtartó felnőtteket.

2022.07.15.